Της τηλεφωνικής διάσκεψης, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που έχει συγκληθεί από τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, θα έχει προηγηθεί ο υπολογισμός του κόστους για τους ιδιώτες πιστωτές, ιδιαίτερα τις τράπεζες, με βάση τα διαφορετικά σενάρια συμμετοχής τους στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Ο υπολογισμός αυτός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 24 έως 48 ώρες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε δύο επείγουσες και παράλληλες διαπραγματεύσεις - η μία γίνεται με τους ιδιώτες πιστωτές και η άλλη μεταξύ τους - σε μία προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τη σύνοδο της Ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η γερμανική ασφαλιστική εταιρία Allianz, που είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ταμείου στον κόσμο επενδύσεων σε ομόλογα Pimco, τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους που έχουν ιδιώτες επενδυτές κατά 25% έως 30%.
Tραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι έχει συζητηθεί «κούρεμα» κατά 30% έως 50% της αξίας του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.
Ο οικονομικός διευθυντής της Allianz κ. Πάουλ Αχλάιτνερ δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση. «Για παράδειγμα, η χώρα (Ελλάδα) θα μπορούσε να ανταλλάξει παλιά ομόλογα με ονομαστική αξία 100 με νέα ομόλογα αξίας 70», δήλωσε ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, προσθέτοντας: «Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να επιτύχουν μια εθελοντική ντε φάκτο μείωση τους χρέους 30% και ταυτόχρονα να επιμηκύνουν την πληρωμή».
Μία τρίτη γερμανική εφημερίδα, η Handelsblatt, αναφέρεται σε έγγραφο της Allianz, με το οποίο η εταιρία φαίνεται να υποστηρίζει μία κατά 25% μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.
Το Ρόιτερ σημειώνει ότι η Allianz είχε στο τέλος του 2010 στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα αξίας 1,3 δις. ευρώ. Για να εγγυηθεί η Ελλάδα τα νέα ομόλογα, δήλωσε ο κ. Αχλάιτνερ, θα πρέπει να πάρει ένα δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να το τοποθετήσει σε ένα λογαριασμό. Όσον αφορά τα επιτόκια των νέων ομολόγων, ο ίδιος είπε ότι θα ήταν 5% ή 6%, καθώς τα νέα ομόλογα θα είχαν μικρότερο κίνδυνο.
Το Reuters επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ και των ιδιωτών πιστωτών για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά προσθέτει τη χθεσινή ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) ότι υπήρξε κάποια πρόοδος.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.