«Είναι η περίοδος των άσχημων νέων», δηλώνει σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, με το περιοδικό να εξηγεί ότι αναφέρεται στην έναρξη του χειμώνα και τις ανησυχίες των Ελλήνων για το πετρέλαιο θέρμανσης. Σημειώνεται επίσης ότι ένας ακόμα πονοκέφαλος είναι ο νέο φόρος για τα ακίνητα που θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου με το νέο προϋπολογισμό. Επίσης, αναφέρεται ότι οι αγρότες καλούνται για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο για τα αγροκτήματά τους, την ώρα που σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών το ένα τρίτο των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας δηλώνουν ανήμποροι να πληρώσουν μετά από πέντε χρόνια λιτότητας.
Ο Economist προσθέτει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού επέζησε με στενό περιθώριο της πρότασης δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα, με μια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να αποχωρεί – η έκτη περίπτωση μετά τις εκλογές. Σχολιάζεται ότι με την κίνησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να προσεταιριστεί μία «άτακτη ακροαριστερή φατρία» του κόμματός του, μετά από τη δέσμευσή του στις ΗΠΑ ότι δε θα έβγαζε την Ελλάδα από το ευρώ.
«Η κυβέρνηση μπορεί να περιμένει μόνο μια μικρή ανάπαυλα. Η ψηφοφορία για το νέο φόρο ακινήτων ελλοχεύει. Είναι απίθανο να εγκριθεί από τη Βουλή στην παρούσα μορφή του. Αντάρτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λένε ότι θα έπρεπε να αντικατασταθεί από ένα σαρωτικό φόρο στον πλούτο, ενώ οι Νεοδημοκράτες τελούν υπό πίεση από τους αγρότες να τον αποσύρουν εντελώς», αναφέρει στη συνέχει το άρθρο.
Παράλληλα, σημειώνται, οι πιστωτές εντείνουν την πίεση επί του Αντώνη Σαμαρά. Οι αξιωματούχοι της τρόικα πιέζουν για νέα μέτρα ώστε να καλυφθεί ένα κενό περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι η υστέρηση είναι της τάξεως των 500-700 εκ. ευρώ και ότι μπορεί να καλυφθεί με τον εντοπισμό των εργοδοτών που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. «Η τρόικα είναι επιφυλακτική, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει χάσει όλους τους προηγούμενους στόχους για την είσπραξη απλήρωτων φόρων», σχολιάζει το περιοδικό.
Στη συνέχεια τονίζεται πως οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος λένε πως οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν άλλη λιτότητα, την ώρα που το χρονοδιάγραμμα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν τηρείται. «Με 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων να επίκεινται τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας. Παλεύει να κρατήσει ανοιχτές δύο βαριά ζημιογόνες εταιρείες άμυνας που η τρόικα επιμένει πως πρέπει να κλείσουν», γράφει ο Economist, με την οικονομολόγο Μιράντα Ξαφά να σχολιάζει ότι ο συνασπισμός «απλά δε θέλει να απολύσει κανέναν».
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αναφέρεται ότι σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών θα συνεχιστούν τον επόμενο χρόνο. Έως τότε θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, κάτι που θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων, όπως σχολιάζεται. «Έχοντας διασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα και χωρίς κάποιες μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις να χρειάζεται να πληρωθούν τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει άμεσα με πτώχευση. Αλλά αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων συνεχίσει να καταποντίζεται, η νεοαποκτηθείσα πίστη των αγορών στην ελληνική ανάκαμψη θα μπορούσε γρήγορα να υποχωρήσει», προειδοποιεί το περιοδικό.
Στην τελευταία παράγραφο το άρθρο του Economist αναφέρει ότι οι προβληματισμένοι Αθηναίοι αναλογίζονται την πιθανότητα εκτεταμένης πολιτικής βίας μετά τις δολοφονίες ου Παύλου Φύσσα και των μελών της Χρυσής Αυγής. Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει σύλληψη για το δεύτερο περιστατικό, με αστυνομικό αξιωματούχο να δηλώνει ότι «εξτρεμιστές από τα αριστερά και από τα δεξιά κρατούν χαμηλό προφίλ».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.