«Η κοινή μας προσπάθεια αποτελεί μέρος της συνολικής μας ατζέντας για την ανάπτυξη και την απασχόληση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενισχύοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις. Αποτελεί επίσης ισχυρή ένδειξη της αποφασιστικότητάς μας να διαμορφώσουμε έναν κόσμο ανοιχτό και βασισμένο σε κανόνες», είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Έχουμε την πρόθεση να προχωρήσουμε γρήγορα. Μπορούμε να πούμε ότι κανείς μας δεν θα αγνοήσει το περιεχόμενο για χάρη της ταχύτητας, ωστόσο προτιθέμεθα να κάνουμε γρήγορη πρόοδο», πρόσθεσε.
Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ελπίζουν να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους μέχρι το τέλος της θητείας της τωρινής Κομισιόν, τον Οκτώβριο του 2014. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν πως το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό, δεδομένου του ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά εδώ και πάνω από 4 χρόνια.
Άλλοι φέρουν ως παράδειγμα τη NAFTA, τη Βορειοαμερικανική Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, οι διαπραγματεύσεις της οποίας διήρκησαν 14 μήνες.
Ένας δρόμος με εμπόδια
Ωστόσο ο δρόμος είναι γεμάτος εμπόδια, όπως φάνηκε από την πρόσφατη διαμάχη για την προστασία των ταινιών και του πολιτισμού, ύστερα από απαίτηση της Γαλλίας.
Το Παρίσι επέμεινε ότι ο οπτικοακουστικός τομέας θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις διαπραγματεύσεις. Μετά από 13 ώρες, τελικά βρέθηκε συμβιβαστική λύση ικανοποιώντας τις γαλλικές απαιτήσεις που ανέφερε ωστόσο ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να επανεξετάσει το ζήτημα εάν κριθεί απαραίτητο.
Η μεγάλη διαμάχη για την εξαίρεση του οπτικοακουστικού τομέα από τις διαπραγματεύσεις, οδήγησε τον Barroso στο να πει σε συνέντευξή του στην International Herald Tribune, ότι εκείνοι που φοβούνται μια αμερικανική πολιτισμική εισβολή στην Ευρώπη «έχουν ατζέντα κατά της παγκοσμιοποίησης».
Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ θα μπορούσε με το χρόνο να ενισχύσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,5% ετησίωςΤέτοιου είδους κριτικές δεν έχουν «κατανόηση των οφελών που φέρνει η παγκοσμιοποίηση και από πολιτισμική άποψη», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την αντίθεση της Γαλλίας «εξαιρετικά αντιδραστική σε πολιτισμικό επίπεδο».
Πολλοί Γάλλοι αντέδρασαν άμεσα στα σχόλια του Barroso. Ο Jean-Christophe Cambedelis, γενικός γραμματέας του γαλλικού κυβερνόντος κόμματος, αποκάλεσε «απαράδεκτα» τα σχόλια τονίζοντας ότι ο Πορτογάλος «θα πρέπει να ανακαλέσει ή να παραιτηθεί».
Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι δεν υπάρχει βασική διαφωνία μεταξύ της Επιτροπής και της γαλλικής κυβέρνησης για το θέμα. «Η Κομισιόν πιστεύει ότι κάποιες χώρες θα πρέπει να αλλάξουν για να παραμείνουν παγκόσμιοι παίχτες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε εποικοδομητικά με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και όχι να γινόμαστε αντικείμενα προσβολής για τις ιδέες μας», πρόσθεσε.
Μιλώντας στο Ulster o Barroso είπε ότι δεν υποτιμά την κύρια πρόκληση μιας τέτοιας φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας: να έρθουν εγγύτερα τα ρυθμιστικά καθεστώτα και να αντιμετωπιστούν οι βλαβερές συνέπειες των εμπορικών φραγμών.
«Αναμένονται τεράστια οικονομικά οφέλη από την μείωση της γραφειοκρατίας και την αποφυγή διαφορετικών κανόνων μελλοντικά. Θα προτιμούσα οι εταιρείες μας να επενδύουν σε νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και σε θέσεις εργασίας, παρά σε διπλούς ελέγχους και σε πολλαπλές επιθεωρήσεις ή ακόμα και σε ξεχωριστές γραμμές παραγωγής», υπογράμμισε.
Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ θα μπορούσε με το χρόνο να ενισχύσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,5% ετησίως καθώς και να συνδράμει στη δημιουργία περίπου 400.000 θέσεων εργασίας στην ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Ο αντίκτυπος στον υπόλοιπο κόσμο
Το ερώτημα που παραμένει είναι τι αντίκτυπο θα έχει μια τέτοια συμφωνία μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ στις σχέσεις με τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.
Ο Barroso επανέλαβε χθες ότι μια τέτοια συμφωνία «είναι καλή για τον υπόλοιπο κόσμο».
«Λαμβάνοντας υπόψη τις ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού στις παγκόσμιες αγορές σήμερα, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από αυτή τη συμφωνία».
Μετά την αποτυχία του Γύρου της Ντόχα το 2008, ΗΠΑ και Ευρώπη επεδίωξαν να πραγματοποιήσουν το δυνατό περισσότερες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, με τις Βρυξέλλες μόνο να διαπραγματεύονται με περισσότερες από 80 χώρες.
Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ θα λάβει χώρα στις 8 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, τόνισε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.