Κλείσιμο

«Χρυσάφι» η διαχείριση σκουπιδιών

Η Κομισιόν σε πρόσφατη έκθεσή της βλέπει τα σκουπίδια ως "χρυσάφι". Αυτό αποδεικνύουν με την υποδειγματική διαχείριση των αποβλήτων τους έξι κράτη-μέλη. Ωστόσο, υπάρχει και ένας ισχυρός αντίλογος.

Η Κομισιόν φαίνεται να ρίχνει βάρος τελευταία στην αποτελεσματική διαχείριση των αστικών αποβλήτων, επαινώντας σε μια πρόσφατη έκθεση έξι κράτη-μέλη για τα μέτρα που έχουν λάβει ως τώρα. Οι χώρες αυτές είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για το Περιβάλλον, Γιάνεζ Ποτόκνικ, τα έξι αυτά κράτη έχουν ελαχιστοποιήσει την ταφή των αποβλήτων τους ενώ παράλληλα έχουν αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης, δημιουργώντας στο πλαίσιο αυτό επικερδείς βιομηχανίες και θέσεις εργασίας.

Xάσμα μεταξύ των κρατών-μελών

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostaat) η Γερμανία είναι πρωτοπόρος στην ανακύκλωση σκουπιδιών, με παραπάνω από το μισό του συνόλου των δημοτικών απορριμμάτων να είχε ανακυκλωθεί το 2010. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 25%. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο μέσος όρος σκουπιδιών που αντιστοιχούν ανά άτομο στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη είναι 583 κιλά. Η Γερμανία βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο με 502 κιλά ενώ η Κύπρος σημειώνει ρεκόρ παραγωγής σκουπιδιών με 760 κιλά ανά άτομο. Στη Γερμανία η διαχείριση των αποβλήτων εναπόκειται αποκλειστικά στις δημοτικές αρχές. Το 45% των σκουπιδιών ανακυκλώνονται, το 17% καταλήγει στην κομποστοποίηση και το 37% αποτεφρώνονται. Από την άλλη πλευρά, στη Βουλγαρία το 100% των αστικών αποβλήτων καταλήγει σε υγειονομική ταφή.

Η βιομηχανία επεξεργασίας απορριμμάτων

Η βιομηχανία επεξεργασίας αστικών αποβλήτων μέσω ανακύκλωσης ή αποτέφρωσης στις χώρες της ΕΕ φαίνεται να αποφέρει μεγάλες προσόδους ενώ απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο τομέας της επεξεργασίας απασχολεί περίπου δύο εκατομμύρια εργαζομένους ενώ το 2008 απέφερε κέρδη ύψους 145 δις €. Αν θεωρήσουμε πως οι κοινοτικές οδηγίες εφαρμόζονται κατά γράμμα, τότε υπολογίζεται πως στον τομέα αυτό θα μπορούσαν να προστεθούν άλλες 400.000 θέσεις εργασίας μαζί με μια άνοδο των κερδών κατά 42 δις €.

Αντιδράσεις και επικρίσεις

Η Κλαούντια Μπάιτινγκερ από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Φύσης (BUND) αντιμετωπίζει τα ευρωπαϊκά στοιχεία με σκεπτικισμό. Το γεγονός ότι στη Γερμανία ένα μεγάλο κομμάτι των δημοτικών σκουπιδιών αποτεφρώνεται δε συνεπάγεται αυτόματα πως και η παραγόμενη από την καύση θερμική ενέργεια αξιοποιείται εποικοδομητικά.

Σύμφωνα με την Μπάιτινγκερ, η σπατάλη ενέργειας είναι μεγάλη αφού από τους δύο τόνους σκουπιδιών οι οποίοι θα μπορούσαν να αποδώσουν θερμική ενέργεια από την καύση τους, τελικά καταλήγει να χρησιμοποιείται προς το σκοπό αυτό μόνο ο ένας. Τέλος, και οι έπαινοι εκ Βρυξελλών θεωρούνται αμφιλεγόμενοι, αφού τα κριτήρια ελέγχου και κατάταξης των χωρών δεν είναι ομοιόμορφα λόγω των διαφορετικών διαθέσιμων κονδυλίων για επενδύσεις στην επεξεργασία των αστικών αποβλήτων από χώρα σε χώρα.

Πηγή: Gunther Birkenstock- Δήμητρα Κυρανούδη, Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης