ΚΑΙΡΟΣ

Τριήμερο αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη, τον Οκτώβριο στο ΚΠΙΣΝ

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του πολυβραβευμένου και ασυμβίβαστου Νίκου Νικολαΐδη, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τιμά τον σπουδαίο σκηνοθέτη με ένα μεγάλο αφιέρωμα, που περιλαμβάνει προβολές ταινιών, ομιλίες και συναυλίες.

Το έργο του, που συγκινεί κάθε γενιά, από εκείνη «της πρώτης αμφισβήτησης και της φυγής» της δεκαετίας του ’50 ως τα νέα παιδιά του σήμερα, θα παρουσιαστεί σε ένα γεμάτο με εκδηλώσεις τριήμερο, από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου.

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας κινηματογραφιστής, σεναριογράφος, παραγωγός και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου 1939 και σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατό του.

Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και σκηνογραφία στη Σχολή Βακαλό (1962). Βοηθός του Βασίλη Γεωργιάδη από το 1960, πρωτοεμφανίζεται στη σκηνοθεσία το 1962 με τη μικρού μήκους ταινία «Lacrimae Rerum». Επίσημο ντεμπούτο στο χώρο του κινηματογράφου κάνει το 1975 με την μεγάλου μήκους ταινία «Ευριδίκη ΒΑ 2037» ενώ ακολούθησαν οι ταινίες σταθμοί «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα», «Γλυκιά Συμμορία», «Πρωινή Περίπολος» και «Singapore Sling».

Στη δεκαετία του ’70 εργάστηκε, για σύντομο χρονικό διάστημα, σε δισκογραφική εταιρεία, ενώ επί 20 χρόνια εργάστηκε και ως σκηνοθέτης διαφημιστικών, δημιουργώντας περισσότερες από 200 ταινίες.

Παράλληλα με την κινηματογραφική του δραστηριότητα ανέπτυξε σημαντικό συγγραφικό έργο, υπογράφοντας τα βιβλία: Οι Τυμβωρύχοι, Ο οργισμένος Βαλκάνιος, Γουρούνια στον άνεμο, Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα. Είναι ο μόνος Έλληνας σκηνοθέτης που βραβεύτηκε πέντε φορές με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το τριήμερο αυτό εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΠΙΣΝ, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σειράς αφιερωμάτων σε Έλληνες δημιουργούς, αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικούς άξονες με κοινό παρονομαστή το έργο του Νίκου Νικολαΐδη: προβολές ταινιών του, ομιλίες γύρω από το έργο του και τη σημασία του στις μέρες μας και συναυλίες καλλιτεχνών και συγκροτημάτων με μουσική γραμμένη για τις ταινίες του ή με αφετηρία αυτές.

Το αφιέρωμα, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Πηγή: skai.gr