Η μείωση αυτή κατά 0,4% τον μήνα Μάιο, προήλθε από τις παρακάτω μεταβολές:
1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,8% της οµάδας «?ιαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών στα έπιπλα-καλύµµατα δαπέδου, είδη κλινοστρωµνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.
β) Κατά 3,2% της οµάδας «Υγεία», λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των φαρµάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.
γ) Κατά 2,5% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των αυτοκινήτων και των καυσίµων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της µείωσης αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών των αεροπλάνων.
δ) Κατά 5,1% της οµάδας «Επικοινωνίες», λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
ε) Κατά 2,7% της οµάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών του οπτικοακουστικού εξοπλισµού-υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής και των βιβλίων.
στ) Κατά 4,0% της οµάδας ‘’ Εκπαίδευση ‘’, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και µεταπτυχιακών σπουδών.
ζ) Κατά 1,6% της οµάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων και των ξενοδοχείων.
η) Κατά 2,1% της οµάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των κουρείων- κομμωτηρίων-ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.
2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,5% της οµάδας «?ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών στα φρούτα νωπά, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, κρέατα γενικά.
Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στα λαχανικά νωπά, δηµητριακά και παρασκευάσµατα, ελαιόλαδο, χυµοί φρούτων.
β) Κατά 4,6% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών των τσιγάρων.
γ) Κατά 0,1% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιµών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
δ) Κατά 7,0% της οµάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών του πετρελαίου θέρµανσης και του ηλεκτρισµού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.