Δεύτερη σε απώλειες ΦΠΑ στην Ε.Ε. η Ελλάδα, στα 9,7 δισ. το 2011

Στα 9,763 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασαν οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2011, με την χώρα μας να «πετυχαίνει» τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με σχετική ερευνά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Η απώλεια των 9,7 δισ. αντιστοιχεί στο 4,7% του ΑΕΠ της χώρας μας για το εν λόγω έτος, ενώ οι αθροιστικές απώλειες κατά την περίοδο 2000-11 ανέρχονται στο 3% του συνολικού ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Σημειώνεται πως οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ κινούνται ανοδικά στη χώρα μας από το 2008 κι έπειτα.

Οι συνολικές απώλειες από διαφυγόντα ΦΠΑ το 2011 στα 26 μέλη της Ε.Ε. που ερευνήθηκαν ανήλθαν στα 193 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 1,5% του ΑΕΠ της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, έχει τοποθετήσει τις συνολικές ετήσιες απώλειες της Ε.Ε. λόγω φοροδιαφυγής στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Παρά ταύτα, όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ δεν πηγάζουν μονάχα από φοροδιαφυγή αλλά και από πτωχεύσεις επιχειρήσεων, έλλειψη ρευστότητας, στατιστικά λάθη, νομικά κολλήματα και φοροαποφυγή. 

«Το ποσό από ΦΠΑ που διαρρέει μέσα από τα δίχτυα είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα δεδομένης της επίδρασης που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα ποσά στην ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών», σχολίασε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Φορολογίας Αλγκίρντας Σεμέτα, συμπληρώνοντας πως πλέον είναι «ώρα για τα κράτη μέλη να δράσουν».

Για ολόκληρη την έκθεση δείτε ΕΔΩ.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ