Τεκμήρια: Αυξήσεις από 33%- 200%

Ραντεβού με την εφορία θα έχουν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι που έως τώρα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ σε φόρους, εξαιτίας του συνδυασμού αυξημένων τεκμηρίων και μείωσης του αφορολόγητου στις 5.000€.

Η εγκύκλιος Καπελέρη ενεργοποιεί τις αυξήσεις στα τεκμήρια που φτάνουν το 33% στα ακίνητα (είτε μισθωμένα, είτε ιδιόκτητα, είτε από δωρεάν παραχώρηση), το 60% στις πισίνες, το 200% για τα σκάφη αναψυχής και ξεπερνούν το 70% στα Ι.Χ και αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.

Σκοπός του ΥΠΟΙΚ είναι σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες η φορολόγηση όσων έως τώρα δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα - κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες - χωρίς ο τρόπος ζωής τους να ανταποκρίνεται στα όσα δηλώνουν.

Έτσι, έγγαμος φορολογούμενος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 16.000€ και έχει στην κατοχή του ένα ακίνητο 100 τ.μ., ένα Ι.Χ 1800 κυβικών 5ετίας κι ένα εξοχικό 80τ.μ. θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 18.700€, που σημαίνει φορολογική επιβάρυνση 2.150€.

Όμως μεγάλες επιβαρύνσεις θα έχουν ακόμη και χαμηλόμισθοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι που νοικιάζουν και έχουν ένα μικρό αυτοκίνητο. Έστω έγγαμος συνταξιούχος 61 ετών του ιδιωτικού τομέα των 600€ που δηλώνει 8.400€ ετήσιο εισόδημα, ζει σε μισθωμένη κατοικία των 80τ.μ., έχει ένα μικρό αυτοκίνητο 1.400 κυβικών και ένα σπίτι 70τ.μ. στο χωριό. Πέρυσι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα πλήρωνε φόρο, φέτος θα πληρώσει 2.190€.

Στο γκισέ της εφορίας θα βρεθεί ακόμη και κάποιος που ενώ υποβάλλει μηδενική φορολογική δήλωση, έχει στην κατοχή του μόνο ένα ΙΧ 1.400 κυβικών 9 ετών. Πέρυσι θα απαλλασσόταν του φόρου, ενώ φέτος θα επιβαρυνθεί με 320€ φόρο.

Στα τεκμήρια συμπεριλαμβάνονται ακόμη όλες οι αγορές άνω των 10.000€ ενώ η αγορά ή ανέγερση ακινήτου και η κατασκευή πισίνας δεν θα υφίστανται έλεγχο πόθεν έσχες έως και τις 31/12/2013.

«Φορολογικό εφιάλτη» χαρακτηρίζει η ΝΔ τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, προσθέτοντας ότι «έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο και επιβάλλονται αδιάκριτα». Για φορολογικό αμόκ κάνει λόγο το ΚΚΕ, ενώ σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ κάνει λόγο για «κυβερνητική βαρβαρότητα», επισημαίνοντας ότι τα τεκμήρια «συνεχίζουν να στοχοποιούν τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πλούσιους».
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης