Όπως σημείωσε ο κ. Μαραβέγας η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας δεν είναι πιθανή, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.
«Να ζητήσουν εξουσιοδοτήσεις από τα κοινοβούλια οι ηγεσίες για να αποφασίζουν κατ’ εξουσιοδότηση γρηγορότερα, εφόσον οι αγορές θέλουν γρηγορότερες αποφάσεις» πρότεινε.
«Είδατε ότι άρχισε να ακούγεται και η Γαλλία για υποβάθμιση. Οι ψίθυροι μπορούν να δημιουργήσουν και να καταστρέψουν περιουσίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραβέγιας.
Ακριβότερος ο δανεισμός
Αναλυτές δεν αποκλείουν μετά τη Γαλλία, στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης να βρεθεί και η Γερμανία. Εκτός από τη αύξηση του δανεισμού έχουν αυξηθεί από προχθές σημαντικά και η ασφάλιση πιστωτικών κινδύνων (CDS) . Ήταν με τιμή βάσης τις 83 μονάδες πιο ακριβά από ότι στη Μ. Βρετανία (81 μονάδες). Η χρηματοπιστωτική κατάσταση των Βρετανών είναι πολύ πιο κρίσιμη, ωστόσο οι επενδυτές βλέπουν την Γερμανία ως μέλος της ευρωζώνης υπό το φως της δημοσιονομικής κρίσης.
«Η αγορά θεωρεί τη Γερμανία όχι ως μέρος της λύσης αλλά του προβλήματος» υποστηρίζειο Stehen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank και εξηγεί το γιατί: «αυτή είναι ανάγνωση της προχθεσινής αύξησης των ασφάλιστρων κινδύνου και των spreads. Η αγορά δείχνει με έμμεσο τρόπο, ότι τελικά όλοι κρέμονται από τη Γερμανία ως τον πιο σημαντικό πιστωτή για να σταθεροποιήσει την ευρωζώνη. Και το κόστος από αυτήν την μεγάλη επιβάρυνση μεταφράζεται σε κακό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας για τη χώρα».
Για τη στάση της Ευρώπης, και ειδικά της Γερμανίας, στην οικονομική κρίση και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας μίλησε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ ο ομογενής ευρωβουλευτής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.