Πρόκειται για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας με καλώδιο 130 χιλιόμετρων που θα καταλήγει στη Νέα Σαντα του Κιλκίς, έργα για τη μεταφορά ενέργειας απο το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Ελλάδα με υποθαλάσσια σύνδεση και καλώδιο 1.518 χιλιόμετρων, η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ για μεταφορά αεριού απο το Αζερμπαϊτζάν μέσω Γεωργίας και Τουρκίας στην Ελλάδα με κατάληξη την Ιταλία, επίσης ο υποθαλάσσιος αγωγός για μεταφορά του αεριού που θα εξορυχτεί απο την Κύπρο ενώ ακόμη προβλέπονται ένας τερματικός σταθμός υγροποιημένου αεριού στην Αλεξανδρούπολη, εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης αεριού στην Καβαλα,δημιουργια υποδομής για την αποθήκευση ενέργειας απο υδροηλεκτρική μονάδα στην Αμφιλοχία,
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα 250 συνολικά έργα προτεραιότητας για την ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης. Στόχος είναι η δημιουργία μια ενοποιημένης αγοράς ενέργειας που θα εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια επάρκεια και εφοδιασμό για τις 28 χώρες – μέλη.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 140 έργα στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, 100 περίπου έργα στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και διάφορα έργα στους τομείς του πετρελαίου και των «έξυπνων» δικτύων.
Η υλοποίηση των έργων θα εξαρτηθεί απο την ωριμότητα των έργων. Η αδειοδοτηση θα γίνει με διαδικασίες Fast track.
Για το σύνολο των έργων της ευρωπαϊκής διασύνδεσης θα διατεθούν 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2014 έως το 2020. Δυνατότητες χρηματοδότησης θα υπάρχουν μέσω των ομόλογων έργου, αλλά και δανειοδότηση με χαμηλό επιτόκιο απο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.