Παρά ταύτα, ο κ. Κόρολεφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με την «ασύμμετρη προσέγγιση» που έχει υιοθετήσει το Ταμείο, εξηγώντας πως «οι όροι για την πώληση της ΔΕΠΑ» έχουν «δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την συμφωνία να πέφτουν στους ώμους των ενδιαφερόμενων εταιρειών».
Η Sintez συμμετέχει στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του ομίλου ΔΕΠΑ μέσω της θυγατρικής της Negusneft, έχοντας υποβάλει προσφορά για την αγορά της ΔΕΠΑ αλλά και του ΔΕΣΦΑ, που είναι η επιχείρηση διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, η προσφορά της Sintez είναι η μεγαλύτερη που έχει κατατεθεί για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ανερχόμενη στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως δήλωσε ο κ. Κόρολεφ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον ιστότοπο Natural Gas Europe, το ενδιαφέρον της Sintez για την ελληνική αγορά πηγάζει από την πίστη της ότι η Ελλάδα «έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί στον νέο κόμβο (hub) μεταφοράς φυσικού αερίου για την Ευρώπη».
Παράλληλα, ο κ. Κόρολεφ σημείωσε πως η Sintez, σε περίπτωση που αποκτήσει τη ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, προτίθεται να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος πενταετίας. Τα κεφάλαια θα επενδυθούν εν μέρει για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών και εν μέρει για την κατασκευή νέων αγωγών σύνδεσης της Ελλάδας με τη FYROM, την Ιταλία και την Αλβανία. Το αντίστοιχο σχέδιο της ΔΕΠΑ προβλέπει επενδύσεις ύψους 1 δισ., τις οποίες ο κ. Κόρολεφ χαρακτήρισε ως «μη επαρκείς».
Στο πλαίσιο αυτού του ευρύτερου σχεδιασμού, συνέχισε ο κ. Κόρολεφ, η Sintez υποστηρίζει έργα και σχέδια που θα μπορούσαν να αναπτύξουν και να διαφοροποιήσουν τις πηγές προμήθειας της Ελλάδας, όπως ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP).
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.