Χίος: Η πυρκαγιά στερεύει το δάκρυ της μαστίχας

Τα πύρινα μέτωπα στερεύουν το δάκρυ της μαστίχας... Τεράστια είναι η οικολογική και οικονομική καταστροφή στη Χίο από την καταστροφική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με ενημέρωση των τοπικών παραγόντων του νησιού στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, εκτιμώνται έως και στο 30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας.

Η μαστίχα είναι τεράστιας σημασίας για την οικονομία του νησιού, ενώ το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνον μετά από 5 ή 6 χρόνια φύτευσης του.

Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά, αλλά και θάμνοι που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια. Παρότι μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, δηλαδή στα παρακάτω χωριά: Λιθίο, Βέσσα, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι, Πυργί, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Φλάτσια, Νένητα, Βουνό, Κοινή, Παγίδα, Καταρράκτης, Έξω Διδύμα, Μέσα Διδύμα, Μερμήγκι, Θολοποτάμιον, Καλλιμασιά, Νεοχώρι, Θυμιανά, Βαβίλοι, Άγιος Γεώργιος Συκούσης. Στα Μαστιχοχώρια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φτάνουν τα 20.000 στρέμματα και τα μαστιχόδεντρα τα 1.150.000.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστεί με ακρίβεια η έκταση των απωλειών, ωστόσο επισήμανε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.

Η μαστίχα έχει πολύ περισσότερες χρήσεις από αυτές που είναι γνωστές στους καταναλωτές. Η πιο ευρεία από αυτές είναι ως τσίχλα ή άρωμα για τη ζαχαροπλαστική, ενώ γνωστό είναι και το λικέρ μαστίχας. Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται επίσης στην επιπλοποιία και στην κατασκευή μουσικών οργάνων. Επίσης στην ιατρική, ορθοδοντική, αρωματοποιΐα, κλπ. Στην Κύπρο, οι σπόροι (κόκκοι) του σχίνου, που μοιάζουν με αυτούς του πιπεριού, χρησιμοποιούνται ολόκληροι ως καρύκευμα στα χωριάτικα λουκάνικα.
Πηγή: skai.gr