ΚΑΙΡΟΣ

Βαρυμπόμπη: Τι σημαίνει ο όρος «WUI» - Πώς σxετίζονται επιδημίες και φυσικές καταστροφές

Σήμα κινδύνου για πολύ μεγάλες φωτιές στη χώρα μας καθώς και ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον εκφράζουν οι ειδικοί μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Πάμε ίσως σε εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο» προειδοποιεί μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ενώ ζήτησε ετοιμότητα για τα πλημμυρικά φαινόμενα, που θα ακολουθήσουν την καταστροφή των δασικών εκτάσεων.  

Παράλληλα, χτες ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ανέφερε πως όλα αυτά τα δεινά που βλέπουμε σήμερα είναι απόρροια της απρόσεκτης και άσκεφτης καταστροφής που κάνουμε στον πλανήτη και αυτό φέρνει περιβαλλοντικές καταστροφές όπως αύξηση της θερμοκρασίας, πυρκαγιές κλπ. Ειδικότερα επεσήμανε πως οι οικολογικές καταστροφές είναι η αιτία των επιδημιών γιατί αλλάζουν το οικοσύστημα με αποτέλεσμα ζώα και ιοί που ήταν σε μικρές περιοχές του πλανήτη έχουν την ευκαιρία να επεκταθούν. 

Ο ίδιος επεσήμανε πως πρέπει σοβαρά να σκεφτούμε για το μέλλον του πλανήτη μας γιατί έχουμε προοδεύσει τόσο πολύ που μπορεί να κάνουμε μεγάλες καταστροφές οπότε πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ πιο μακροχρόνια. 

Ο κ. Παυλάκης έκανε επίσης αναφορά σε έναν καινούργιο όρο που περιβαλλοντολόγοι το ξέρουν το «WUI» (Wildland Urban Interface) που χρησιμοποιείται στην Αμερική και είναι το σύνορο οικισμών και φύσης. «Αυτό βλέπουμε τώρα στην Βαρυμπόμπη. Είναι μια καταστροφή. Η πόλη μπαίνει όλοένα και περισσότερο στο δάσος με αποτέλεσμα μια πυρκαγιά να προκαλεί και τεράστια οικονομική καταστροφή ενώ αν ήταν μια πυρκαγιά σε ένα έρημο βουνό θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα».  

Σημείωσε ότι θα δούμε και πολλές διαταραχές στον ιστό της πόλης. «Ελπίζω να μην συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπινα θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε σήμερα ότι χωρίς άνεμο η φωτιά προχωρά πάρα πολύ γρήγορα, επειδή υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη ενώ τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο. Σύμφωνα με μετρήσεις που κάναμε χθες στη Βαρυμπόμπη έπρεπε να είναι σε επίπεδο 20 με 30%, μιλάμε για ένα τύπο αυτανάφλεξης των υλικών. «Το υλικό είναι ώριμο να καεί χωρίς το παραμικρό εμπόδιο που θα αναστείλει την εξάπλωση της πυρκαγιάς» πρόσθεσε. 

Άκουγα κάποιους πολιτικούς (...) οι θεωρίες που ακούγονταν ήταν φοβερές με αυτή τη νοοτροπία πώς θα πάμε μπροστά;

Ο Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να απαγορευτεί κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο όχι με σύσταση, με απαγόρευση. Όλες οι εθελοντικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση επιτήρησης των κρίσιμων περιοχών για να ‘πιάνουμε’ τη φωτιά στην αρχή όχι όταν γιγαντώνεται, γιατί η γιγάντωση θα είναι άμεση λόγω των παραγόντων που είπα. Τις μικρές φωτιές που είναι σε σημείο προσβάσιμο μπορούμε να τις πιάσουμε εύκολα». 

Επανέλαβε δε ότι στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια είδε ζάντες αλουμίνιου να λιώνουν και να ρέουν σημαίνει έχουμε να κάνουμε με 650 βαθμούς Κελσίου. «Αδύνατον να προσεγγίσει κάποιος σε τέτοιο θερμικό φορτίο, από την πολυθρόνα είναι εύκολα» σχολίασε. 

Ο κ. Λέκκας καυτηρίασε μάλιστα τη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών. «Σε μια εκπομπή περίμενα τρία τέταρτα άκουγα κάποιους πολιτικούς, δεν τους ήξερα δεν τους έβλεπα, οι θεωρίες που ακούγονταν ήταν φοβερές, με αυτή τη νοοτροπία πώς θα πάμε μπροστά; Δεν υπάρχει περίπτωση». 

Δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες πυρκαγιές προειδοποίησε επίσης μέσω του ΣΚΑΪ χτες ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός. 

«Θα δούμε μεγαλύτερες πυρκαγιές αν φυσάνε κανονικά οι ετησίοι άνεμοι οι οποίοι ευτυχώς δε θα φυσήξουν τόσο και θα έχουμε ένα μικρό διάλειμμα το Σαββατοκύριακο… Μετά θα έρθει ο τρίτος καύσωνας φέτος» υπογράμμισε ο καθηγητής. 

Όπως τόνισε ο κ. Ζερεφός, «υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι αποξηραμένα ξύλα ‘μπουρλότο’ που έχει η χώρα μας. Δεν θα το δείτε αυτό σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες λυπάμαι που το λέω. Χρειάζονται πρόστιμα, χρειάζεται έννομη τάξη». 

«Είναι κάτι κοντινό ‘νέα Βαρυμπόμπη’ με τις υψηλές θερμοκρασίες, το δάσος χρειάζεται επιμελή εργασία, δείτε τι συμβαίνει στην Ελβετία πώς κλαδεύουν τα δέντρα…» σημείωσε. 

Όποιος πετάξει τσιγάρο, είναι εγκληματίας εκ προμελέτης θέλει να κάψει κόσμο. Θέλει να γίνει Νέρων… Ο Νερών ήταν εκ προμελέτης εμπρηστής

Ο κ. Ζερεφός προειδοποίησε ότι «όλοι στο Λεκανοπέδιο αναπνέουμε με τη φωτιά αιωρούμενα σωματίδια 10 με 15 φορές υψηλότερα απ’ όσα επιτρέπει ο ΠΟΥ. Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να καλύπτουν παράθυρα και πόρτες με πετσέτες».  

«Είναι πρωτοφανής η κατάσταση που ζούμε. Όταν θέλετε να ανάψετε τη φωτιά για το μπάρμπεκιου ή το τζάκι φυσάμε λίγο, αλλά όχι πολύ δυνατά, για να ανάψουν τα καυσόξυλα τα οποία καυσόξυλα ήταν έτοιμα (στη Βαρυμπόμπη)… Η μάζα που υπήρχε ήταν έτοιμη να αναφλεγεί με το μικρότερο σπινθήρα δεν χρειαζόταν άνεμος» εξήγησε ο Χρήστος Ζερεφός.

«Τώρα αν υπήρχε και άνεμος, μελτέμι 6, 7, 8 Μποφόρ όπως τα έχουμε συνηθίσει στο Αιγαίο, μπορούν να διαδώσουν πυρκαγιά σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα 7 Μποφόρ στην Αττική είναι 6… Το 2007 κάηκε η χώρα, είχαμε θύματα στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια στη Αττική η μετεωρολογική κατάσταση και η κλιματική αστάθεια του 2007 και του 1987 είναι ίδια με φέτος».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι πριν το ‘87 δεν υπήρχαν τέτοιοι καύσωνες, και δεν πρόκειται μόνο για το φαινόμενο της αστικοποίησης, ειδάλλως θα αφορούσε μόνο την Αθήνα. «Θα μάθουμε να ζούμε δυστυχώς με ακραία φαινόμενα. Το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι συνάρτηση και άνεμου και καύσιμης ύλης, υπάρχει αδιαφορία για τα κλαδιά. Είναι έτοιμα όλα να καούν. Σα να προσκαλούμε τον οποιοδήποτε αμελή εμπρηστή, ο οποίος θα πάει για κακούργημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Όποιος πετάξει τσιγάρο, είναι εγκληματίας εκ προμελέτης θέλει να κάψει κόσμο. Θέλει να γίνει Νέρων… Ο Νερών ήταν εκ προμελέτης εμπρηστής». 

«Έχω δυο άδεια οικόπεδα, ούτε ξέρω τινός είναι, και κάθε χρόνο τα καθαρίζω μόνος μου στο Ντράφι» ανέφερε δε. 

Πηγή: skai.gr