Το New Statesman αμφισβητεί την αισιοδοξία Στουρνάρα

Την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με την προοπτική της Ελλάδας, αμφισβητεί ανάρτηση σε ιστολόγιο του βρετανικού περιοδικού New Statesman. Τίθεται χαρακτηριστικά το ερώτημα κατά πόσο η χώρα όντως βελτιώνει τις επιδόσεις της ή ο υπουργός απλά προβάλλει ένα θετικό μήνυμα για να ηρεμήσει τις αγορές και ίσως για να βοηθήσει την καγκελάριο Μέρκελ ενόψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά σε οφειλές ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό κράτος προς ιδιωτικές εταιρείες και προμηθευτές, με την καθυστέρηση εξόφλησης αυτών να έχει «στραγγαλίσει» πολλές επιχειρήσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Σημειώνεται δε ότι η χρηματοδότηση από τη διάσωση θα στερέψει τον επόμενο Απρίλιο, χωρίς να φαίνεται πιθανή μια επιπρόσθετη βοήθεια. Προστίθεται η αδυναμία επίτευξης των στόχων ως προς τα φορολογικά έσοδα, καθώς και «η πλέον τρομακτική» προοπτική που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η καταστροφική ανεργία. Όπως σημειώνεται, είναι πιθανό το ποσοστό των ανέργων να αγγίξει το 30% έως το τέλος του έτους, παρά τις περικοπές μισθών με καθαρό κατώτατο μισθό τα 440 ευρώ.

«Παρά τους αριθμούς που η κυβέρνηση επιλέγει να τονίσει για να στηρίξει τη θέση της πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τα πολύ πραγματικά προβλήματα της ανεργίας, της φθίνουσας κατανάλωσης και της πολιτικής αστάθειας γίνονται αισθητά από τους απλούς Έλληνες», σχολιάζει το βρετανικό περιοδικό.

Προστίθεται επίσης ότι η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει κόψει τους δεσμούς της με τους Έλληνες ολιγάρχες που έχουν αρνηθεί να πληρώσουν το μερίδιό τους στην κρίση, με αναφορά σε «σκανδαλώδεις» φοροαπαλλαγές για εφοπλιστές και σε κατηγορηθέντες για απάτες και οφειλές έναντι του κράτους που φαίνεται ότι ακόμα κάνουν μπίζνες με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει να ρίξει ακόμα περισσότερο βάρος στις πλάτες αυτών που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Το New Statesman επικαλείται έρευνα που δείχνει ότι η κυβέρνηση καλύπτει το 63,4% του χρόνου που διατίθεται στο δημόσιο διάλογο για τα πολιτικά κόμματα, ενώ στην τρόικα και τις δηλώσεις των εκπροσώπων της αφιερώνεται το 52,7% του υπόλοιπου χρόνου.

Διατυπώνεται, τέλος, πρόβλεψη για ένα δύσκολο καλοκαίρι με αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που θα προκαλέσει προβλήματα υγείας, καθώς πολίτες δε θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα με κλιματισμό. «Ανεξαρτήτως του πόσο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πιστέψουμε πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, η βοήθεια είναι λίγη για αυτούς που την έχουν πράγματι ανάγκη: το λαό. Αν μόνο τα ευχολόγια και οι δημόσιες σχέσεις μπορούσαν να αντικαταστήσουν την πραγματικότητα…», καταλήγει η ανάρτηση του New Statesman.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο