Στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρονται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει νέα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ, σχέδια για επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και για περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δημόσιο με σκοπό να εξασφαλίσει νέα δάνεια διάσωσης 60 δισεκατομμυρίων και να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους.
Η εφημερίδα θεωρεί το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αφήνει στη συγκεκριμένη περίπτωση των υπουργό των Οικονομικών να αναλάβει την παρουσίαση των νέων μέτρων ενδεικτική της σημασίας του νέου πακέτου μέτρων στην προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Ελλάδας. «Η στιγμή είναι κρίσιμη», δηλώνει στην εφημερίδα Έλληνας τραπεζίτης.
Η ανακοίνωση των νέων μέτρων, που θα περιλαμβάνουν περικοπές στις φοροαπαλλαγές και αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, αναμένεται να ενισχύσουν τις πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις, σχολιάζει η εφημερίδα. Συγκεκριμένα γίνεται σύντομη αναφορά στο κίνημα των Αγανακτισμένων, στην αντίσταση του κ. Σαμαρά στις εκκλήσεις για συναίνεση και στις απειλές για μη παροχή στήριξης στα μέτρα από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Για «άγριες» περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και επίσπευση του τεράστιου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων κάνει λόγο ο Γκάρντιαν αναφερόμενος στην αναμενόμενη παρουσίαση των νέων μέτρων από τον κ. Παπανδρέου. «Παρά τα αρχικά συγχαρητήρια για την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει δρακόντειες μεταρρυθμίσεις, ο σοσιαλιστής ηγέτης έχει δεχθεί βαριές επικρίσεις για τη χαλαρή προσέγγιση της Ελλάδας στη δημοσιονομική προσαρμογή τους τελευταίους μήνες», προσθέτει το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης ότι όλα αυτά γίνονται σε μια ατμόσφαιρα όλο και πιο ηλεκτρισμένη με δεκάδες χιλιάδες κόσμου στις πλατείες, με πολιτικούς να αποδοκιμάζονται και τα συνδικάτα να προειδοποιούν με αντιδράσεις. Σημειώνονται επίσης οι τριβές στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, με αναφορά στην επιστολή των 16 βουλευτών.
Γράφοντας στην Ντέιλι Τέλεγκραφ ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών επενδύσεων της Pimco, Άντριου Μπολς σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα, όπως και η Ιρλανδία, εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που δεν αποκαθιστά μια σταθερή δυναμική χρέους ούτε συγκρατεί η ελκύει επενδυτές. Η Ελλάδα στην ουσία δεν μπορεί να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών («είναι αφερέγγυα»), σημειώνει ο κ. Μπολς λέγοντας ότι με την πολιτική που ακολουθείται είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα αποφευχθεί η αναδιάρθρωση. «Το πραγματικό σχέδιο της ευρωζώνης και της ΕΚΤ μοιάζει να είναι η εξασφάλιση χρόνου ώστε οι άλλες χώρες να προετοιμαστούν καλύτερα για την αναδιάρθρωση και οι ευρωπαϊκές τράπεζες να προβούν σε ανακεφαλαιοποίηση», σχολιάζει ο κ. Μπολς της Pimco.
Οι ενδείξεις ότι η πολιτική της «καραντίνας» των ασθενέστερων κρατών της ευρωζώνης δεν αποδίδει είναι διακριτές μεταξύ άλλων στις συγκρούσεις μεταξύ Βερολίνου και ΕΚΤ, καθώς και στις εντεινόμενες διαμαρτυρίες των πολιτών. Στην περίπτωση της Ελλάδας «υπάρχει ένα χοντρό, πολιτικό ρίσκο ότι ο πολιτικό σύστημα της χώρας δε θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις να πράξει περισσότερα, με αποτέλεσμα μία ανώμαλη αναδιάρθρωση», προσθέτει ο συντάκτης. Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν η εφαρμογή ενός σχεδίου Β, η αντιμετώπιση της ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ίσως του χρέους άλλων χωρών.
Αναδιάταξη και CDS
Ο Εκόνομιστ ασχολείται με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή αναδιάταξης του ελληνικού χρέους εξετάζοντας τις πιθανότητες να συνιστά πιστωτικό γεγονός, το οποίο θα ενεργοποιούσε του όρους των συμβολαίων ασφάλισης έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS).
Σύμφωνα λοιπόν με το βρετανικό περιοδικό, αυτό εξαρτάται από το πώς θα γινόταν μια αναδιάταξη του χρέους. Αν οι επενδυτές συμφωνούσαν με τη θέλησή τους όπως συνέβη στην Ουρουγουάη το 2003 δε θα σημειωνόταν ένα πιστωτικό γεγονός. Παρομοίως, η αναδιάταξη θα ήταν ανώδυνη εφόσον οι τράπεζες της Ευρώπης υπέκυπταν σε πιέσεις των κυβερνήσεών τους να ανταλλάξουν ωριμάζοντα ομόλογα με νέες εκδόσεις. Αντίθετα, σημειώνει ο Εκόνομιστ, πιθανότατα θα είχαμε ένα πιστωτικό γεγονός αν όλοι οι ομολογιούχοι υποχρεώνονταν στην ανταλλαγή των ομολόγων τους.
Το περιοδικό προσθέτει ότι ορισμένα κρατικά ομόλογα διέπονται από συλλογικές ρήτρες δράσης που επιτρέπουν σε μια κυβέρνηση να επιβάλλει μια συμφωνία σε όλους τους πιστωτές αν ένα ποσοστό αυτών συμφωνήσει οικειοθελώς. Σύμφωνα όμως με αναλυτή της Citibank το 90% των ελληνικών ομολόγων δε συνοδεύονται από τέτοιες ρήτρες. Ως προς την αγορά CDS, σημειώνεται ότι λόγω του ακριβού κόστους ασφάλισης του ελληνικού χρέους, τα συμβόλαια που θα ενεργοποιούνταν, σύμφωνα με τη Μόργκαν Στάνλεϊ, δεν ξεπερνούν τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.