Στις προτεινόμενες κυρώσεις, που είναι αποτυπωμένες σε 10σέλιδο υπόμνημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπή με τις δυνατές επιλογές μέτρων και δόθηκε χθες βράδυ στις εθνικές πρωτεύουσες, περιλαμβάνεται και η απαγόρευση στις ρωσικές τράπεζες να εισάγουν νέες εκδόσεις τους σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εμποδίζοντας έτσι αυτές να χρησιμοποιούν το χρηματιστήριο του Λονδίνου ή άλλες χρηματιστηριακές αγορές για να αντλούν κεφάλαια από μη Ευρωπαίους. «Το μέτρο θα προβλέπει την απαγόρευση σε κάθε πρόσωπο της ΕΕ να επενδύει σε χρέος, μετοχές και παρεμφερή χρηματοπιστωτικά μέσα με διάρκεια μεγαλύτερη των 90 ημερών, που έχουν εκδοθεί από κρατικά ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα… οπουδήποτε στον κόσμο», αναφέρει το υπόμνημα.
Η πρόταση δεν περιλαμβάνει αρχικά μία αντίστοιχη απαγόρευση για τις εκδόσεις των κρατικών ρωσικών ομολόγων, από τον φόβο ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε, ως αντίποινα, να σταματήσει τις αγορές ευρωπαϊκού κρατικού χρέους, όπως αναφέρει το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση έχει μεγαλύτερο εύρος από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στον μήνα, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο δύο μόνο ρωσικές τράπεζες -τη Gazprombank και τη VEB- καθώς με αυτή θα πληγούν όλες οι ρωσικές τράπεζες με άνω του 50% κρατική συμμετοχή. Η πλειοψηφία του τραπεζικού ενεργητικού στη Ρωσία ανήκει σε ελεγχόμενα από το κράτος χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η Κομισιόν εκτιμά ότι πέρυσι οι κρατικές ρωσικές τράπεζες εξέδωσαν ομόλογα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, σε αγορές της ΕΕ, από τις συνολικές εκδόσεις τους ύψους 15,8 δισ. ευρώ.
Αν και στη σημερινή συνεδρίαση των πρέσβεων στην ΕΕ θα συζητηθούν για πρώτη φορά τόσο ευρείας κλίμακας μέτρα εναντίον ρωσικών οικονομικών κλάδων, φαίνεται απίθανη η απαγόρευση πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, τονίζει το δημοσίευμα. Το μέτρο αυτό πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τις 28 χώρες- μέλη της ΕΕ και αρκετές χώρες έχουν επανειλημμένα δείξει απροθυμία να συμφωνήσουν σε τόσο ευρείας κλίμακας κυρώσεις.
Το έγγραφο της Κομισιόν δείχνει για πρώτη φορά πόσο εντατικές είναι οι προετοιμασίες στις Βρυξέλλες στην κατεύθυνση σαρωτικών ποινών που θα μπορούσαν να παραλύσουν τη ρωσική οικονομία, σημειώνει το δημοσίευα. «Ο περιορισμός της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές για τα ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αύξανε το κόστος τους για την άντληση κεφαλαίων και θα περιόριζε την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν τη ρωσική οικονομία, εκτός αν οι ρωσικές κρατικές Αρχές τούς παρέχουν εναλλακτική χρηματοδότηση», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι «θα προκαλούσε επίσης ένα κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά που είναι πιθανόν να επηρεάσει το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Ρωσία και να επιταχύνει τις εκροές κεφαλαίων».
Η ύπαρξη του εγγράφου, με τον τίτλο: «Σχέδιο ενός αρχικού πακέτου στοχευμένων μέτρων στους τομείς της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, της άμυνας, της διπλής χρήσης αγαθών και των ευαίσθητων τεχνολογιών, παρουσιάσθηκε αρχικά από την ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα», αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο που απέκτησαν οι Financial Times αποτελεί το τελικό σχέδιο που εστάλη στους διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ χθες αργά το βράδυ.
Εκτός από την απαγόρευση πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, ένα από τα πιο επαχθή μέτρα του υπομνήματος είναι ο προτεινόμενος περιορισμός στις εξαγωγές «ευαίσθητων τεχνολογιών», που θα περιλάμβανε και τα εξαρτήματα που έχει ανάγκη ο κρίσιμης σημασίας ενεργειακός τομέας της Ρωσίας. Η απαγόρευση των τεχνολογιών αυτών θα ενσωμάτωνε ένα σύστημα άδειας παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στις κυρώσεις κατά του Ιράν και θα έβαζε στο στόχαστρο τον εξοπλισμό που αφορά στους τομείς της γεώτρησης σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος, της εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου και της αρκτικής εξερεύνησης.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.