Κλείσιμο

Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η κλιματική αλλαγή

Επικεντρώνοντας στις αποφάσεις των πρώτων ημερών διακυβέρνησής του για την κλιματική αλλαγή, αποφάσισε από τον επίσημο ιστότοπο του Λευκού Οίκου να αφαιρέσει ολόκληρη την θεματολογία με αναφορές στην κλιματική αλλαγή, αποτελώντας την πρώτη συμβολική πράξη απόδειξης της μελλοντικής αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής του, που τον τοποθετεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή και στις συνέπειές της.

Επίσης, σκοπεύει να μειώσει δραστικά τα κρατικά κεφάλαια με τα οποία χρηματοδοτείται η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας το παραγόμενο επιστημονικό της έργο. Με αυτό τον τρόπο και μειώνοντας την περιβαλλοντική έρευνα θα συμβάλλει στην δημιουργία περιορισμένης ενημέρωσης του αμερικανικού λαού γύρω από τα φλέγονται περιβαλλοντικά θέματα, που απασχολούν και επηρεάζουν άμεσα αν μη τι άλλο σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις ΗΠΑ.

Μια ημέρα νωρίτερα, στις 19 Ιανουαρίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Γενεύη της Ελβετίας ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping παρέθεσε μια ομιλία στην οποία είπε ότι η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί ορόσημο της ιστορίας της παγκόσμιας κλιματικής διακυβέρνησης, η οποία δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκτροχιαστεί και όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να δουλέψουν μαζί για την εφαρμογή της, ενώ δήλωσε ρητά ότι η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να τιμήσει τις δεσμεύσεις της.

Ανέλυσε την περιβαλλοντική στρατηγική της Κίνας, την οποία συνέδεσε άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή, καθώς ανέφερε ότι το Πεκίνο δεσμεύεται να μειώσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και ότι σκοπεύει να τοποθετήσει την Κίνα, παρόλο που είναι ακόμα και σήμερα η νούμερο ένα ρυπογόνος χώρα, ως την παγκόσμια πρωτοπόρο χώρα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στις 17 Ιανουαρίου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός μεταξύ άλλων είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι είναι σημαντικό να προστατεύσουμε το περιβάλλον και παράλληλα να κυνηγάμε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, ενώ είχε σημειώσει πως η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2030 πρέπει να εφαρμοστεί για να επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μια ισορροπημένη ανάπτυξη.

Ο Κινέζος Πρόεδρος φαίνεται να διαθέτει σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο ανοιχτούς ορίζοντες, πράγμα που του επιτρέπει να διεκδικεί την πρωτιά της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας σε σύγκριση με τον προστατευτισμό που εκδηλώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος φαίνεται να απομονώνει τις ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο μέσω της έως ώρα κλειστοφοβικής πολιτικής του. Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, πως η Κίνα φαίνεται πρόθυμη να σηκώσει το φορτίο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της Συμφωνίας του Παρισιού και κατεπέκταση του περιβάλλοντος, καθώς θεωρεί πως θα της προσδώσει περιβαλλοντικά, οικονομικά, γεωπολιτικά και διπλωματικά οφέλη σε βάθος χρόνου. Αυτή η στάση του Κινέζου Προέδρου έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις Trump και συνεπώς είναι δυνατόν να αποτελέσει την ειδοποιό διαφορά για τις μελλοντικές οικονομικο-περιβαλλοντικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεν από την Κίνα και οι επενδύσεις στην πετρελαιοβιομηχανία δε από τις ΗΠΑ.

Καταλήγοντας για τους προαναφερόμενους λόγους η 19η και η 20η Ιανουαρίου ήταν δύο ιστορικές μέρες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες επέφεραν τεκτονικές αλλαγές σε πολιτικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, που φαίνεται να σηματοδοτούν την αρχή μιας εποχής αβεβαιότητας και σκοταδισμού στην δύση και μιας εποχής ωριμότητας και υπευθυνότητας στην ανατολή, γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο υπερδυνάμεις φέρουν ιστορική ευθύνη για τις αποφάσεις τους γύρω από τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα και η επίδραση της περιβαλλοντικής πολιτικής τους θα είναι καταλυτική για την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών, οι οποίες θα επηρεαστούν ραγδαία από τις επικείμενες στρατηγικές αποφάσεις των δύο ηγετών γύρω από την κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικές αποφάσεις του Trump, πλέον αποτελούν αποφάσεις πολιτικής στρατηγικής σημασίας, που είναι ικανές να επηρεάσουν τόσο την πορεία του πλανήτη ως οικοσύστημα, όσο και την πορεία των ΗΠΑ ως πρώτη παγκόσμια υπερδύναμη, που ήταν έως τώρα εγγυήτρια χώρα της ανάκαμψης από την παγκόσμια οικονομική δύνη και τα τελευταία χρόνια και από την κλιματική απειλή. Τέλος, το αν τελικά ο Κινέζος Πρόεδρος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων μετατρέποντας τις δεσμεύσεις του σε έργα, το αν καταφέρει να αποτελέσει παγκόσμιο ηγέτη στα περιβαλλοντικά θέματα αναλαμβάνοντας παράλληλα τις ευθύνες του και το αν καταφέρει να οδηγήσει εν τέλει την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη μένει να αποδειχθεί από την ιστορία.

Πηγή: Γιώργος Κωστόπουλος, Μηχανικός Περιβάλλοντος