Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας για την απέλαση Ρώσων διπλωματών εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Telegram αναφέρεται στον χαρακτηρισμό των Ρώσων διπλωματών στην Αθήνα ως ανεπιθύμητων προσωπικοτήτων και μάλιστα συνδέει την απόφαση για απέλασή τους με την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Ελλάδα την ίδια περίοδο:
«Πρόσφατα, η Ελλάδα, με την οποία μας συνδέουν βαθιές ιστορικές ρίζες, ανακοίνωσε την απέλαση Ρώσων διπλωματών μια πολύ συγκεκριμένη ημέρα, την 6η Απριλίου.
Πρώτον, η Βικτόρια Νούλαντ ήταν στην Αθήνα εκείνη την ημέρα. Αυτό έγραψε η εφημερίδα Καθημερινή σε σύντομο άρθρο της για τη συνάντηση της Νούλαντ με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Και αν η Νούλαντ εμφανιστεί κάπου, τότε μην περιμένετε καλά πράγματα από εκεί» γράφει η Ζαχάροβα.
Στην ίδια ανάρτηση συνδέει την 6η Απριλίου με την επίθεση των Ναζί το 1941 και διερωτάται αν η επιλογή είναι συμπτωματική ή πρόκειται για έναν «διαβολικά ακριβή υπολογισμό»: «Δεύτερον, η 6η Απριλίου συμβολικά είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία της Ελλάδας. Ήταν στις 6 Απριλίου 1941 που το ναζιστικό Ράιχ επιτέθηκε στη χερσόνησο (Επιχείρηση Μαρίτα), για τους Έλληνες η 6η Απριλίου είναι για εμάς σαν τις 22 Ιουνίου. Τι ήταν από την πλευρά των Αμερικανών συμβούλων, σύμπτωση ή διαβολικά ακριβής υπολογισμός;».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο και για τις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «το ελληνικό κράτος, που δημιουργήθηκε χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας με πρώτο ηγέτη τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας έμεινε ουσιαστικά χωρίς διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μας».
«Και αυτό παρά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια πίστη με τους Έλληνες, κληρονομούμε την ίδια παράδοση και γενικά δεν αρνηθήκαμε ποτέ να βοηθήσουμε τους Έλληνες φίλους μας» συμπληρώνει με μια αναφορά στην αποστολή βοήθειας για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Μάλιστα, η Ζαχάροβα ανέφερε ότι ενέργειες όπως η απέλαση των Ρώσων διπλωματών για λόγους «ευρωατλαντικής αλληλεγγύης» διαγράφουν το κοινό παρελθόν των δύο λαών.
«Δεν είναι καν κακό που η ευρωατλαντική αλληλεγγύη διαγράφει το παρελθόν, τελικά το ποιον τιμά κανείς είναι κυρίαρχη επιλογή του έθνους. Είναι κακό που στερεί από τους ανθρώπους και τους λαούς το μέλλον, την ανεξαρτησία και το δικαίωμα σε αυτήν την κυρίαρχη επιλογή», σημείωσε.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.