Κλείσιμο

"Τώρα είναι σειρά της Ελλάδας για δράση"

Αποκλειστική συνέντευξη στο Θάνο Δημάδη

Για την ελληνική αναδιάρθρωση, τι θα σημάνει για τη χώρα και τις αγορές, καθώς και ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση από 'δω και πέρα για την Ελλάδα μιλάει ο οικονομολόγος και ερευνητής ευρωπαϊκών οικονομικών υποθέσεων του Peterson Insitute στην Αμερική, Jacob Kirkegaard σε μία συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ.

"Η αναδιάρθρωση του χρέους της είναι μία σημαντική ευκαιρία που δόθηκε στην Ελλάδα" υποστηρίζει ο Jacob Kirkegaard, επικεφαλής των ερευνητών για τις ευρωπαϊκές οικονομικές υποθέσεις ενός από τα μεγαλύτερα "think tanks" στην Αμερική, το Peterson Institute for International Economics.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην κάμερα του ΣΚΑΪ και στον Θάνο Δημάδη στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη, ο Jacob Kirkegaard τονίζει ότι μέχρι πρότινος "δεν υπήρχε καμία ελπίδα για την Ελλάδα" ενώ η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δημιουργεί μία "αισιόδοξη προοπτική ότι η χώρα θα καταφέρει τελικά να ξεπεράσει την κρίση, έχοντας την πολιτική υποστήριξη των Ευρωπαίων".

Ωστόσο χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ως μία "επιτακτική ανάγκη" για να αντιμετωπίσει "με ταχύτερους ρυθμούς τις προκλήσεις στο εσωτερικό της κυρίως προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων".

Στην ερώτηση αν αυτή η αναδιάρθρωση είναι αρκετή, ο οικονομολόγος ερευνητής του Peterson Insitute αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο "ρύθμισης του ελληνικού χρέους με κάποιον τρόπο στο απώτερο μέλλον". Επισημαίνει μάλιστα ότι αν αυτό χρειαστεί, τότε η Ελλάδα θα έχει να διαπραγματευτεί με τους κύριους δανειστές της που θα είναι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και όχι οι αγορές", κάτι που υποστηρίζει ότι θα είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Ο Jacob Kirkegaard εκτιμάει ότι οι τράπεζες θα κρίνουν τελικά ότι είναι προς το συμφέρον τους να συμμετέχουν στην εθελοντική συμφωνία για κούρεμα της τάξεως 50% ενώ είναι καθησυχαστικός ως προς την αντίδραση των αγορών, όσο έχουν τη διαβεβαίωση ότι "η λύση της αναδιάρθρωσης επελέγη μόνο για την Ελλάδα, που αποτελεί μία ειδική περίπτωση και δε θα αποτελέσει τον κανόνα αντιμετώπισης της κρίσης για άλλες χώρες της ευρωζώνης".

Να σημειωθεί ότι το Peterson Institute (http://www.piie.com) είναι ιδιαίτερα φημισμένο για τις αναλύσεις και τις έρευνες που κατά καιρούς κάνει γύρω από ζητήματα διεθνούς οικονομίας, ενώ έχει ιδιαίτερα στενή επαφή με τις παραμέτρους της ελληνικής κρίσης. Στο Peterson Institute είχε μιλήσει για την ελληνική κρίση ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ενώ ομιλία εκεί είχε προγραμματίσει να παραχωρήσει και Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, αν δεν είχε ακυρώσει τελικά το ταξίδι του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ολόκληρη η συνέντευξη μπορείτε να παρακολουθείσετε στο αποψινό (Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου) κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στις 21:00.
Πηγή: skai.gr