Κριτική στις πολιτικές λιτότητας ασκεί η έκθεση «Κοινωνικός απολογισμός της ΕΕ για το 2012»

Κριτική στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, με δραματικά αποτελέσματα σε κοινωνικό επίπεδο, ασκεί η έκθεση «Κοινωνικός απολογισμός της ΕΕ για το 2012» που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Παρατηρητήριο (OSE) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο των Εργατικών Συνδικάτων (ETUI).

«Τα ευρωπαϊκά όργανα παρουσιάζονται όλο και περισσότερο παρεμβατικά αλλά και σύμφωνα στην πολιτική, που πρέπει να ακολουθηθεί, παρά την ύπαρξη του λεγόμενου δημοκρατικού ελλείμματος» δήλωσε ο συντονιστής της έκθεσης Ντέιβιντ Νάταλι, κατά τη διάρκεια της εκδήλωση της παρουσίασης. Στόχος της έκθεσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να καταδειχθεί πόσο οι κακές επιλογές της ΕΕ που επιβλήθηκαν στα κράτη, έχουν τροφοδοτήσει την τρομακτική ανεργία στις χώρες-μέλη της ΕΕ, ενισχύοντας έτσι τη δυσπιστία των πολιτών έναντι των κοινοτικών οργάνων και θεσμών.

«Οι αποφάσεις ελήφθησαν εκτός κάθε πλαισίου κοινωνικού διαλόγου, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία με αποτέλεσμα όλα τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα να έχουν σημαντικά αποδυναμωθεί», υπογράμμισε ο κ. Nάταλι. Ως αποτέλεσμα, η έκθεση διαπιστώνει μία συνεχή πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς της ΕΕ από τότε που ξεκίνησε η κρίση. «Σήμερα λιγότερο από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πολιτών έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ –ο δείκτης εμπιστοσύνης έχει μειωθεί κατά 20 μονάδες σε σύγκριση με το 2007» σημείωσε ο ίδιος.
Παρά ταύτα, η έκθεση παραθέτει και ορισμένες θετικές εξελίξεις. Μεταξύ αυτών, είναι η επέμβαση της ΕΚΤ μέσω της αγοράς ομολόγων για τη στήριξη των κρατών καθώς και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την υιοθέτηση προγράμματος για την ανεργία των νέων ύψους 6 δισ. ευρώ.

Η έκθεση προτείνει για την έξοδο από την κρίση, να αποφασίσουν οι ηγέτες την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Άλλο μέτρο που εισηγείται είναι η διεύρυνση της αποστολής της ΕΚΤ, ώστε να μπορέσει να συμβάλει πιο ενεργά στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Ο Πάουλ ντε Γκράουε, ο οποίος περιλαμβάνεται στους συντάκτες της έκθεσης, επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει μεταφορά πόρων από τις χώρες που έχουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τους προς τις χώρες, που έχουν ελλείμματα, ώστε να μειωθούν οι τεράστιες διαφορές Βορρά-Νότου που προκάλεσε η κρίση.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι και οι ίδιοι οι συντάκτες της έκθεσης έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι λύσεις που προτείνουν έχουν ελάχιστες πιθανότητες να γίνουν αποδεκτές από τα ευρωπαϊκά όργανα. «Η κοινωνική Ευρώπη βρίσκεται σε μία κατάσταση καθαρής ήττας και οπισθοχώρησης. Και δεν πιστεύω ότι οι επερχόμενες εκλογές θα αλλάξουν τα δεδομένα» προβλέπει ο Ντ. Νάταλι.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ