Ο 46χρονος Ολλανδός υπουργός οικονομικών, Γερούν Ντέισελμπλουμ, είναι ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, διαδεχόμενος τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Απόφοιτος σχολής «αγροτικής οικονομίας», ο κ. Ντέισελμπλουμ, ο οποίος ανέλαβε υπουργικό χαρτοφυλάκιο για πρώτη φορά στη ζωή του πριν από τρεις μήνες, διαδέχθηκε τον πολύπειρο φίλο της Ελλάδας, κ. Γιούνκερ, ελλείψει εναλλακτικών λύσεων και με την ισχυρή υποστήριξη των Βορειοευρωπαϊκών κρατών με άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, καθώς την τελευταία στιγμή εκδηλώθηκε εν κρυπτώ κίνηση από τα κράτη του Νότου υπό την ηγεσία της Γαλλίας, για να προωθηθεί έτερη υποψηφιότητα και συγκεκριμένα του Ισπανού υπουργού οικονομικών, Λουί ντε Γκίντος. Η κίνηση επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που «έβγαιναν οι ψήφοι». Στη διάρκεια της βραδιάς έγιναν κρούσεις σε εθνικές αντιπροσωπείες κρατών που βρίσκονται υπό πίεση, για να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις τους.
Στο μεταξύ, ο κ. Ντέισελμπλουμπροσήλθε στη συνεδρίαση θεωρώντας σίγουρη την τοποθέτησή του στην ηγεσία του Eurogroup και όπως διεφάνη, τελικά δικαιώθηκε. Έθεσε μάλιστα ως πρώτη προτεραιότητα για το αμέσως προσεχές διάστημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και τις οικονομικές προοπτικές των μελών της. Ο 46χρονος πολιτικός υπογράμμισε ότι πάνω στη βάση της εμπιστοσύνης που ήδη καλλιεργείται, θα χτιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί, κατέστησε από την πρώτη στιγμή σαφές ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα επιβάλλει εύκολα τη βορειοευρωπαϊκή λογική της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας στο Eurogroup: «ο κ. Γιούνκερ γνώριζε ότι πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, ανάμεσα στην ανάγκη δημοσιονομικής σταθεροποίησης και οικονομικής ανάπτυξης, ανάμεσα στις απόψεις της Γερμανίας και αυτές της Γαλλίας, για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό περιμένω και από τον διάδοχό του», δήλωσε χθες, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ντέισελμπλουμ, ο οποίος ανήκει στο Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας, ήταν μέχρι πρόσφατα παντελώς άγνωστος στις Βρυξέλλες, καθώς ανέλαβε για πρώτη φορά υπουργικό χαρτοφυλάκιο μόλις πριν από τρεις μήνες. Όπως επιβεβαίωσε χθες και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απολαμβάνει της ισχυρής στήριξης της Γερμανίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα σχόλια της Αυστριακής υπουργού οικονομικών, Μαρί Φέκτερ, η οποία ευχήθηκε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ θα ακολουθήσει την παραδοσιακή Ολλανδική πολιτική του «σκληρού νομίσματος». Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γιούνκερ, παραδέχθηκε «κάποια μελαγχολία» που αφήνει τη θέση του μετά από οκτώ χρόνια, αλλά δήλωσε ότι «κυρίως, νιώθει ανακουφισμένος».
Σύμφωνα με τον Ολλανδικό τύπο, ο κ. Ντέισελμπλουμείναι οπωσδήποτε πιο ευρωσκεπτικιστής και λιγότερο «οραματιστής» από τον κ. Γιούνκερ. Ο ίδιος πάντως, σε επιστολή του προς τους ομολόγους του, τόνισε ότι στόχος της προεδρίας του θα είναι να περάσουμε πλέον από τη φάση της διαχείρισης κρίσης στο σχεδιασμό των μεσοπρόθεσμων πολιτικών της ευρωζώνης, με έμφαση στον περιορισμό των διαρθρωτικών (και όχι των ονομαστικών) ελλειμμάτων και σε πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής προσαρμοσμένες στις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος-μέλος. Σε ό,τι αφορά, τέλος, συγκεκριμένα θέματα, ο κ. Ντεϊσελμπλουμ έχει ταχθεί υπέρ της συμμετοχής της Ρωσίας στην Κυπριακή διάσωση, ενώ μολονότι δεν αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγων, τα τοποθετεί στο απώτερο μέλλον.
Πηγή: Αναδημοσίευση από kathimerini.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.