Ο John Dalli, Επίτροπος για την υγεία και την πολιτική υπέρ των καταναλωτών, δήλωσε ότι η πρόταση διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι οι εγγυήσεις και τα δικαιώματα ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν αγοράζουν προϊόντα είτε από φυσικό πρόσωπο ή μέσω διαδικτύου. «Η χαμηλή εμπιστοσύνη βλάπτει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία είναι πλέον πρωταρχικός στόχος της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Dalli σε συνέντευξη Τύπου αφού η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ συμφώνησε τα μέτρα.
«Συμβάλουμε στην αύξηση της εμπιστοσύνης με την παροχή στους ευρωπαίους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις μιας πραγματική εναλλακτικής λύσης η οποία είναι ευκολότερη, ταχύτερη και φθηνότερη από τα δικαστήρια», είπε. Τα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από τους αρχηγούς των κρατών, και ίσως να τεθούν σε ισχύ πριν το 2015.
Εάν εγκριθεί η οδηγία για την Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν εξωδικαστικούς διαιτητές, διαμεσολαβητές ή συμβούλια καταναλωτών για τη βοήθεια σε οποιαδήποτε διαφωνία. Η Επιτροπή προτείνει επίσης μια πανευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα επέτρεπε στους καταναλωτές να υποβάλλουν τα παράπονα τους, εναντίον μιας επιχείρησης ή υπηρεσίας που βρίσκεται σε άλλη χώρα στη δική τους γλώσσα.
Η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει οι εθνικές κυβερνήσεις να παρέχουν εξωδικαστικές εναλλακτικές λύσεις για τους καταναλωτές, και οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει νόμους, μολονότι οι διατάξεις δεν είναι ομοιόμορφες. Ούτε η Σλοβενία ??ούτε η Σλοβακία έχουν εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών για τους καταναλωτές, σημείωσε ο Dalli, ενώ αρκετές χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας έχουν ισχυρά συστήματα διαιτησίας. «Ήρθε η ώρα να νομοθετήσουμε», δήλωσε, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα για την ενίσχυση του εξωδικαστικού ψηφίσματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μία οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών που είχε ως στόχο να ενισχυθούν τα δικαιώματα επιστροφής χρημάτων, η αύξηση της διαφάνειας των τιμών, η εξάλειψη των επιβαρύνσεων σε πιστωτικές κάρτες, και να απευθύνουν καταγγελίες για αγαθά ή υπηρεσίες που αγοράζονται μέσω του Διαδικτύου. Ο νόμος τίθεται σε ισχύ το 2013
Η πρόταση αυτή αντιμετώπισε έντονη αντίδραση από τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες φοβούνται ότι η νομοθεσία θα αυξήσει τα διοικητικά βάρη. Ωστόσο ο Dalli είπε ότι η νέα νομοθεσία για τους καταναλωτές θα μπορούσε να σώσει από τους καταναλωτές 22.5 δισ ευρώ και από τις επιχειρήσεις € 3 δισ κάθε χρόνο μέσα από τη διευθέτηση των διαφορών με εξωδικαστικούς τρόπους . Η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2010, 100 εκατομμύρια ευρωπαίοι - το ένα πέμπτο του πληθυσμού της ΕΕ - είχαν προβλήματα με δόλιες πωλήσεις ή ελαττωματικά προϊόντα στην κοινή αγορά.
Oρόσημα
- 2012: Συζήτηση για την οδηγία σχετικά με το ψήφισμα των Εναλλακτικών Τρόπων Επίλυσης Διαφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Μέσα 2014: Διαθεσιμότητα εξωδικαστικής διαιτησίας σε όλα τα μέρη της ΕΕ.
- Μέσα 2015: Λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας και στους 27.
Οι δικηγόροι των δικαιωμάτων των καταναλωτών τάσσονται υπέρ των προτάσεων της Επιτροπής για την εναλλακτική επίλυση διαφορών(ADR). «Οι κυριότεροι λόγοι εξαιτίας των οποίων οι άνθρωποι δεν κάνουν αγορές σε άλλες χώρες εντός της ΕΕ εκτός από τη δική τους, είναι οι φόβοι για την απάτη, και το τι πρέπει θα πρέπει να κάνουν εάν ανακύψουν προβλήματα και οι ανησυχίες σχετικά με την παράδοση» δήλωσε η Monique Goyens, γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), σε δήλωση της. « Η ADR είναι πολύτιμη για την βοήθεια που προσφέρει στους καταναλωτές όταν οι αγορές και οι υπηρεσίες πάνε στραβά, και σε περιπτώσεις με διασυνοριακό χαρακτήρα».
«Υπήρξε μια μακροχρόνια ανάγκη για την ΕΕ να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης. Ελπίζουμε λοιπόν ότι αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη συνειδητοποίηση μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής της ΕΕ» υπογράμμισε η Goyens. Από την άλλη οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές καλωσόρισαν επίσης τις προτάσεις της Επιτροπής.
Ο ευρωβουλευτής Malcolm Harbour, πρόεδρος της Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προστασίας των Καταναλωτών, δήλωσε: «οι διασυνοριακοί πελάτες, ιδιαίτερα εκείνοι που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εμπόριο, θέλουν τα δικαιώματά τους να υπερασπιστούν σε περίπτωση που βρεθούν σε δύσκολη θέση. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να τους ικανοποιήσουν και να τους καθησυχάσουν. Θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης για περιπτώσεις μη ικανοποιητικών προϊόντων ή υπηρεσιών. Τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με απλό και φτηνό τρόπο, χωρίς μακρές περίπλοκες νομικές ενέργειες. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα είναι καλές για τους πελάτες αλλά και για το εμπόριο».
Η BusinessEurope υποστηρίζει ότι το πλεονέκτημα των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης είναι ότι είναι λιγότερο δαπανηρές, πιο απλές και αποτελεσματικές. Ο Philippe de Buck, γενικός διευθυντής του ομίλου της βιομηχανίας, δήλωσε: «Οι πιθανές επιπτώσεις των εναλλακτικών τρόπων διευθέτησης των διαφορών έχουν υποτιμηθεί μέχρι σήμερα. Είναι μια κερδοφόρα κατάσταση και για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές. Η υιοθέτηση των προτάσεων αυτών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση».
Ο Richard Lloyd, εκτελεστικός διευθυντής της βρετανικής ομάδας καταναλωτών Which?, είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους βρετανούς καταναλωτές στο να αγοράζουν από πωλητές λιανικής στην ΕΕ «είναι ο φόβος ότι δεν υπάρχει κάποιος φορέας να στραφούν, αν κάτι πάει στραβά». Η βελτίωση της πρόσβασης σε εναλλακτικές υπηρεσίες επίλυσης διαφορών θα αντιμετωπίσει τον φόβο αυτόν , επιτρέποντας τους την αντιμετώπιση των διαφορών με τους εμπόρους οπουδήποτε και οποτεδήποτε αγοράζουν στην ΕΕ».
Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε το 1998 και το 2001 συστάσεις που περιγράφουν τις αρχές της Ευρωπαϊκή Ένωσης για την εξωδικαστική εναλλακτική επίλυση διαφορών, ή ADR. Αν και έχουν υιοθετηθεί ευρέως στις εθνικές νομοθεσίες, οι κανόνες δεν θα είναι καθόλου ενιαίοι και ομοιόμορφοι.
Η Επιτροπή επιδιώκει τώρα ένα ευρωπαϊκό πρότυπο, ώστε οι επιχειρήσεις και τα άτομα που αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες σε άλλη χώρα να έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρόσβαση στο αρχείο των καταγγελιών των καταναλωτών μέσω τρίτου διαμεσολαβητή ή φορείς διαιτησίας.
Πηγή: EurActiv.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.