«Η ανεξήγητη και επικίνδυνη απόφαση να φορολογηθούν και οι μικροκαταθέτες δείχνει το βαθμό στον οποίο έχει εξαντληθεί η συμπάθεια για τη νότια ευρωζώνη», ακόμα και για τη μικρή Κύπρο, σχολιάζει ο κ. Ράχμαν.
Προσθέτει ότι η κυπριακή υπόθεση απέδειξε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεμείνει από πολιτική πίστωση, ενώ συνδέει την έλλειψη επαρκούς συμπάθειας προς την Κύπρο με την «πικρή γεύση» που άφησε η ένταξη της χώρας στην ΕΕ μετά τον ελληνικό «εκβιασμό» του βέτο κατά της διεύρυνσης και η απόρριψη του σχεδίου Ανάν.
Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα Guardian σχολιάζει ότι οι αρχές της ευρωζώνης χρησιμοποιούν την Κύπρο για να επιδείξουν μία νέα «ξεροκέφαλη σκληρότητα». Αν επιμείνουν, προειδοποιεί η εφημερίδα, μπορεί σύντομα να ακολουθήσουν πιο δύσκολοι καιροί.
Η εκτίμηση των αναλυτών της JP Morgan είναι ότι η ανακατανομή του φόρου στους καταθέτες είναι απίθανο να αλλάξει το κλίμα μεταξύ των οργισμένων πολιτών στην Κύπρο. Η τράπεζα βλέπει πάντως πιθανή αλλαγή ισορροπιών στη Βουλή και έγκριση του τροποποιημένου νομοσχεδίου, συνοδευόμενου από άλλες δεσμεύσεις.
Οι Financial Times πάντως εκτιμούν ότι φαίνεται δύσκολη η στήριξη του νομοσχεδίου από κόμματα πλην του ΔΗΣΥ χωρίς πλήρη εξαίρεση των καταθετών κάτω των 100.000 ευρώ. Ο αναλυτής της JP Morgan Άλεξ Γουάιτ προειδοποιεί εξάλλου ότι είναι μεγαλύτερος από όσο θεωρούν οι αγορές ο κίνδυνος πολυήμερης καθυστέρησης στην εύρεση νέας συμφωνίας ή η αδυναμία επίτευξης τελικής συμφωνίας.
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Ρωσίας, οι Financial Times σχολιάζουν ότι η κύρια ανησυχία της έγκειται στην παρεμπόδιση της μεταφοράς χρημάτων από ή μέσω της Κύπρου στο πλαίσιο προσπαθειών αποτροπής μαζικής ανάληψης καταθέσεων. Ο Ντέιβιντ Νανγκλ από την επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital στη Μόσχα εξηγεί ότι πέρα από τα ρωσικά δισεκατομμύρια σε λογαριασμούς τραπεζών στην Κύπρο, μεγαλύτερη σημασία για τη ρωσική οικονομία έχει ο ρόλος του νησιού ως «αγωγός χρηματικών ροών».
Στέλεχος του συμβουλευτικού οργανισμού για θέματα φορολογίας Tax Consulting UK δηλώνει στο BBC ότι οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στην Κύπρο διότι «εκεί δεν τους έκαναν πολλές ερωτήσεις για την προέλευσή τους».
Το BBC μεταφέρει επίσης την ανησυχία Ρώσων επιχειρηματιών στη Λεμεσό που σχεδιάζουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στη Σιγκαπούρη ή το Ντουμπάι. Οι Τάιμς εξάλλου διαπιστώνουν εμβάθυνση της κρίσης με επίκεντρο την Κύπρο καθώς η Ρωσία «απειλεί» την ΕΕ με απόσυρση της οικονομικής της βοήθειας προς το νησί, μια κίνηση που «αιφνιδίασε» το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Πάντως, αρθρογράφος των Times σχολιάζει ότι είναι ευκαιρία για τον πρόεδρο Πούτιν να αποδεχθεί τη ζημιά στους Ρώσους καταθέτες στην Κύπρο και να αποδείξει ότι σοβαρολογεί όταν μιλά για πάταξη της διαφθοράς.
Επιπτώσεις διαπιστώνονται και ως προς την προοπτική μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Ευρωπαίος τραπεζίτης που μιλά στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς χαρακτηρίζει την απόφαση για τις καταθέσεις στην Κύπρο «τρελή» και σχολιάζει ότι ήταν «το μεγαλύτερο λάθος πολιτικής στο οποίο έχει συνηγορήσει η ΕΚΤ». Τα αμεσότερο πλήγμα καταφέρεται στην αξιοπιστία του καθεστώτος εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρώπη, σημειώνεται. Ο εκ των διευθυντών του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) προειδοποιεί μέσω της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας ότι «έχουμε την κατάργηση μιας ρητής εγγύησης». Σε σημείωμά της η Morgan Stanley κάνει λόγο για «κίνηση πέρα των προσδοκιών, που εγείρει ανησυχίες για πιθανό λάθος πολιτικής».
Οικονομολόγοι με δηλώσεις τους στις βρετανικές εφημερίδες επισημαίνουν επιπλέον των άλλων το πλήγμα αξιοπιστίας που διακινδυνεύει η ΕΚΤ αναλαμβάνοντας έναν τόσο καίριο ρόλο σε μια απόφαση σαν αυτή για την Κύπρο. Πηγή «κοντά στην ΕΚΤ» εξάλλου δηλώνει στους Financial Times ότι η Τράπεζα είπε στον πρόεδρο Αναστασιάδη πως χρειαζόταν να συμφωνηθεί μια διάσωση για να παραμείνει αξιόχρεο το τραπεζικό σύστημα της χώρας. «Δε θέλαμε να εμπλακούμε στη χημεία του ύψους του φόρου (στις καταθέσεις)», προσθέτει η ίδια πηγή.
Οι αναλυτές που υποστηρίζουν την απόφαση για την επιβάρυνση των καταθέσεων ή ακόμα και των μικρότερων καταθέσεων, που στη Βρετανία αποτελούν σαφώς μειοψηφία όπως έχει φανεί αυτές τις μέρες, επικεντρώνονται στη δομή χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών. Σημειώνουν ότι τα προνομιακά ομόλογα δεν ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και δεν αγγίχθηκαν με ένα κούρεμά τους διότι θα συνεισέφεραν ελάχιστη βοήθεια, δυσανάλογη με την ανησυχία που θα προκαλείτο στην επενδυτική κοινότητα.
«Ατελή, άδικη, ελαττωματική, επιλεκτικά εκδικητική, αντιπαραγωγική, ευθέως εχθρική προς ένα μικρό νησί» χαρακτηρίζει το πακέτο που συμφωνήθηκε για την Κύπρο με επιστολή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Guardian ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Πήτερ Δρουσιώτης.
Ο κ. Δρουσιώτης σχολιάζει ότι η «διάσωση» θα έπρεπε να αποκαλείται εκβιασμός, ενώ σημειώνει ότι τα προβλήματα της Κύπρου προκλήθηκαν από την υπερέκθεσή της στην Ελλάδα και το κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα που επέβαλε η ίδια η ευρωζώνη πέρυσι. «Πρόκειται για διπλή τιμωρία από τους ίδιους ανθρώπους», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.
Σημειώνεται ότι οι Κύπριοι της Βρετανίας, ορισμένοι εκ των οποίων επηρεάζονται από τη ζημιά στις καταθέσεις, θα σταθούν στο πλευρό της Κύπρου αυτή τη δύσκολη περίοδο, ωστόσο θα έπρεπε να ήταν πιο έκδηλη στις Βρυξέλλες το Σάββατο και η αλληλεγγύη της ΕΕ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.