Πρεμιέρα για την υποβολή των δηλώσεων από 8,5 εκατομ. φορολογουμένους

Αρχίζει σήμερα, Τετάρτη 9 Μαΐου, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων καλούνται να την υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου. Η ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Οικονομικών ανοίγει σήμερα – ενδεχομένως τα ηλεκτρονικά συστήματα να τεθούν σε λειτουργία από τις 10 και όχι από τις 9 Μαΐου) και μέχρι τις 15 Ιουνίου οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους, ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Ταυτόχρονα και όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν στην εφορία ή μέσω του ταχυδρομείου τη δήλωσή τους μπορούν να το πράξουν μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Όσοι αποστείλουν τη δήλωσή τους μέσω του Διαδικτύου και συγκεκριμένα την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα.

Την ηλεκτρονική οδό για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά:
1. Οι φορολογούμενοι που έχουν επιχείρηση, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι υπόχρεοι των οποίων η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.
2. Οι φορολογούμενοι με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κλπ., όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, δικό του ή της συζύγου του, καθώς και όταν αυτό είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ εφόσον στο συνολικό εισόδημα του υπόχρεου περιλαμβάνεται και ζημία από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν αποκλειστικά και μόνο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος στο ποσό των 5.000 ευρώ δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση μέχρι το ποσό αυτό. Μπορεί από το εισόδημα να μην προκύπτει υποχρέωση υποβολής δήλωσης. Ωστόσο, μετά τον συνυπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης το τεκμαρτό εισόδημα πιθανόν να ξεπερνά το ποσό των 5.000 ευρώ, οπότε θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση. Για τον υπολογισμό του ποσού των 5.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη και η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Τα φυσικά πρόσωπα που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση, εφόσον το ετήσιο καθαρό γεωργικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις. Ωστόσο, αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταβάλλεται σε δύο ίσες δόσεις. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τον Οκτώβριο καταβάλλεται εφάπαξ. Βέβαια λόγω της καθυστέρησης υποβολής των δηλώσεων οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τους φόρους τους σε δύο δόσεις ή εφάπαξ. Στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ παρέχεται έκπτωση στο συνολικό ποσό 1,5%. Αν προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο αυτό θα επιστραφεί μέσω των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο ανέρχεται για τα εισοδήματα του 2011 στα 5.000 ευρώ. Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών και για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 9.000 ευρώ εφόσον βέβαια το δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνάει το ποσό αυτό. Το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται να προσκομισθούν έχει ορισθεί στο 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων υπολείπεται, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Αν στο εισόδημα περιλαμβάνεται και έσοδα από ακίνητα το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%.
Περαιτέρω επιβάλλεται αυξημένο ποσό συμπληρωματικού φόρου το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 3% στο ακαθάριστο εισόδημα εφόσον, η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική στέγη ή εμπορική μίσθωση.
Πηγή: Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή