Όπως είπε, θα δέχονταν να συμμετείχε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ένας τεχνοκράτης θα μπορούσε να προσφέρει πολύ λίγα, καθώς ένας τεχνοκράτης χρειάζεται το κατάλληλο περιβάλλον, το οποίο είναι η συναίνεση. Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ασκεί τα καθήκοντά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σημείωσε πάντως ότι είπε το όχι «με βαριά καρδιά».
«Ναι» στο μεσοπρόθεσμο παρά τα λάθη
Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, είπε ότι θα ψήφιζε και τα δύο ανεπιφύλακτα, παρόλο που υπάρχουν λάθη, κυρίως στις προβλέψεις. Ωστόσο, χαρακτήρισε τα λάθη «δέντρα» που δεν πρέπει να κρύβουν το δάσος.
Είπε πάντως ότι εκείνος θα έδινε έμφαση στη μείωση των δαπανών και όχι στην αύξηση των φόρων, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι γεμάτο «τρύπες» και έχει πολλές φοροαπαλλαγές. Εκτίμησε πάντως ότι γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες.
Σημείωσε ότι θα συμφωνούσε σε μία μείωση του αφορολόγητου στις 6000 ευρώ, που είναι το όριο της φτώχιας και είχε προτείνει και στο παρελθόν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά το απέσυρε λόγω των έντονων αντιδράσεων από τους βουλευτές. Όπως είπε, το αφορολόγητο στη Γερμανία είναι κοντά στις 4.000 ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πάντως έπρεπε ούτως ή άλλως να επιβληθούν. Χαρακτήρισε ρίσκο το να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και να εκβιάσουμε τους εταίρους μας να μας δώσουν λεφτά, γιατί τότε θα μπορούν να φτιάξουν μία αντιπυρική ζώνη γύρω από την Ελλάδα και να «μας αφήσουν να καούμε».
Τα «κακά» σενάρια
Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, κάτι που χαρακτήρισε «κακό σενάριο», είπε ότι θα αρχίσει φημολογία στην Ευρώπη ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να τα καταφέρουν και θα σταματήσουν οι συζητήσεις για το δεύτερο μεγάλο πακέτο. Όπως είπε, ίσως τότε να ακολουθήσουν εκλογές και να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τεχνοκράτες, την οποία όμως θα πρέπει να στηρίζει η Βουλή.
Το χειρότερο σενάριο θα είναι να οδηγηθούμε σε μια πορεία που θα καταλήξει σε ανοργάνωτη στάση πληρωμών τύπου Αργεντινής, κάτι που χαρακτήρισε τραγωδία. Αν και όπως είπε αυτό το σενάριο έχει μικρές πιθανότητες, δεν είναι απίθανο και θα ξέρουμε στο τέλος της εβδομάδας εάν θα το έχουμε αποφύγει.
Τα επόμενα βήματα
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι το επόμενο και πολύ δύσκολο βήμα που ακολουθεί την ψήφιση, είναι η εφαρμογή. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει κάνει την υπέρβαση και να «έχει πάρει το παιχνίδι πάνω του», λύνοντας ενδεχομένως το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης, αλλά τώρα πρέπει να λύσει το τεχνικό πρόβλημα της εφαρμογής. Για αυτό εκτίμησε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας.
Παράλληλα σημείωσε ότι αν πάρουμε την 5η δόση, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση για το δεύτερο μεγάλο πακέτο δανεισμού, το οποίο χαρακτήρισε ένα βήμα προς ομοσπονδιοποίηση. Ωστόσο, είπε ότι θα προτιμούσε η διαδικασία να γίνει μέσω διακρατικού δανεισμού, καθώς έτσι το επιτόκιο θα είναι πιο ασφαλές και ελεγχόμενο.
Πάντως, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά. Ανέφερε ως παράδειγμα τους συμβούλους της Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι πριν από μερικούς μήνες ζητούσαν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ πια δεν μιλάνε για κούρεμα, αλλά για την πρωτοβουλία της Βιέννης, που κάνει λόγο για τη συμμετοχή ιδιωτών.
Τα πρώτα θετικά στοιχεία
Είπε ακόμα ότι τα πρώτα θετικά στοιχεία αρχίζουν να διαφαίνονται και στην οικονομία, καθώς ανακάμπτουν οι εξαγωγές, ενώ πηγαίνει καλά και ο τουρισμός. Επίσης, εκτίμησε ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει αποτέλεσμα, σε ένα πολύ κρίσιμο υπουργείο, όπως είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Για τις ιδωτικοποιήσεις είπε ότι δε θα ήταν παράλογο να καθυστερήσουν λιγάκι, αρκεί να γίνουν. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι με το Στέφανο Μάνο έχουν δημιουργήσει μία ΜΚΟ, την Πρωτοβουλία Κ. στην οποία συμμετέχουν ειδικοί που μπορούν να κάνουν προτάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Για τις τράπεζες, είπε ότι δε θα λυθεί το πρόβλημά τους αν δε λυθεί το πρόβλημα του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι σημασία έχει η ευστάθεια, η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη καλύτερης αξιοποίησης των χρημάτων του ΕΣΠΑ.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.