Απάντηση έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού και στους διαμαρτυρόμενους καλλιτέχνες του επιχορηγούμενου θεάτρου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ελάχιστοι συμμετείχαν στην ανοιχτή διαβούλευση που έγινε πριν λίγους μήνες μέσα από το διαδίκτυο.
«Δεν μιλάμε για χρήματα του κράτους που έρχονται να στηρίξουν μια τέχνη. Μιλάμε για χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις επιχορηγήσεις.
Ερωτηθείς ο υπουργός αν πρόκειται στο μέλλον να μπουν λουκέτα και σε άλλα θέατρα, όπως στην περίπτωση του Αμφι-θεάτρου του Σπύρου Ευαγγελάτου. «Η πολιτική μου δεν θα βασίζεται στα οικονομικά του κάθε θιάσου» ξεκαθάρισε.
Προτεραιότητα του Υπουργείου είναι οι νέοι δημιουργοί. Σε αυτούς ποντάρει η νέα πολιτική του ΥΠΠΟΤ. Και στο νέο ελληνικό έργο και τους συγγραφείς του. Στην εξωστρέφεια της ελληνικής δημιουργίας και στο «άνοιγμα» των καλλιτεχνικών δυνάμεων προς την κοινωνία (τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και περιοχές, στα νοσοκομεία και τις φυλακές).
Για το θέμα των επιχορηγήσεων της περιόδου 2011-2012, ο υπουργός υπογράμμισε. «Φέτος θα εξαντληθούν όλα τα χρήματα (2,5 εκατ. ευρώ) που έχουμε προϋπολογίσει για επιχορηγήσεις και θα δώσουμε και ένα ακόμη εκατομμύριο για να πληρωθούν όλες οι παλιές υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΤ στο θέατρο».
Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις για τη χρονιά που πέρασε, δεν θα δοθούν χρήματα, καθώς όπως υποστήριξε «δεν υπήρχε σχετική προκήρυξη για το 2010- 2011».
Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων αλλά και μεμονωμένων καλλιτεχνών του θεάτρου που συμπράττουν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας θεατρικής παράστασης, το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται από 25.000 εώς 70.000 ευρώ και μπορεί να καλύπτει έως και το 40% του συνολικού προϋπολογισμού της παράστασης. Ειδικά για τα σχήματα με παρουσία 1-5 έτη το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάνει έως και το 80%.
Για τις ανάγκες της αξιολόγησης τα θεατρικά σχήματα θα διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: σχήματα με χρόνο παρουσίας 1-5 χρόνια, σχήματα με χρόνο παρουσίας 5 έως 10 και σχήματα με παρουσία άνω των 10 χρόνων.
Για τα νεότερα θεατρικά σχήματα που δεν έχουν κλείσει τα πέντε χρόνια «ζωής», τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι μόνο καλλιτεχνικά. Αντίθετα, για τα υπόλοιπα θα προσμετράται και το προηγούμενο καλλιτεχνικό τους έργο.
Στα κριτήρια αξιολόγησης συγκαταλέγονται: η σύμπραξη φορέων (σχημάτων, ανεξάρτητων καλλιτεχνών, λοιπών πολιτιστικών φορέων <Φεστιβάλ, ΔΗΠΕΘΕ κ.α>), η αποκέντρωση, ο αριθμός απασχολούμενων ηθοποιών και συντελεστών, η σύμπραξη καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών, η συμβολή στην διεύρυνση του θεατρικού κοινού, έλλειψη ιδιόκτητης θεατρικής στέγης ή στέγης με μακροχρόνια μίσθωση, η πραγματοποίηση της παράστασης σε θέατρο προσβάσιμο σε άτομα με κινητική αναπηρία, συνεργασία με φορείς του εξωτερικού για ελληνικές παραγωγές και η συνεργασία με θεατρολόγους ή δραματολόγους.
Η ανανέωση του ρεπερτορίου και η ανάπτυξη της θεατρικής γραφής αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΠΟΤ. Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίος ο συσχετισμός του ήδη υπάρχοντος θεσμού των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού έργου με το σύστημα των θεατρικών επιχορηγήσεων, προκειμένου τα βραβευμένα έργα να βρίσκουν τον δρόμο τους προς τις θεατρικές σκηνές.
Παράλληλα, θεσμοθετείται ένας νέος μηχανισμός που θα ενθαρρύνει τη συγγραφή νέων έργων υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το ανέβασμά τους.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης συγγραφής νέου έργου σε συγγραφέα έργου που διακρίθηκε, ενώ δίνονται κίνητρα για την μετάφραση και την εξαγωγή των νέων έργων «εκτός συνόρων» αλλά και για την έκδοσή τους από εκδοτικούς οίκους.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.