Τα πάντα για την ανακύκλωση Ηλεκτρικών - Ηλεκτρονικών συσκευών

Ο ΣΚΑΪ απαντά σε 26 ερωτήσεις ακροατών. Είναι επικίνδυνες οι ηλεκτρονικές συσκευές; Πού ανακυκλώνονται; Ποιος πληρώνει; Τι κάνω εάν σπάσει ένας λαμπτήρας πυράκτωσης;

Ο ΣΚΑΪ διοργανώνει το Σάββατο 31 Οκτωβρίου ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών στον προαύλιο χώρο του θεάτρου Μπάντμιντον, στο Γουδή.  Αναλυτικές πληροφορίες ].

Όλοι όσοι λάβουν μέρος στη δράση θα συμμετάσχουν στην κλήρωση με δώρο ένα λάπτοπ τελευταίας τεχνολογίας.

1. Τι είναι ανακύκλωση; (Στάδια «Επόμενης ζωής»)

Η συλλογή, αποστολή στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, αποσυναρμολόγηση, απορρύπανση (απομάκρυνση επικινδύνων υλικών) και μηχανική επεξεργασία κατά την οποία διαχωρίζονται τα εναπομείναντα υλικά που απαρτίζουν τις συσκευές, τα οποία οδεύουν στις κατάλληλες βιομηχανίες (σιδηρουργίες, υαλουργίες, κλπ) για να χρησιμοποιηθούν ξανά ως πρώτες ύλες.

2. Γιατί να ανακυκλώνω;

Για καθαρό περιβάλλον, εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών. Τα ΑΗΗΕ έχουν «επόμενη ζωή», δεν είναι σκουπίδια, δεν πετιούνται αλλά συλλέγονται, ανακυκλώνονται και τα περισσότερα από τα υλικά που προκύπτουν επαναχρησιμοποιούνται. Κατ΄αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά ο όγκος των αποβλήτων που καταλήγει στις χωματερές.

3. Είναι επικίνδυνες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές;

Για όσο διάστημα χρησιμοποιούνται οι συσκευές σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, δεν είναι επικίνδυνες. Από τη στιγμή που θα πεταχθούν, τότε η μη σωστή συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία τους μπορεί να τις καταστήσει επιβλαβείς για το περιβάλλον.

4. Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Ο κίνδυνος είναι η διαφυγή κάποιων από τα βλαβερά υλικά που εμπεριέχονται στις συσκευές και που θα μπορούσαν να διαφύγουν στο περιβάλλον και να το βλάψουν σε περίπτωση ανεξέλεγκτης διαχείρισης των συσκευών αυτών ως απόβλητα πλέον. Γι΄ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να μην σπάνε οι συσκευές, να μην καταλήγουν στα πεζοδρόμια, στα σκουπίδια και στις χωματερές.

5. Τι είδους εταιρεία είναι η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ;

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε είναι συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΗΗΕ εγκεκριμμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ (εκχώρηση Δημόσιας Υπηρεσίας). Ιδιωτικού δικαίου, μη επιδίωξης κερδών, μη επενδυτική εταιρεία, συντονισμού και ελέγχου.

6. Ποιος πληρώνει για την ανακύκλωση;

Κατά την νομοθεσία «ο ρυπαίνων πληρώνει», είναι ο έμπορος-εισαγωγέας-κατασκευαστής αυτών των συσκευών.

7. Γνωρίζω ότι η χρηματική εισφορά αναγράφεται στα τιμολόγια της χονδρικής. Αυτό σημαίνει ότι τα πληρώνω εγώ;

Όχι. «Ο ρυπαίνων πληρώνει» δηλαδή ο έμπορος -εισαγωγέας- κατασκευαστής.

8. Η εταιρεία παραλαμβάνει τα ΑΗΗΕ από το σπίτι;

Όχι. Ο καταναλωτής υποχρεούνται (ΠΔ117) να τα παραδίδει στα σημεία συλλογής, δηλαδή : στα δημοτικά σημεία συλλογής όπου έχουν τοποθετηθεί containers (για μεγάλες συσκευές προηγείται συνεννόηση με την Υπηρεσία Ογκωδών του κάθε Δήμου για την αποκομιδή των αποβλήτων από το πεζοδρόμιο), στους λιανοπωλητές (1 προς 1), σε ειδικούς κάδους για μικροσυσκευές τοποθετημένους σε φυλασσόμενα δημοτικά σημεία συλλογής και σε συμβεβλημένα με το σύστημα super markets.

9. Γυρολόγοι

Οι γυρολόγοι είναι άτομα τα οποία βγάζουν ένα έσοδο από τη συλλογή διαφόρων αντικειμένων που βρίσκουν στα πεζοδρόμια ή στις αποθήκες των σπιτιών. Μέσα σ΄ αυτά τα αντικείμενα είναι και παλαιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτές οι γυρολόγοι τις πωλούν σε εμπόρους παλαιών μετάλλων. Οι γυρολόγοι δεν είναι ασφαλές δίκτυο και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Ασφαλείς φορείς συλλογής, βάσει νομοθεσίας, είναι οι Δήμοι και οι λιανοπωλητές.

10. Οι γυρολόγοι είναι ανακυκλωτές;

Ασφαλώς όχι.

11. Αγορά scrap από την εταιρεία

Στα πλαίσια χρηματοδοτικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για κάλυψη των κοστολογίων των Δήμων. Ανάλογο πλαίσιο για τους λιανοπωλητές, ως συνεισφορά μας στο κόστος συλλογής και μεταφοράς των ΑΗΗΕ που βαρύνει τον retailer. Αμοιβή υπηρεσιών των γυρολόγων (ουσιαστικά αμοίβουμε υπηρεσίες συλλογής στους εμπόρους παλαιών μετάλλων για τις συσκευές που τους πωλούν οι γυρολόγοι).

12. Εφόσον η εταιρεία σας αγοράζει scrap για τί να μην πληρώσει κι εμένα;

Η εταιρεία συνεργάζεται με εμπόρους παλαιών μετάλλων, βάσει συμβάσεων και ειδικών όρων. Ο έμπορος παλαιών μετάλλων είναι ο αποδέκτης όλων των συσκευών που του παραδίδει ο γυρολόγος. Η αμοιβή του Συστήματος προς τον έμπορο συμπεριλαμβάνει βασικά την αμοιβή του γυρολόγου για το κόστος της μεταφοράς και φορτοεκφόρτωσης.

13. Ο υπάλληλος του Δήμου μπορεί να έρθει στο σπίτι μου και να πάρει τη συσκευή μου;

Δεν το γνωρίζουμε. Αυτό υπάγεται στην δικαιοδοσία και τον κανονισμό καθαριότητας του κάθε Δήμου.

14. ‘Έχουμε πληροφορηθεί ότι πηγαίνετε και παίρνετε παλαιές συσκευές από τις εταιρείες. Γιατί δεν έρχεστε να τις πάρετε και από τα σπίτια;

Βάσει νομοθεσίας το Σύστημα είναι υποχρεωμένα να παραλάβει μη-οικιακές συσκευές από εταιρείες στο μέρος που μας υποδεικνύει ο χρήστης.

15. Οι εταιρείες και γενικά οι χρήστες των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι υποχρεωμένοι να δίνουν τις παλαιές συσκευές στο Σύστημα;

Ναι, βάσει της νομοθεσίας (50910/22-12-2003) που προβλέπει ότι κάθε κάτοχος αποβλήτων πρέπει να τα παραδίδει σε εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, όπως είμαστε εμείς.

16. Ο λιανοπωλητής αρνήθηκε να παραλάβει την παλαιά μου συσκευή. Τι να κάνω;

Ο λιανοπωλήτης είναι υποχρεωμένος, βάσει νομοθεσίας, να την παραλάβει. Απευθυνθείτε στην διεύθυνση του καταστήματος για παράπονα.

17. Αγόρασα μια συσκευή και ζήτησα από τον λιανοπωλητή να παραλάβει την παλαιά από το σπίτι μου. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει;

Βάσει νομοθεσίας όχι, διότι η συναλλαγή θεωρείται ότι γίνεται στο κατάστημα. Παρά ταύτα, ζητήστε το τη στιγμή της αγοράς, γιατί όλο και περισσότεροι λιανοπωλητές συμβάλλονται με το Σύστημα.

18. Ο λιανοπωλητής, κατά την παράδοση της καινούργιας συσκευής στο σπίτι μου, μου ζήτησε χρήματα για να παραλάβει την παλαιά. Είναι νόμιμο αυτό;

Κατά την γνώμη μας είναι, διότι και η χρέωση της υπηρεσίας μεταφοράς της καινούργιας συσκευής στο σπίτι σας είναι ξεχωριστή, και γιατί εσείς είστε υποχρεωμένος να παραδώσετε την παλαιά σας συσκευή σε σημείο συλλογής.

19. Εσείς, ως εταιρεία, τι κάνετε με τους Δήμους;

Το Σύστημα έχει έλθει σε επαφή με όλους τους Δήμους, ζητώντας Υπογραφή Σύμβασης,. Τους έχουμε ενημερώσει δια την διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων και έχουμε ζητήσει χώρο για τοποθέτηση container και κάδων σε φυλασσόμενα σημεία συλλογής.

20. Ο Δήμος με τον οποίο επικοινώνησα : α. Δεν απαντάει στο τηλέφωνο, β. Δεν γνωρίζουν οι υπάλληλοι τίποτε γι΄αυτό το θέμα, γ. Δεν έχει container της εταιρείας σας, δ. Αργεί πολύ και δεν κλείνει ραντεβού η Υπηρεσία Ογκωδών.

Για όλα τα ανωτέρω, αρμόδιος να δώσει εξηγήσεις είναι ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου.Σε αυτόν πρέπει να αποτανθούν οι δημότες για παράπονα.

21. Εσείς δίνετε χρήματα στους Δήμους για την Ανακύκλωση;

Το Σύστημα έχει ορίσει χρηματοδοτικό πλαίσιο αμοιβής των Δήμων, βάσει στόχων συλλογής ανά κάτοικο.

22. Τι επικίνδυνα στοιχεία έχει κάθε συσκευή και τι βλάβες προκαλούν;

Δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε. Οι βλαβερές για του περιβάλλον ουσίες και ο βαθμός τοξικότητάς τους δεν είναι αντικείμενο γνώσης του Συστήματος, αλλά ειδικών επιτροπών. (πχ ΥΠΕΧΩΔΕ).

23. Παραλαμβάνετε κατεστραμμένες συσκευές;

Όχι, διότι είναι αδύνατη πλέον η περιβαλλοντολογική τους διαχείριση, που είναι και ο σκοπός του Συστήματος. Το Σύστημα παραλαμβάνει ακέραιες συσκευές προς απορρύπανση, με σωστούς περιβαλλοντολογικούς όρους.

24. Παραλαμβάνετε εξαρτήματα συσκευών;

Εξαρτήματα παραλαμβάνουμε μόνο εάν αυτά κυκλοφορούν και μεμονωμένα στην αγορά. Δεν παραλαμβάνουμε εξαρτήματα τα οποία προέρχονται από αποσυναρμολόγηση συσκευών.

25. Ποιοι λαμπτήρες ανακυκλώνονται;

Ανακυκλώνονται οι ακέραιοι λαμπτήρες φθορισμού (π.χ. οι ευθύγραμμοι λαμπτήρες των γραφείων, οι λαμπτήρες οικονομίας, οι κυκλικοί λαμπτήρες κουζίνας και οι λαμπτήρες οδοφωτισμού). Οι λαμπτήρες πυράκτωσης δεν ανακυκλώνονται. Σπασμένοι λαμπτήρες δεν ανακυκλώνονται. Απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

26. Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση θραύσης ενός τέτοιου λαμπτήρα;

Μαζεύετε τα θραύσματα με ένα γάντι σε μια σακούλα, και την τοποθετείτε στον κάδο απορριμμάτων.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου