Κλείσιμο

Άμεσες πρωτοβουλίες για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας (φωτό - videos)

Άμεσες πρωτοβουλίες για την αναστήλωση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας αναλαμβάνουν ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων σύμφωνα με το vimanews.gr. Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ήλθε ήδη σε επαφή με τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ι. Κόλια, ο οποίος αποδέχτηκε το αίτημα για τη σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης.

Τη διαβεβαίωση, ότι άμεσα θα ξεκινήσουν επαφές και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα απευθυνθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που έχει την τεχνογνωσία, ώστε να αναληφθεί πρωτοβουλία για να ξεκινήσει η μελέτη και να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την αναστήλωση αυτού του ιστορικού μνημείου, είχε δώσει και ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές.


φωτό από pramantamaniac.blogspot.gr

Ο Περιφερειάρχης ανέλαβε, επίσης το συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την πλήρη αποκατάσταση της Γέφυρας. Ήδη σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή μετέβη η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, μαζί με μηχανικούς της Περιφέρειας και στελέχη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, για την εξέταση της όλης κατάστασης.



Σημειώνεται, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε τη λύπη του για την κατάρρευση του ιστορικού Γεφυριού, σημειώνοντας, ότι κλιμάκιο των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη φεύγει για την περιοχή προκείμενου να υπολογιστεί το μέγεθος των ζημιών. Παράλληλα, κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού από την Αθήνα θα εξετάσει όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, ενώ θα συζητηθεί και τι μπορεί να γίνει με το Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε.

(η συγκλονιστική φωτό από vimanews.gr)
φωτό από vimanews.gr

Σε κατάσταση σοκ

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι των Τζουμέρκων βρίσκονται σε κατάσταση σοκ για την κατάρρευση του γεφυριού που ήταν αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Όλοι στην περιοχή κάνουν λόγο για αδιαφορία των αρμοδίων σε ζητήματα υποστήριξης του πέτρινου γεφυριού, τα οποία πολλές φορές έθεταν και κατέθεταν την ανησυχία τους. Ο δάσκαλος Χαρίλαος Μήτσης, λέει χαρακτηριστικά στο ΑΜΠΕ: «Σήμερα, έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπραχτεί, γιατί υπήρξε αδιαφορία. Επισήμανα πολλές φορές τον κίνδυνο ότι θα πέσει. Μάλιστα τελευταία προσπάθεια ήταν τον Γενάρη, πέρυσι, όταν ζητούσα από τους αρμόδιους άμεση επέμβαση».

Η ιστορία του θρυλικού Γεφυριού

Το μονότοξο Γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, με άνοιγμα τόξου 40,20 μέτρα και ύψος, στο κέντρο, 21 μέτρα. Γεφύρι με ιστορικό φορτίο, καθώς εκεί λειτούργησε το τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο. Σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας των αντιστασιακών δυνάμεων, καθώς εκεί, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944, υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφιλλου για την κοινή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών της χώρας.


φωτό από το alekosdigital.blogspot.gr

Ο κ. Θεόφιλος Παπαδημητρίου, κάτοικος των Ραφταναίων, ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση ανάσας από τον οικισμό, αναφέρει ότι το γεφύρι κτίστηκε από μαστόρους και πελεκάνους της πέτρα από την Πυρσόγιαννη. Όταν τελείωσε το γεφύρι και έγιναν τα εγκαίνια, έπεσε η καμάρα και μετά από λίγο καιρό οι Τζουμερκιώτες έφεραν τον αρχιμάστορα Μπέγκα από την Πράμαντα και το έργο ξανακτίστηκε το 1866. Μάλιστα, όπως μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες αυγά από την περιοχή και μαζί με ασβέστη «έγινε πορσελάνη, η συνδετική ουσία της πέτρας».

Το γεφύρι, δρόμος εμπορίου, ένωνε τα Τζουμέρκα με την υπόλοιπη Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Η καμάρα του δέχτηκε τις βόμβες των γερμανικών αεροπλάνων, όμως άντεξε με μικρές φθορές στη δεξιά του πλευρά. Οι Ραφτανίτες το επισκεύασαν με τσιμέντο το 1943 και η γέφυρα έκτοτε λειτουργούσε χωρίς προβλήματα. Κάθε χρόνο, τα Θεοφάνεια, στο Γεφύρι τις Πλάκας, οι Τζουμερκιώτες κάνουν την βάφτιση του Σταυρού.


φωτό από το alekosdigital.blogspot.gr


φωτό από το alekosdigital.blogspot.gr


Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ - vimanews.gr