Η πίεση κατά της Ελλάδας εντείνεται μετά τη νέα υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s που στέλνει τη χώρα βαθύτερα στην περιοχή των «σκουπιδιών», σχολιάζει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα. Σημειώνεται η επισήμανση του οίκου αξιολόγησης ότι αυξάνονται οι φόβοι για αδυναμία της περιφέρειας της ευρωζώνης να σταθεροποιήσει της δημοσιονομική της θέση χωρίς αναδιάρθρωση.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη μεταστροφή της ΕΚΤ που, όπως αναφέρεται, εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει την ιδέα ενθάρρυνσης των τραπεζών να μετακυλήσουν ελληνικά ομόλογα ώστε να στηριχθεί η οικονομία της χώρας. Η εφημερίδα επικαλείται συνέντευξη του Γιούργκεν Σταρκ της ΕΚΤ σε ιταλική εφημερίδα, όπου χαρακτήρισε αυτή την ιδέα της αγοράς νέων ομολόγων από επενδυτές προς αντικατάσταση τίτλων που ωριμάζουν ως «πιθανώς έναν τρόπο να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας στη χρηματοδότηση της Ελλάδας». Τονίζεται ότι ο κ. Σταρκ έκανε ξανά σαφή το διαχωρισμό μεταξύ μετακύλισης χρέους και αναδιάταξης.
Η εφημερίδα σχολιάζει πάντως ότι παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοζόταν στην πράξη ένα σχέδιο μετακύλισης ομολόγων, καθώς θα χρειάζονταν σημαντικά κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα ώστε να ξαναεπενδύσουν κεφάλαια σε ελληνικά ομόλογα. Πάντως αυτή η ιδέα, σχολιάζουν οι συντάκτες, θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη του Βερολίνο, όπου οι πολιτικοί θέλουν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Στη συνέχεια σχολιάζεται ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας χρειάστηκε το «άνευ προηγουμένου» διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ για τη σύνταξη του σχεδίου συμφωνίας επί των έκτακτων μέτρων στήριξη του φετινού προϋπολογισμού, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη γνώστες των διαπραγματεύσεων, ο Γιώργος Ζαννιάς του υπουργείου Οικονομικών επρόκειτο να παρουσιάσει τη συμφωνία χθες το βράδυ σε συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βιέννη. «Το πακέτο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, αλλά υπάρχει ακόμα μία γκρίζα περιοχή που σχετίζεται με τη δομή του οργανισμού που θα διαχειρίζεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», αναφέρει το ρεπορτάζ των ΦΤ.
Έλληνας οικονομολόγος που δεν κατονομάζεται εξηγεί πως «δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συμμετοχή περισσότερων ειδικών από το ΔΝΤ στις ενέργειες για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, αλλά υπάρχει ζήτημα εθνικής κυριαρχίας στην πρόταση περί ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο».
Εξάλλου, κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικα δηλώνει στην εφημερίδα ότι «σίγουρα» οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν εντός ημερών. Αλλά οι διαπραγματευτές περιμένουν ακόμη την εντολή από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να αρχίσουν την προετοιμασία ενός διαδόχου προγράμματος με το ΔΝΤ. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι παρόλο που οι διαπραγματευτές δεν έχουν ακόμα επίσημη έγκριση για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, «ασφαλώς γίνονται προεργασίες».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι διαπραγματευτές ελπίζουν να έχουν μία τέτοια συμφωνία έως την επόμενη επίσημη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 20 Ιουνίου.
Η Ντέιλι Τέλεγκραφ από την πλευρά της χαρακτηρίζει την υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s ως «ταπεινωτική», καθώς η Ελλάδα έχει πλέον χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από το Μαυροβούνιο. Η εφημερίδα επικεντρώνεται επίσης στις διαβεβαιώσεις Γερμανών αξιωματούχων προς τις αγορές ότι το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στη διάσωση της Ελλάδας. Αναφέρονται χαρακτηριστικά δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.