Κλείσιμο

Η πρώτη δολοφονία on camera: Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας (βίντεο)

Ήταν οι πρώτες δολοφονίες ενώπιον της κινηματογραφικής κάμερας. Ένα ντοκουμέντο που γυρίστηκε σε φιλμ σχεδόν κατά τύχη, καθώς ο γάλλος καμεραμάν έτυχε να βρισκόταν μπροστά στη σκηνή. Ο λόγος για τη δολοφονία του -στενού φίλου του Ελευθέριου Βενιζέλου- βασιλιά Αλέξανδρου Α' της Γιουγκοσλαβίας – ο οποίος βρήκε ακαριαίο θάνατο- αλλά και του γάλλου πολιτικού Λουί Μπαρτού ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και απεβίωσε λίγο αργότερα.

Kralj aleksandar1.jpg
Αλέξανδρος Α' 

Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Μπαρτού συναντήθηκε με το γιουγκοσλάβο μονάρχη κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Μασσαλία, τον Οκτώβριο του 1934. Στις 9 Οκτωβρίου, ο Αλεξανδρος Α' και και ο Μπαρτού δολοφονήθηκαν από τον Βλάντο Τσερνοζέμσκι (Vlado Chernozemski), Βούλγαρο επαναστάτη με περίστροφο. Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον Μπαρτού στο χέρι, αποκόπτοντας ζωτική αρτηρία. Πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία λιγότερο από μία ώρα αργότερα.



Η δολοφονία είχε σχεδιαστεί στη Ρώμη από τον Άντε Πάβελιτς, επικεφαλής της κροατικής Ουστάσι, τον Αύγουστο του 1934. Ο Πάβελιτς βοηθήθηκε από τον Γκέοργκ Πέρσεβιτς (Georg Percevic), πρώην αξιωματικό του στρατού αυστροουγγρικής καταγωγής[18]. Η Γαλλία ζήτησε ανεπιτυχώς την έκδοση του Πέρσεβιτς και του Πάβελιτς. Αυτή η δολοφονία έληξε την καριέρα του νομάρχη της Μπους-ντι-Ρον Πιερ Ζουανό (Pierre Jouhannaud) και του διευθυντή της Εθνικής Αστυνομίας, Ζαν Μπερτουάν.

Louis Barthou 01.jpg
Λουί Μπαρτού

Η δολοφονία του Μπαρτού και του Αλέξανδρου Α' οδήγησε στη Συμφωνία για την Πρόληψη και την Τιμωρία της Τρομοκρατίας που συνήφθη στη Γενεύη από την Κοινωνία των Εθνών στις 16 Νοεμβρίου 1937. Η σύμβαση υπεγράφη από 25 κράτη και επικυρώθηκε μόνο από την Ινδία. Ο Μπαρτού κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη τέσσερεις ημέρες μετά τον θάνατό του.Λο
Πηγή: skai.gr