Κλείσιμο

Μετ’ εμποδίων ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τους ΧΥΤΑ της Αττικής

Του Νικου Χ. Ρουσανογλου

Συνεχίζονται τα προβλήματα που έχουν επιφέρει πολυετείς καθυστερήσεις και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη συμμόρφωση της χώρας στην κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Σε περίπου ένα μήνα έχει προγραμματιστεί η έναρξη μιας σειράς διαγωνιστικών διαδικασιών για τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, οι οποίες, λόγω και των αναγκών του Λεκανοπεδίου, είναι με διαφορά οι πλέον σημαντικές και ενδιαφέρουσες από επενδυτικής πλευράς.

Ωστόσο, ήδη οι αντιδράσεις έχουν αρχίσει να κλιμακώνονται, καθώς πριν από λίγες ημέρες, το δημοτικό συμβούλιο στην περιοχή της Φυλής τάχθηκε ομόφωνα κατά της εγκατάστασης δύο μονάδων σε Φυλή και Άνω Λιόσια, ενώ παράλληλα οι δημοτικοί άρχοντες εμφανίζονται διατεθειμένοι να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη. Ανάλογες κινήσεις εκτιμάται ότι δρομολογούν τόσο ο Δήμος Λαυρεωτικής (για τη μονάδα της Κερατέας) όσο και ο Δήμος Μαραθώνα, στη διοικητική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η σχεδιαζόμενη μονάδα του Γραμματικού.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα αφορά αποκλειστικά ελληνικούς ομίλους, με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να έχουν καταστρώσει τα πλάνα τους και να αναμένεται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς. Τα τέσσερα εργοστάσια της Αττικής αποτελούν, εκ των πραγμάτων, το «φιλέτο» λόγω του μεγέθους τους. Πρόκειται για έργα που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έχουν αρχικό προϋπολογισμό της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των συμβάσεων, οι οποίες θα έχουν ενδεικτική διάρκεια 27 ετών, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, πιθανώς αγγίζοντας ακόμα και το 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν ούτε στις «χρυσές» εποχές του κατασκευαστικού κλάδου, πόσω μάλλον σήμερα, που οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν εναγωνίως νέο κατασκευαστικό αντικείμενο.

Σε περίπτωση που δεν υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, η χώρα κινδυνεύει με απώλεια κοινοτικών κονδυλίων της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Οι προθεσμίες για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγουν στις 22 Ιανουαρίου για τη μονάδα του Γραμματικού, στις 24 Ιανουαρίου για τη μονάδα της Κερατέας, στις 29 για εκείνη των Άνω Λιοσίων και στις 5 Φεβρουαρίου για τη μονάδα της Φυλής. Πάντως, μέχρι σήμερα, οι προσφυγές που έχουν γίνει στο ΣτΕ για να ακυρωθεί μια σειρά από σχετικές μονάδες ανά την Ελλάδα (Σέρρες, Ηλεία) έχουν όλες απορριφθεί από το Συμβούλιο, κάτι που σημαίνει πως οι δήμοι που αντιδρούν θα έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους, προκειμένου να εμποδίσουν τα σχετικά έργα.

Εν τω μεταξύ, αντίστοιχα έργα δρομολογούνται σε μια σειρά πόλεων της περιφέρειας, χωρίς όμως να λείπουν οι αντιδράσεις. Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας κατόρθωσε, έπειτα από τρεις μήνες προσπαθειών, να συνεδριάσει και να εγκρίνει τον διαγωνισμό ύψους 90 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και διαχείριση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η χωματερή της Ξερόλακκας.
Πηγή: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ