"Πρέπει να λάβουμε μέτρα που θα πρέπει να συντονισμένα, αναλυτικά και γρήγορα", δήλωσε ο Pascal Saint-Amans, επικεφαλής της φορολογικής πολιτικής στον Οργανισμό. Σημειώνεται ότι τα χρήματα τα οποία είναι κατατεθειμένα σε φορολογικούς παραδείσους, εκτιμώνται σε 18,5 τρισ. ευρώ όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποίησε ο διεθνής οργανισμός Oxfam.
"Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να σημειώσουμε πρόοδο. Αυτό είναι πολύ δύσκολο έργο, πιο δύσκολο από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση ολόκληρου του διεθνούς φορολογικού συστήματος", πρόσθεσε ο Άγχελ Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ.
Η δυναμική που διαμορφώνεται κατά της φοροδιαφυγής είναι αποτέλεσμα των πρακτικών πολυεθνικών εταιρειών όπως η Apple, η Google, η Amazon και η Starbucks που καταφεύγουν σε "παράθυρα" στη νομοθεσία και στους φορολογικούς παραδείσους για να καταβάλλουν χαμηλούς φόρους. Οι εταιρείες έχουν υπερασπιστεί τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, επισημαίνοντας ότι είναι νόμιμες, ωστόσο η διεθνής κατακραυγή εντείνεται.
Ο ΟΟΣΑ, ένα συμβουλευτικό όργανο με έδρα το Παρίσι για τα 34 τα πιο προηγμένα έθνη παγκοσμίως, δημοσίευσε μια έκθεση το Φεβρουάριο στο οποίο επισήμαινε ότι οι σημερινοί παγκόσμιοι φορολογικοί κανόνες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν δραστικά το πρόβλημα.
Εν μέσω πιέσεων από την κοινή γνώμη για ανάληψη δράσης κατά της φοροδιαφυγής στις κυβερνήσεις, ο Saint-Amans δήλωσε ότι ο ΟΟΣΑ σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί γρήγορα προκειμένου να τους παράσχει ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.