Λονδίνο: Έξοδος από την κρίση μόνο με νέο κούρεμα χρέους και μέτρα ανάπτυξης

Την αναγκαιότητα διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους που κατέχουν και οι επίσημοι πιστωτές επισήμαναν δύο από τους πιο διαπρεπείς οικονομικούς αναλυτές της Βρετανίας, η Βίκυ Πράις και ο Μάρτιν Γουλφ, σε συζήτηση που διοργάνωσε το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων Chatham House στο Λονδίνο, εξετάζοντας ποια θα μπορούσε να ήταν μια νέα προσέγγιση της κρίσης στην Ελλάδα.

Η κα. Πράις, ελληνικής καταγωγής πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της βρετανικής κυβέρνησης και συγγραφέας του βιβλίου «Greekonomics», τόνισε ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε απόγνωση και ότι η χώρα, έχοντας απολέσει το 1/5 του ΑΕΠ της την τελευταία πενταετία, έχει οπισθοδρομήσει σημαντικά. Σημείωσε μάλιστα ότι η μείωση του κόστους εργασίας έχει αρχίσει μεν να έχει αποτέλεσμα σε δείκτες παραγωγικότητας, ωστόσο το κόστος για την οικονομία από την εσωτερική υποτίμηση έχει υπάρξει τεράστιο.

«Οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την περιφέρεια της ευρωζώνης είναι απολύτως αναγκαίες, μα είναι δύσκολο η ανάκαμψη να έρθει μόνο μέσω αυτών. Μοναδική λύση είναι η διαγραφή μέρους του χρέους ή η συμφωνία σημαντικής μείωσής του με τη διεθνή κοινότητα», σχολίασε ενδεικτικά η κα. Πράις, αναφερόμενη στο ποια θα πρέπει να είναι η μελλοντική προσέγγισης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Συνεχίζοντας, η κα. Πράις εξέφρασε την ανησυχία της ότι η ζημιά που έχει γίνει στην οικονομία και την κοινωνία λόγω της κρίσης θα έχει μακρόχρονες συνέπειες. Επισήμανε τη διάβρωση της επιχειρηματικότητας, τα απελπιστικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, κυρίως στους νέους, τη φυγή των νέων από τη χώρα, την έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική ελίτ και τις αποκαλύψεις περί διαφθοράς που έχουν αφαιρέσει από πολλούς πολίτες την πίστη ότι το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Γουλφ, οικονομικός δημοσιογράφος των Financial Times, τόνισε ότι η διαγραφή ελληνικού χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη για την έξοδο από την κρίση. Στάθηκε στη σημασία της δημιουργίας μίας αναπτυξιακής προοπτικής, κάτι που, όπως εξήγησε, σημαίνει μεταξύ άλλων ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον και ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, ο κ. Γουλφ Χαρακτήρισε την υπόθεση της Ελλάδας πρόβλημα που σχεδόν μοιάζει με αυτό αναπτυσσόμενων χωρών. «Θα πάρει πολλά χρόνια να επιστρέψει η σταθερή ανάπτυξη στην Ελλάδα και η χώρα θα χρειαστεί στήριξη καθ’ όλη αυτή την περίοδο», σημείωσε ο κ. Γουλφ, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να αλλάξει και ολόκληρο το σύστημα της ευρωζώνης.

Παρών στο πάνελ ήταν και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Κωνσταντίνος Μπίκας, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι παρά την επώδυνη προσαρμογή το 61% των Ελλήνων πολιτών σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση θέλει παραμονή της χώρας στο ευρώ «με κάθε κόστος». Σημείωσε ότι οι προοπτικές της χώρας είναι καλύτερες εντός της ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι έξοδος από τη νομισματική ένωση θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση ως προς το εθνικό προϊόν, το χρέος, την κοινωνική ανισότητα και τη διεθνή θέση της Ελλάδας.

Ο κ. Γουλφ σχολίασε ότι ένα τόσο υψηλό ποσοστό στήριξης της συμμετοχής στην ευρωζώνη υπό τα δεινά που υφίστανται οι Έλληνες συνιστά αξιοσημείωτο φαινόμενο. Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες ίσως φοβούνται το άγνωστο της εξόδου από το κοινό νόμισμα για να σχολιάσει ότι αν αυτός ο φόβος στηρίζεται σε οικονομικές προβλέψεις, τότε συνιστά «ανοησία», καθώς ούτως ή άλλως η χώρα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ανακάμψει, πιθανότατα τη δεκαετία του 2020. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι αν ο φόβος για την έξοδο εδράζεται σε ανησυχίες για τη διεθνή υπόσταση της Ελλάδας ή σε αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί μόνη την κρίση, τότε η στήριξη στο ευρώ θα μπορούσε να εξηγηθεί.

Η κα. Πράις σημείωσε ότι υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούν και έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται στην Ελλάδα, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα οποία θα βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση, με τον Έλληνα πρέσβη να συμπληρώνει ότι οι Έλληνες θέλουν τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις που προάγουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

Διατυπώθηκε επίσης η άποψη ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνουν πιο εντατικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις κοινωνικές εντάσεις στην Ελλάδα. Ο κ. Μπίκας είπε ότι υπάρχει κοινωνική ένταση στη χώρα λόγω της κρίσης, αλλά και λόγω του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, που έχει ενισχύσει το φαινόμενο της άκρας δεξιάς.

Η Βίκυ Πράις έκανε λόγο για εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, λέγοντας ότι ενώ τώρα όλο και περισσότεροι συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η λιτότητα δεν αποδίδει, στη διαδικασία εξαγωγής του συμπεράσματος η χώρα έχει διαρραγεί. Όπως σχολίασε, η Ευρώπη έχει καταλήξει λιγότερο ολοκληρωμένη λόγω της κρίσης, αντίθετα με το στόχο της ευρωζώνης. Ο Μάρτιν Γουλφ επισήμανε την άνοδο της ξενοφοβίας, προβλέποντας ότι η ένταση στον κοινωνικό ιστό θα γίνει μεγαλύτερη: «Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι και να διερωτηθούμε κατά πόσο αυτές οι κοινωνίες μπορούν να αντέξουν περισσότερα».

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους για το 2013, ο κ. Γουλφ και η κα. Πράις συμφώνησαν ότι αν δεν προκύψει κάποιο παγκόσμιο οικονομικό θαύμα που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, τότε το επόμενο έτος ίσως ή μάλλον θα είναι χειρότερο από το τρέχον. Από την πλευρά του, ο κ. Μπίκας εκτίμησε ότι η ευρωζώνη θα βγει πιο έμπειρη και συμπονετική από την κρίση.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο