Κλείσιμο

Αποκλειστική συνέντευξη Stiglitz: «Η λιτότητα δεν είναι η απάντηση»

Ξεκάθαρες αποστάσεις παίρνει ο Joseph Stiglitz, νομπελίστας οικονομολόγος και άτυπος σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, από την πολιτική της άνευ προηγουμένου σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας για την Ελλάδα. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων-σοκ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, ο Joseph Stiglitz μίλησε αποκλειστικά στον δημοσιογράφο και ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσινκγτον, Θάνο Δημάδη, ασκώντας σκληρή κριτική σε όσους- όπως χαρακτηριστικά τονίζει- "ανήκουν στη σχολή που λεει ότι η οικονομική ευημερία έρχεται μέσω πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας".

Αν και παραδέχεται ότι μιλάει τακτικά με τον πρωθυπουργό, την ίδια στιγμή δε διστάζει να αποδοκιμάσει ανοιχτά την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση και Τρόϊκα στη χώρα μας καλώντας και τις δύο πλευρές να συνειδητοποιήσουν ότι "η λιτότητα δεν είναι η απάντηση στην ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας. Με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είδαμε τα αποτελέσματα. Η οικονομία βουλιάζει ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση".

Ο Joseph Stiglitz μιλώντας στον Θάνο Δημάδη εκφράζει την πεποίθηση ότι "το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, με την προϋπόθεση όμως ότι θα αποκατασταθεί σύντομα ξανά η ανάπτυξη μέσω μίας σειράς μηχανισμών και κεφαλαίων για επενδύσεις". Καταφέρεται με σκληρή γλώσσα κατά των Ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι "κάνουν ένα πολύ σοβαρό λάθος. Στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου αναγνώρισαν το πρόβλημα αλλά άργησαν να προχωρήσουν σε λύσεις που να υπηρετούν το μήνυμα της ανάπτυξης".

Για την φημολογία ακόμα και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Stiglitz λέει "ότι μία τέτοια φημολογία είναι αναπόφευκτο να υπάρχει. Και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο οι αγορές βλέπουν ότι η Ευρώπη αργεί πολύ στην εκπλήρωση των υποσχέσεων που ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο". Προσθέτει, ωστόσο, ότι ακόμα και αυτές οι αποφάσεις δεν είναι αρκετές για να "συνδράμουν στις ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα για να επιτευχθεί η ανάπτυξη".

Αναλυτικά η συνέντευξη του νομπελίστα οικονομολόγου

Γνωρίζετε ότι οι δανειστές της Ελλάδας πιέζουν την κυβέρνηση να λάβει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας, εσείς νομίζετε ότι ακόμη πιο αυστηρά μέτρα θα μπορούσαν να βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση;
Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος, νόμιζα ότι με τη συμφωνία του Ιουλίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν το ότι αν η Ελλάδα δεν μπει σε πορεία ανάπτυξης, δεν θα μπορέσει να επιλύσει τα προβλήματα της, και ότι με το παρόν δημοσιονομικό πλαίσιο, η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα χρειαζόταν βοήθεια αλλά καθυστέρησαν πολύ να προσφέρουν την πραγματική βοήθεια, δεν κατάφεραν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης.



Οι Ευρωπαίοι όμως προσφέρουν χρήματα στην Ελλάδα ζητώντας πολύ αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Ακριβώς, με τη λιτότητα όμως δεν μπορούν να καταστήσουν τα οικονομικά της Ελλάδας βιώσιμα, η οικονομία καταρρέει και έρχεται η επιβράδυνση, κατά τη γνώμη μου έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία δημιουργείται κυρίως από τα μέτρα λιτότητας που επιτείνουν την ύφεση.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της που αναμένεται να φτάσει το 189% του ΑΕΠ;
Το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο αν επανέλθει η ανάπτυξη και αναθερμανθεί η οικονομία, αν κρατηθούν χαμηλά τα επιτόκια, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια σε διάφορες μορφές, η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει αναπτυξιακή στρατηγική, αλλά και αρωγή από ένα επενδυτικό ταμείο, ή ένα ταμείο αλληλεγγύης.

Πιστεύετε δηλαδή ότι η Τρόικα και οι δανειστές της Ελλάδας είναι σε λάθος δρόμο;
Οι δανειστές πιέζουν πάρα πολύ την Ελλάδα, η λιτότητα δεν πρόκειται να μας βγάλει από το πρόβλημα. Η ανάπτυξη θα βοηθήσει να γίνει ταχύτερη η διαδικασία εκσυγχρονισμού του κράτους, καθώς όσοι θα φεύγουν από το δημόσιο τομέα θα μπορούν να βρουν άλλη εργασία ευκολότερα. Το ζήτημα είναι αν πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα τα μέτρα λιτότητας, ή αν η αναδιάρθρωση του κράτους και της οικονομίας πρέπει να γίνει παράλληλα με τη λειτουργία της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Μιλάτε με τον Γιώργο Παπανδρέου, και αν ναι τι συμβουλές του δίνετε;
Υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων για τις ανάγκες της Ελλάδας, δυστυχώς υπάρχει μια σχολή σκέψης που πιστεύει ότι η ευημερία θα έρθει μέσω της λιτότητας, αυτή είναι μια σχολή σκέψης που έχει κατ' επανάληψη χάσει την αξιοπιστία της.

Ακούγονται πολλές εικασίες για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό;
Είναι αναπόφευκτο ότι κάποιοι θα διακινούν σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια για να εκπληρώσει η Ευρώπη τις υποσχέσεις της. Η Ευρώπη πέτυχε μια καλή συμφωνία τον Ιούλιο, αλλά δεν κατάφερε να παράσχει στην Ελλάδα τον τρόπο με τον οποίο θα βαδίσει προς την ανάπτυξη. Η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη εμπεριέχει ρίσκο για όλους και για τη Γερμανία, η κρίση χρέους μπορεί να επεκταθεί, καθώς υπάρχουν και άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες. Το κόστος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της διάσωσης της.

Πιστεύετε ότι η κρίση του χρέους θα μεταδοθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία;
Οι αγορές δεν λειτουργούν πάντα λογικά, αλλιώς δεν θα είχαν παράσχει τόσα δάνεια στην αμερικανικής κυβέρνηση, η μη λογική συμπεριφορά των αγορών, δημιουργεί απρόβλεπτες συνθήκες, οι εικασίες βασίζονται στην αναλογία χρέους ΑΕΠ, καθώς και στο ύψος της ανεργίας και του ελλείμματος κάθε χώρας, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες κινδυνεύουν, οι αγορές εκφράζουν την ανησυχία τους για το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών, που απειλεί την αξία των ομολόγων και ολόκληρο το οικονομικό σύστημα. Υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ των χρεών στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.
Πηγή: skai.gr