Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να βοηθήσει την Ελλάδα και εκτός από τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ στους βουλευτές και διαθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reutres , είναι απαραίτητη μια «συντονισμένη βοήθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας σε διμερές επίπεδο». Το συντονισμό ανάμεσα στα υπουργεία δέχθηκε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, μιας και επικράτησε η διαπίστωση ότι με χρήματα μόνο δεν μπορεί να βοηθηθεί η χώρα. Ο Κάμπετερ διέψευσε κατηγορηματικά τα περί κουρέματος και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση συνδέει την όποια χορήγηση χρηματικής βοήθειας με αυστηρά καθαρούς και συγκεκριμένους όρους.
«Υπό τον όρο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων»
Στο κείμενο –θέσεων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εκθειάζεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων. «Οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις ήταν τεράστιες, αλλά δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιτυχίας τους μέχρι τέλους. Σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Μάιο του 2014 ύψους 10,5 δις ευρώ διαπιστώνεται ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν μπορεί να τις χρηματοδοτήσει και σε παρόμοιες καταστάσεις το Eurogroup έχει εκδώσει πολιτική ανακοίνωση με την οποία εξασφαλίζεται ενδεχόμενη μελλοντική χρηματοδότηση», αναφέρεται στο έγγραφο. Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι η ευρωζώνη υποσχέθηκε βοήθεια στην Ελλάδα μόνο υπό τον όρο επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος και, εάν καταστεί αναγκαίο, λήψη επιπλέον μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.
«Σε κάθε περίπτωση αποφάσεις δεν αναμένονται πριν τα μέσα του 2014», δήλωσε ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, κάνοντας αναφορά στα νέα στοιχεία που αναμένονται τέλος Απριλίου. Για την αναγκαιότητα και ενδεχομένως τον τρόπο απομείωσης του χρέους, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τυχόν νέο μνημόνιο θα μπορούσε να είχε αρνητική επενέργεια στην βούληση για μεταρρυθμίσεις.
Θετικά μηνύματα από την Ελλάδα
Στο μεταξύ η πορεία της βιομηχανίας στις χώρες του ευρώ «ανέβασε ταχύτητα» από τις αρχές του χρόνου λόγω - μεταξύ άλλων- της ανάκαμψης των οικονομιών των χωρών σε κρίση, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα. Ο δείκτης εκτιμήσεων υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων (ΕΜΙ) που καταγράφει τη δυναμική της οικονομίας με βάση τις παραγγελίες ανέβηκε κατά 1,3 μονάδες και έφτασε συνολικά στις 54 μονάδες, όπως ανακοίνωσε το πρωί το Ινστιτούτο Markit, έπειτα από έρευνα όπου συμμετείχαν 3.000 επιχειρήσεις. Σε σχέση ιδιαίτερα με την Ελλάδα ο δείκτης ΕΜΙ καταγράφει βελτιώσεις στην Ελλάδα, η οποία για πρώτη φορά από το 2009 εισέρχεται στη ζώνη ανάπτυξης. Θετικά μηνύματα και από το μέτωπο των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν.
Πηγή: Deutsche Welle - Ειρήνη Αναστασοπούλου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.