Κλείσιμο

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s με κύριο άξονα τη δυναμική του χρέους

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, από Caa3 σε Caa1, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ο οίκος ορίζει την προοπτική της Ελλάδας ως «σταθερή», γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένεται είτε αναβάθμιση είτε υποβάθμιση εντός των επόμενων μηνών.

Κύριος άξονας πίσω από την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι η εκτίμηση της Moody’s πως υπάρχουν πλέον οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους, Δεν γίνεται άμεση αναφορά στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη μείωση του χρέους, αλλά ο οίκος σημειώνει πως οι «βελτιώσεις» που έχουν γίνει στους δημοσιονομικούς θεσμούς «υποστηρίζουν την επίτευξη» δημοσιονομικών στόχων και συνεπώς «υποστηρίζουν μία μείωση χρέους».

Ο οίκος εκτιμά πως το χρέος θα ανέλθει στο 179% του ΑΕΠ το 2015, αλλά θα αρχίσει να μειώνεται από το 2015, και «μπορεί να πέσει» στο 166% το 2018. Σημειώνεται πως η συμφωνία ΔΝΤ-Eurogroup θέτει ως στόχο τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Πρώτος βασικός παράγοντας πίσω από την καθοδική δυναμική του χρέους είναι η «σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης» της Ελλάδας κατά το τελευταίο έτος και η εικόνα της Moody’s πως «η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή».

Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει πως η «βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας», η «πρόοδος στην εφαρμογή διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και η «εξισορρόπηση της οικονομίας» ενισχύουν τάση μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Τρίτος παράγοντας,είναι το προφίλ του ελληνικού χρέους, με τη Moody’s να σημειώνει πως το 82% διακατέχεται από τον επίσημο τομέα. Τα χαμηλά επιτόκια και η μεγάλη διάρκεια των ελληνικών ομολόγων συμβάλλουν στη «δημοσιονομική ευελιξία» της ελληνικής κυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι «χρηματοδοτικοί κίνδυνοι».

Η έκθεση του οίκου αναφέρεται παράλληλα σε «βελτιώσεις» στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη μελλοντικών δημοσιονομικών στόχων.

Τέλος, η Moody's προβλέπει ανάπτυξη 0,4% για την Ελλάδα το 2014, κάτω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για 0,6%, και επιτάχυνση των θετικών ρυθμών στο 1,2% το 2015.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ