Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολικής Ενέργειας στη Βόννη: Διεθνής στροφή στην αιολική ενέργεια

Η αιολική ενέργεια κερδίζει συνεχώς ένθερμους υποστηρικτές στη θεωρία αλλά και φανατικούς επενδυτές στην πράξη. Στην Ισπανία και τη Δανία το 20% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την αιολική. Στη Γερμανία το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 10%, ενώ ειδικοί εκτιμούν πως θα ανέλθει στο 20-25% περί το 2020. Αυτά είναι μόνο μερικά ενδεικτικά μεγέθη από τον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι οικονομικές προοπτικές της αιολικής ενέργειας αλλά και γενικότερα το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών βρίσκονται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολικής Ενέργειας στη Βόννη (3-5 Iουλίου). Πάνω από 500 επιστήμονες, πολιτικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού χώρου αναμένεται να δώσουν το «παρών», εστιάζοντας στις πράσινες ενεργειακές λύσεις.

Αέρας…ανάπτυξης και αειφορίας

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιολικής Ενέργειας (WWEA), τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή αύξηση 20% στις ανεμογεννήτριες που τίθενται σε λειτουργία παγκοσμίως. Η Κίνα είναι η ηγέτιδα δύναμη. Το 2011 παρήγαγε πάνω από τις μισές ανεμογεννήτριες που διατέθηκαν στις αγορές, αφήνοντας πίσω ΗΠΑ και Γερμανία. Ωστόσο, η παραγωγή προορίζεται κυρίως για εξαγωγές, αφού μόνο το 3% των ενεργειακών απαιτήσεων της Κίνας καλύπτεται από την αιολική ενέργεια.

Η αιολική ενέργεια συγκεντρώνει σειρά πλεονεκτημάτων. Είναι φιλική προς το περιβάλλον, γεγονός που την κάνει αγαπητή και στους οικολόγους. Επιπλέον είναι και συμφέρουσα. Ο Στέφαν Γκσένγκερ, διευθυτής της WWEA , επισημαίνει πως η τιμή της κιλοβατώρας αιολικής προέλευσης ανέρχεται στα 0,05 έως 0,09 €, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Αντίθετα, η αντίστοιχη τιμή της κιλοβατώρας από εργοστάσια καύσης άνθρακα, υπολογίζεται στα 0,07 €, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ και του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος η τιμή αυτή είναι στην πραγματικότητα διπλάσια.

Οι νέες τάσεις στον τομέα


Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ανεμογεννητριών είναι ραγδαίες, έχοντας ενισχύσει σημαντικά την απόδοσή τους. Ο ρυθμός ανάπτυξης offshore αιολικών πάρκων είναι ταχύτατος. Η εγκατάσταση και έναρξη της λειτουργίας τους είναι βέβαια ακριβότερη σε σχέση με τα συμβατικά ηλεκτροπαραγωγά εργοστάσια. Τα μακροπρόθεσμα κέρδη ωστόσο φαίνεται να κάνουν τη διαφορά.

Μια άλλη τάση που παρατηρείται διεθνώς, είναι η επένδυση σε μικρές ανεμογεννήτριες τοπικής ή οικιακής εμβέλειας. Αγρότες, μικροί δήμοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες προτιμούν ολοένα και περισσότερο την εναλλακτική αυτή ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τους. Οι μικρές ανεμογεννήτριες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Οι προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς ανεμογεννητριών με μικρή εμβέλεια είναι ήδη θετικές.

Ο Χέρμαν Άλμπερς, πρόεδρος της γερμανικής WWEA, πιστεύει πως το μέλλον της αιολικής ενέργειας βρίσκεται στα χέρια των τοπικών κοινωνιών. Ο ίδιος είναι αγρότης και δραστηριοποιείται στον τομέα ήδη από τη δεκαετία του 1990. Μαζί με συναδέλφους του έχει δημιουργήσει σειρά αιολικών πάρκων στη Γερμανία. «Πλέον έχουμε τη γενική αποδοχή τόσο από την τοπική πολιτική ηγεσία όσο και από την πλευρά των αγροτών. Συχνά αποτελούμε επενδυτικό παράδειγμα για την πλειοψηφία των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες. Έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν κι αυτοί τα μακροπόθεσμα οφέλη» είπε στη DW που σημειωτέον είναι χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου. H συνέχεια στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολολικής Ενέργειας…
Πηγή: Gero Rueter, Δήμητρα Κυρανούδη, υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου