Να κλείσουν οι ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ, ζητάει η τρόικα

Το κλείσιμο των ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και μάλιστα χωρίς αποζημίωση των εργαζομένων, ζητάει η τρόικα, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για εκκαθάρισή τους εν λειτουργεία. Την απάντησή της ετοιμάζει η ελληνική πλευρά.

Την απάντησή της ετοιμάζει η κυβέρνηση ως προς την τύχη ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, μετά την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από την τρόικα, η οποία αντιπροτείνει το κλείσιμο των τριών αμυντικών βιομηχανικών μονάδων, χωρίς την αποζημίωση των εργαζομένων, όπως δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά κατά την ενημέρωση των συντακτών, στο περιθώριο συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για την 39η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος.

Στο μεταξύ απαντώντας σε ερώτηση της «Καθημερινής» σχετικά με τα δημοσιεύματα αναφορικά με την απαίτηση της Τρόικας για άμεσο κλείσιμο των εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΟ, ο Σάιμον Ο'Κόνορ, εκπρόσωπος τύπου του Όλι Ρεν, σημείωσε τα εξής: «Το Μνημόνιο προβλέπει -και επιβεβαιώθηκε στην τελευταία αξιολόγηση ως προαπαιτούμενο για εκπλήρωση έως τον Σεπτέμβριο- «την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων τον Αύγουστο του 2013 για την αναδιάρθρωση, μέσω σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, ή την εκκαθάριση των εταιρειών ΕΛΒΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή των αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013». Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση αυτών των υποχρεώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη».

Η κ. Γεννηματά επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο, ενώ νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του ΥΠΕΘΑ, του υπουργείου Οικονομικών και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Επίσης η κα Γεννηματά ζήτησε να γίνει παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού έχει αναλάβει να συντονίσει τα επόμενα βήματα. Μεταφέροντας συνολικά το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για το θέμα, ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε να δώσουμε μάχη και είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση.

Η ελληνική πρόταση, ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες, προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, διαχωρισμό των εργοστασίων σε στρατιωτικά και πολιτικά, καθώς και κίνητρα εθελουσίας εξόδου.

Η τρόικα γνωστοποίησε την απάντησή της για απόρριψη της ελληνικής πρότασης μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο υπουργείου Οικονομικών χτες το απόγευμα. Σύμφωνα με την κα Γεννηματά, στην απάντησή της η τρόικα, ειδικά για τα ΕΑΣ, αναφέρει ότι για τη λειτουργία της εταιρείας χρειάζονται 144 εκ. ευρώ. Ωστόσο, όπως επισήμανε η κα Γεννηματά, η ελληνική πρόταση τεκμηριώνει ότι χρειάζονται 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας καθώς επίσης για άλλα 12 εκατομμύρια που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα, ποσό που επίσης δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.

Απο το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι όντως, η τρόικα έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις της για το σχέδιο της κυβέρνησης αλλά τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η ελληνική πλευρά έχει τα επιχειρήματά της και θα τα παρουσιάσει στην τρόικα κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο αναδιάρθωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δις ευρώ που είναι προγραμματισμένο να διατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου.


Πηγή: Πηγή: Καθημερινή