«Ακολουθούν παρελκυστική πολιτική και δεν κλείνουν τίποτα, μέχρι να τα κλείσουν όλα μαζί» δήλωνε την Κυριακή υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών λίγο μετά το πέρας της πολύωρης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό και λίγο πριν το νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, με τους επικεφαλής της τρόικας αυτή την ώρα. Ταυτόχρονα, το ίδιο στέλεχος ξεκαθάριζε ότι τα όποια διαρθρωτικά μέτρα αποφασιστούν για το 2014 δεν θα χρειάζονται την έγκριση της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει σε μέτρα μείωσης των δαπανών για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1,5 δις ευρώ. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η επιχειρηματολογία της τρόικας – που συμβαδίζει με εκείνη χωρών του ευρωπαϊκού βορρά – πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η σπατάλη, δεν ευσταθεί πλέον «παρά μόνο σε μικρό βαθμό». Από εδώ και πέρα, προσθέτουν, θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τις ελληνικές προτάσεις για διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα λύνουν τα προβλήματα, δίνοντας ως παράδειγμα τις αλλαγές στο σύστημα ελέγχου και είσπραξης εισφορών στο ΙΚΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίοι παράγοντες θεωρούν ότι η στάση της τρόικας μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω τον στόχο για επίτευξη συμφωνίας επί του τρόπου κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014 έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται η συμφωνία «πακέτο» που θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέτρα για το 2015, να κλείσει στα μέσα Δεκεμβρίου. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζει στάση έναντι των δανειστών και για την κάλυψη του κενού υποστηρίζει:
-Τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας για την βελτίωση των εσόδων από τις εισφορές, υιοθετώντας την εκτίμηση ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων κατά 600 εκατ. ευρώ το 2014. Πρόβλεψη που θα υιοθετηθεί στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού ο οποίος θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή.
-Ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο του αναμενόμενου πρωτογενές πλεόνασμα φέτος (στα 780 εκατ. ευρώ έναντι 344 εκατ. ευρώ), δημιουργώντας θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2014.
-Την βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και φορολογικής συμμόρφωσης.
-Την πλήρη εφαρμογή του ενιαίο μισθολογίου στις ΔΕΚΟ με προσδοκώμενο όφελος περίπου 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, η περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου.
-Την προώθηση των μέτρων για την κατάργηση περιορισμών στην οικονομία, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο στην πραγματική οικονομία και τους καταναλωτές, όσο και στον προϋπολογισμό.
«Η κυβέρνηση μπαίνει σε μια κατεύθυνση αποδοχής των μέτρων της τρόικας» τόνισε στον ΣΚΑΪ και τον Κώστα Αλατζά ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Ο κ. Μαριάς σημείωσε ότι για να έρθεις σε σύγκρουση με την τρόικα πρέπει να έχεις προετοιμάσει μεταξυ άλλων και στρατηγικές συμμαχίες.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Σωτήρης Νίκας, Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.