Κλείσιμο

Χορός εκατομμυρίων γύρω από την «ανακύκλωση»

Από την πλευρά τους, τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα είτε από αδυναμία (λόγω έλλειψης υποδομών) είτε από ανικανότητα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο..., αρκούνται σε ρόλο θεατή. Εάν, τώρα, κάποιος επιχειρήσει να «σπάσει το απόστημα» (γιατί υπάρχουν τέτοιοι δημόσιοι λειτουργοί), είναι βέβαιο, ότι θα δεχθεί την επίσκεψη του κυκλώματος (ή τρίτων), ώστε να βρεθεί μια «λύση», με αρκετά, συνήθως, μηδενικά... Κι εάν δεν υπάρξουν ευήκοα, σε τέτοιες λύσεις..., ώτα, οι απειλές παίρνουν την θέση των μηδενικών... 

Σε ότι αφορά την Δικαιοσύνη, ένας εισαγγελέας Περιβάλλοντος, χωρίς την αναγκαία υποστήριξη, θα προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση, ενώ η αστυνομία περιβάλλοντος απαξιώνεται συνεχώς, αφού αντιμετωπίζεται, μάλλον, ως μια ελιτίστικη υπηρεσία, που δεν έχει πολλά να προσφέρει.

Έτσι, τα κυκλώματα δρουν ανενόχλητα, κερδοσκοπώντας σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας, με:

- φορτηγά να μεταφέρουν σύμμεικτα απορρίμματα, στον ΧΥΤΑ Φυλής, ως υπολείμματα ανακύκλωσης,

- πυρκαγιές σε εγκαταστάσεις μονάδων ανακύκλωσης, που σβήνουν τα ίχνη του εγκλήματος,

- καταμέτρηση του ίδιου κουτιού αλουμινίου, δύο και τρεις φορές, για να προκύψουν μεγάλες ποσότητες ανακυκλωμένων υλικών, άρα σημαντικά υψηλότερες αμοιβές.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη, είναι σε γνώση των αρμοδίων, που συνήθως, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και μόνον όταν «φτάσει ο κόμπος στο χτένι», αποφασίζουν (για την ακρίβεια, υποχρεώνονται), να προχωρήσουν στην λήψη κάποιων ημίμετρων...

Γιατί ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι δεν γνωρίζουν ή δεν υποπτεύονται (προκειμένου να διερευνήσουν) για ποιο λόγο εκδηλώνονται πυρκαγιές σε εγκαταστάσεις μονάδων ανακύκλωσης, που η Πυροσβεστική αδυνατεί να αντιμετωπίσει με συμβατικά μέσα, καλώντας, παρακείμενες τεχνικές εταιρίες να σβήσουν την φωτιά με χώμα. Κάτι, που υποδηλώνει, ότι στο φλεγόμενο υλικό υπάρχουν σημαντικές ποσότητες οργανικών υλικών (τρόφιμα). Οτιδήποτε, δηλαδή, άλλο, εκτός από ανακυκλώσιμα υλικά. Οι μονάδες, μάλιστα αυτές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της πρόσφατης πυρκαγιάς σε μονάδα ανακύκλωσης, στην περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, παρενέβη ο εισαγγελέας περιβάλλοντος. Λέγεται, μάλιστα, ότι καλό θα ήταν οι σχετικές έρευνες να επεκταθούν και εκτός συνόρων, αφού πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί και σε αντίστοιχη εγκατάσταση της συγκεκριμένης εταιρίας, στην Κύπρο.

Ουσιαστικοί έλεγχοι πρέπει να γίνουν και σε άλλες (εάν όχι όλες τις εταιρίες) που ασχολούνται με την ανακύκλωση, όπως για παράδειγμα, σε αδειοδοτημένη πράσινη εταιρία, φορτηγά της οποίας, κατελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω, προ ημερών, να παραλαμβάνουν σύμμεικτα απορρίμματα, ως υπόλειμμα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών από το ΚΔΑΥ Τρίπολης, για να τα μεταφέρουν, στον ΧΥΤΑ Φυλής, με πολύ υψηλό τίμημα. Γιατί η σύμβαση με τον ΕΣΔΚΝΑ προβλέπει την ημερήσια διάθεση στον ΧΥΤΑ Φυλής, 65 τόνων, σύμμεικτων απορριμμάτων, από τους Δήμους Τρίπολης και Κρανιδίου. Οπότε, βάφτιζαν τα σύμμεικτα απορρίμματα, υπολείμματα του ΚΔΑΥ και όλοι έβγαιναν πολλαπλώς κερδισμένοι...

Όπως γινόταν και με ιδιωτική εταιρία, που είχε αναλάβει την μεταφορά σκουπιδιών από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) Τρίπολης, φορτηγά της οποίας κατελήφθησαν, επ΄ αυτοφώρω, πριν από 2 – 3 μήνες, να τα θάβουν σε τρύπες που άνοιγαν, έξω από την Μεγαλόπολη. Η αστυνομία, ωστόσο, όλως περιέργως, τους άφησε ελεύθερους και τα αρμόδια τοπικά όργανα, υποκριτικά ζητούσαν να ενημερωθούν για τους τυχόν κινδύνους της πράξης αυτής, στην δημόσια υγεία.
Όπως και η περίπτωση μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων από την Μύκονο, στο λιμάνι της Ελευσίνας και από εκεί στον ΧΥΤΑ Φυλής, ως υπολείμματα ανακύκλωσης. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι, η δυσοσμία ήταν έντονη σε μεγάλη απόσταση από τα containers, που σημαίνει ότι επρόκειτο για σύμμεικτα απορρίμματα και όχι για ανακυκλώσιμα υλικά.

Των ελέγχων, δεν πρέπει να εξαιρεθεί και ο μεγαλύτερος φορέας, που έχει συγκροτηθεί με την θεσμική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εταιριών παραγωγής συσκευασιών, με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης. Πρόκειται για εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα έσοδα της οποίας προέρχονται και από τις ανακυκλωθείσες συσκευασίες αλουμινίου που ρίχνουμε στα «σπιτάκια» ανταποδοτικής ανακύκλωσης που έχουν τοποθετηθεί έξω από τα μεγάλα super market.

Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα, για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας και των υποτιθέμενων ελέγχων.

Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι δύο μήνες πριν την λήξη της θητείας τους (και την αντικατάστασής τους), τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, έμαθαν ότι κάθε ένα κουτί αλουμινίου, που ρίχνουμε στα «σπιτάκια» των super market, ο υπεργολάβος στον οποίο έχουν αναθέσει την λειτουργία τους, το μετρούσε δύο και τρεις φορές, αυξάνοντας τις τελικές ποσότητες ανακυκλωθέντων υλικών, κατ΄ επέκταση (λέμε εμείς) και τα έσοδα της εταιρίας.

Γιατί τα έσοδα της εταιρίας προέρχονται από τα ένα, δύο λεπτά που πληρώνουμε επί της συσκευασίας, με κάθε αγορά αναψυκτικού. Άρα όσο μεγαλύτερες οι ποσότητες τόσο περισσότερα τα έσοδα. Όχι, όμως, μόνον για τον κακό υπεργολάβο, αλλά και την εξαπατηθείσα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία, με την άμισθη διοίκηση. Γιατί τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας είναι άμισθα. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να τις καταλάβουν, παρά τον άμισθο χαρακτήρα τους.

Δύο, λοιπόν, μήνες πριν την λήξη της θητείας τους, τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας, έμαθαν τα «των οίκων τους» και αποφάσισαν να δράσουν άμεσα, αναθέτοντας σε κάποιο ιδιωτικό γραφείο την παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος.

Αυτά και πολλά ακόμη πρέπει κάποια στιγμή να διερευνηθούν από τους αρμοδίους, ειδικότερα την στιγμή, που στα γραφεία κάποιων υπάρχουν ονόματα και διευθύνσεις...
Πηγή: Γράφει ο Δημήτρης Λάππας