Επιφορτισμένη να αναζητήσει τους νέους στους οποίους θα δοθεί η υποτροφία ήταν η κυρία Ζίγκρουν Στόσιους, από το ίδρυμα Metzler, η οποία μας λέει για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή:
«Οι νέοι αυτοί θα έπρεπε να διαθέτουν ήδη βασικές γνώσεις γερμανικών, διαφορετικά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα τα κατάφερναν να φθάσουν το επιθυμητό επίπεδο, το οποίο θα τους επέτρεπε αργότερα να εργαστούν. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο κριτήριο ήταν οι ανάγκες του κρατιδίου της Έσσης. Μίλησα με τον ειδικό επιτετραμμένο για να ενημερωθώ σχετικά με τις θέσεις που παραμένουν κενές. Και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ανάγκη σε ανθρώπους που έχουν σπουδάσει φυσικές επιστήμες, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, δασκάλους. Κι έτσι απευθυνθήκαμε ακριβώς σε αυτές τις ομάδες».
Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο 29χρονος πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Θεοδωρίδης. Είναι ένας από τους εφτά συνολικά Έλληνες που συμμετέχουν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. «Ξεκίνησα τα γερμανικά μου τον περασμένο Δεκέμβριο στο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη. Το Γκαίτε βγάζει συχνά ανακοινώσεις για διάφορα προγράμματα. Και ένα από τα προγράμματα ήταν αυτό που με πήραν αυτή τη στιγμή».
Απαιτούνται και νέοι χρηματοδότες για να συνεχιστεί το πρόγραμμα
Ο Λεωνίδας Θεοδωρίδης μένει μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, Έλληνες, Ισπανούς και Πορτογάλους σε μια πανσιόν σε ένα προάστιο της Φρανκφούρτης. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 5 Νοεμβρίου. Αν και πολύ μικρή μέχρι σήμερα η εμπειρία του από τη Γερμανία, ωστόσο δηλώνει πολύ ικανοποιημένος και μας περιγράφει μια τυπική ημέρα του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει: «Το επίσημο μάθημα είναι από τις 08:30 το πρωί έως στις 13:00. Έχουμε δυο δραστηριότητες από το Γκαίτε τα απογεύματα και μια συνάντηση εβδομαδιαίως με τον συνεργάτη μας από την τράπεζα».
Ο συνεργάτης από την τράπεζα, είναι ένας υπάλληλος της τράπεζας Metzler στην οποία ανήκει και το ίδρυμα. Τους ενημερώνει πάνω σε εργασιακά ζητήματα. Πληροφορίες πάνω στα επαγγέλματα και τις συνθήκες εργασίας. Οι Έλληνες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα είναι γιατροί, μηχανικοί και ειδικοί σε θέματα πληροφορικής. Μετά τα τετράμηνα εντατικά μαθήματα γερμανικών θα υποστηριχθούν στην αναζήτηση εργασίας και θα αποφασίσουν εάν τελικά θέλουν να παραμείνουν στη χώρα ή όχι. Ο Λεωνίδας Θεοδωρίδης δηλώνει καταρχήν ενδιαφέρον μια και όπως λέει στον κλάδο του δεν γίνεται σχεδόν τίποτα και ακόμα και εάν περιστασιακά κάποιος έχει δουλειά οι πληρωμές αργούν πολύ.
Όσο για το εάν το ίδρυμα Metzler σκοπεύει να συνεχίσει τις υποτροφίες, η κυρία Στόσιους λέει σχετικά:
«Πολύ ευχαρίστως εάν βρούμε χρηματοδότες. Μέχρι σήμερα τα αναλάβαμε όλα μόνοι μας. Αλλά θα θέλαμε να βρούμε και άλλους επιχειρηματίες που θα πουν πως θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Η κάθε υποτροφία μας στοιχίζει περίπου 9 χιλιάδες ευρώ. Εάν βρούμε και άλλους χρηματοδότες θα συνεχιστεί και το 2013 το πρόγραμμα». Πηγή: Μαρία Ρηγούτσου - Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.