Ο ΣΚΑΪ πιστός στην προσπάθεια προστασίας του Κηφισού συνεχίζει την εκστρατεία που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια.
Το Μάιο του 2007 έγινε η πρώτη κινητοποίηση, όπου απομακρύναμε κατά μήκος του ποταμού τουλάχιστον 180 τόνους μπάζα και σκουπίδια, πήραμε δείγματα του νερού του και κάναμε μαζί με ειδικούς αναλύσεις, ώστε να μάθουμε την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του ποταμού. Διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων στοιχείων και βαρέων μετάλλων (μόλυβδος, ψευδάργυρος και αρσενικό), το Μάιο του 2008 απομακρύναμε ξανά μπάζα από την περιοχή και σχεδιάσαμε το έργο ανάπλασης στις όχθες του, από τις Αδάμες έως τη Φιλαδέλφεια, το Μάιο του 2009 η εκστρατεία καθαρισμού συνεχίστηκε, γιατί κάποιοι ασυνείδητοι έριξαν πάλι μπάζα και σκουπίδια μέσα στον ποταμό και κατά μήκος της κοίτης του, το Μάιο του 2010, ήμασταν πάλι εκεί, απομακρύναμε μπάζα από τις ζώνες προστασίας και διοργανώσαμε ένα πικ-νικ διαμαρτυρίας στη περιοχή Αδάμες. Εκεί γνωρίσαμε και την ιστορία που ποταμού, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Επίσης ανακαλύψαμε ψάρια μέσα στον ποταμό, που αποδεικνύει ότι υπάρχει ζωή στον Κηφισό. Το Μάιο του 2011 καθαρίσαμε ξανά την περιοχή από μπάζα και σκουπίδια και ταυτόχρονα αναδασώσαμε τη ζώνη προστασίας του. Κάτω από τη γέφυρα Καλυφτάκη, εκεί όπου υπήρχαν μπάζα και σκουπίδια, σήμερα δεσπόζει ένας χώρος πρασίνου με δένδρα.
Υπολογίζεται ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μαζέψει από τις ζώνες προστασίας του Κηφισού περισσότερους από 600 τόνους με μπάζα και σκουπίδια
Από τη Δευτέρα 21 Μαΐου έως και την Κυριακή 27 βρισκόμαστε στον Κηφισό. Καταγράφουμε την κατάσταση που επικρατεί στον ποταμό σε συνεργασία με δήμους και φορείς, ξεκινώντας κάτω από τη γέφυρα της ΕΥΔΑΠ.
Καθαρίσαμε, σε συνεργασία με την εταιρεία Κέρχερ, στη ζώνη προστασίας του και μαζέψαμε 140 τόνους μπάζα και σκουπίδια από την Κηφισιά έως τη Μεταμόρφωση.
Την Κυριακή 27 Μαΐου, στις 10 το πρωί δίνουμε ραντεβού στην περιοχή Αδάμες: 1. για μια πεζοπορία μέσα στον ποταμό, φορώντας γαλότσες, 2. για να γνωρίσουμε τη χλωρίδα και την πανίδα του, 3. για να δημιουργήσουμε έναν χώρο αναψυχής, τοποθετώντας παγκάκια για ανάπαυση και πινακίδες ενημέρωσης για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Σημεία συνάντησης: 1. Για όσους θέλουν να φτάσουν στο σημείο της δράσης με τα αυτοκίνητά τους, το σημείο συνάντησης είναι το τέρμα της οδού Μυρτιάς, στις Αδάμες, 2. Για όσους θέλουν να φτάσουν στο σημείο της δράσης με πούλμαν, το σημείο συνάντησης είναι η πλατεία Νέας Κηφισιάς μπροστά στο κατάστημα Θανόπουλος. Η εταιρεία «Στεφανάκης» θα διαθέσει λεωφορεία για τη μεταφορά τους.
Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, θα έχουμε την υποστήριξη από 6 εθελοντές διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με κινητό ιατρείο και υγειονομική κάλυψη.
Επίσης, 230 εθελοντές από το δήμο Κηφισιάς θα μας βοηθήσουν στη δράση.
Γενικά στοιχεία για τον Κηφισό:
Ο Κηφισός συλλέγει το 67% των υδάτων του Λεκανοπεδίου, έχει έκταση λεκάνης απορροής 381 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος 29 χλμ. σε ευθεία γραμμή, από τις πηγές του στο Κρυονέρι μέχρι τις εκβολές του στο Νέο Φάληρο.
Το συνολικό μήκος των πολλών παραχειμάρρων του υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 150 χλμ.
Από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι το νέο Φάληρο ο Κηφισός έχει διευθετηθεί με υδραυλικό τεχνικό έργο κλειστής διατομής πάνω στο οποίο έχει κατασκευαστεί η Λεωφόρος Κηφισού.
Στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη η διατομή γίνεται ανοικτή και νοτιότερα ο αυτοκινητόδρομος είναι υπερυψωμένος αφήνοντας ανοίγματα στα πλάγια.
Το βόρειο και μεγαλύτερο μέρος του Κηφισού διατηρεί πολλά χιλιόμετρα ανοικτής ροής με πλούσια βλάστηση και φυσική ομορφιά.
Αποτελεί ανοικτό δίαυλο ανάμεσα στο οικιστικό συγκρότημα της Αθήνας και τους πράσινους ορεινούς όγκους που το περιβάλλουν. Το γεγονός αυτό έχει ευεργετικές επιδράσεις στο μικροκλίμα της πρωτεύουσας.
Πανίδα του Κηφισού
Πλούσια είναι η πανίδα του φυσικού οικοσυστήματος του ποταμού Κηφισού. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή «φιλοξενούνται» διάφορα είδη βατράχων, όπως ο μπράσκας, ο πρασινόφρυνος και ο λιμνοβάτραχος, και ποικίλα είδη χελώνας, όπως οι νεροχελώνες και οι κρασπεδοχελώνες. Συχνά συναντώνται σαύρες (τρανόσαυρες), νερόφιδα και σπιτόφιδα, καθώς και πληθώρα εντόμων.
Αυτά με τη σειρά τους προσελκύουν διάφορα είδη ορνιθοπανίδας.
«Κάτοικοι» του Κηφισού είναι ακόμη μικρά θηλαστικά, όπως ο σκατζόχοιρος, ο σπιτοποντικός, ο μαυροποντικός και η αλεπού.
Για την παρουσίαση των ειδών της πανίδας και των πτηνών του Κηφισού, την Κυριακή 27 Μαίου, θα μας βοηθήσουν ερευνητές από:
1. την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
2. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
3. Το τμήμα βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Χλωρίδα του Κηφισού
Στο ευρύτερο περιβάλλον του ποταμού Κηφισού υπάρχουν περιοχές με πλούσια βλάστηση από: πλατάνια, ιτιές, κουτσουπιές, λεύκες, ευκαλύπτους, ακακίες, πικροδάφνες, βελανιδιές, αριές, αγριελιές, κουμαριές, κοκορεβυθιές, κ.ά.
Συναντάται επίσης πληθώρα αναρριχόμενων φυτών, όπως ο κισσός και τα βάτα αλλά και φυτά, όπως η χαλέπιος πεύκη, ο σχίνος, το πουρνάρι, το σπαλάθι, η αφάνα και η λυγαριά. Στον Κηφισό θα δούμε ακόμη βατομουριές, λαδανιές, ερύκια, καλαμιές και σχίνα.
Τα ψάρια του Κηφισού
Ύστερα από 2 δειγματοληπτικές επισκέψεις της ιχθυολογικής ομάδας του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (12/6/2010 και 16/6/2010) στον ποταμό Κηφισό, αποδείχθηκε ότι το ποτάμι ακόμα αναπνέει.
Από το ύψος του Νοσοκομείου των Αγίων Ανάργυρων και προς την Κηφισιά, εντοπίστηκαν μεγάλοι πληθυσμοί από ποταμοκέφαλους (Squalius sp.) και μπριάνες (Barbus sp.), αλλά δυστυχώς πουθενά το απειλούμενο ενδημικό είδος, που είχε καταγραφεί κατά το παρελθόν στον Κηφισό, το Αττικόψαρο (Pelasgus marathonicus). Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, ότι το Αττικόψαρο εξαφανίστηκε, αλλά και για το πότε και πώς βρέθηκαν τα άλλα είδη στο ποτάμι. Ενδεχομένως, κάποιοι εισήγαγαν τα ψάρια στο σύστημα. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός να βρίσκονται και άλλα είδη, ακόμα και το Αττικόψαρο, σε άλλα σημεία του ποταμού.
ΣΚΑΪ
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Προβολή Καθαρισμός Κηφισού σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.