Τι σου λέει για την υγεία σου το χρόνιο φούσκωμα και πώς θα απαντήσεις

Γιατί λοιπόν τόσες πολλές νέες γυναίκες εξακολουθούν να αγνοούν red flags όπως το χρόνιο φούσκωμα, που υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά;

Η υγεία του εντέρου κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο.

Πολλές φορές όταν πρόκειται για την υγεία μας, προτιμάμε να δίνουμε έμφαση σε παράγοντες που είναι περισσότερο ψυχικοί και σωματικοί, καθώς αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους τείνουμε να βλέπουμε αποτελέσματα.

Και να τα βλέπουν και οι άλλοι. Οι άλλοι στην παραλία, οι άλλοι στο γραφείο, οι άλλοι στη βόλτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πτυχές ζωτικής σημασίας για το συνολικότερο ευ ζην μας, να υποτιμώνται.

Η υγεία του εντέρου είναι μάλλον μια από τις πιο παραγνωρισμένες πτυχές της φυσικής μας κατάστασης. Συχνά δεν βλέπουμε σωματικά τα σημάδια του εντέρου, και όταν τα βλέπουμε, δεν κάνουμε τη σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και άλλων πτυχών της ευεξίας μας.

Τι σου λέει για την υγεία σου το χρόνιο φούσκωμα

Χρόνιο φούσκωμα μπορεί να σημαίνει πολλά. Από το ότι έχεις κάποια πάθηση για την οποία πρέπει να απευθυνθείς σε γαστρεντερολόγο, μέχρι το ότι βιώνεις καταστάσεις μεγάλου στρες.

Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η διατροφή σου δεν είναι καλή ή ότι συγκεκριμένα τρόφιμα δημιουργούν αναστάτωση στον οργανισμό σου. Και αυτό δεν αφορά μόνο επεξεργασμένα τρόφιμα που καλό είναι όλοι να αποφεύγουμε.

Αφορά εξίσου τρόφιμα απόλυτα θρεπτικά και υγιεινά με τη συμβατική έννοια του όρου, τα οποία όμως τείνουν να μην γίνονται καλά ανεκτά από το δικό σου σύστημα. Χρόνιο φούσκωμα μπορεί επίσης να σημαίνει ορμονικά προβλήματα όπως κάποια πάθηση του θυρεοειδούς ή κάποιο ζήτημα γυναικολογικής φύσης.

Είτε πρόκειται για το παρόν είτε για το μέλλον, καταλαβαίνεις ότι το χρόνιο φούσκωμα είναι ένας κώδωνας κινδύνου. Μπορεί να σου λέει ότι πρέπει να μετριάσεις το άγχος, που όλοι ξέρουμε πόσο επιβλαβές είναι μακροπρόθεσμα και πόσο ανασταλτικό βραχυπρόθεσμα.

Μπορεί επίσης να σου λέει να βελτιώσεις τη διατροφή σου μιας και οι συνέπειες της κακής διατροφής είναι γνωστές. Μπορεί να σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα για ένα βιοχημικό check-up. Τέλος μπορεί να είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σου για να σε ενθαρρύνει να υιοθετήσεις πιο ευεργετικές συνήθειες για την ψυχοσωματική σου υγεία.

Πώς θα απαντήσεις

Έχοντας αποκλείσει σοβαρότερα αίτια (πχ. κάποια υποκείμενη νόσο) όπου τον πρώτο λόγο έχει ο ιατρός σου, η απάντηση στα σήματα που στέλνει το έντερό σου έρχεται μέσω της βελτίωσης του τρόπου ζωής σου.

Ακόμη και αν γενικώς δεν έχεις υπάρξει ιδιαίτερα επιμελής όσον αφορά την υγεία του εντέρου σου, ευεργετικές αλλαγές μπορούν να γίνουν ακόμη και μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Πριν αρχίσεις όμως να υπερφορτώνεις το σύστημα με φρούτα και τα λαχανικά, θυμήσου ότι μία μόνο αλλαγή δεν αρκεί. Και φυσικά ότι όποιες αλλαγές γίνουν, πρέπει να διατηρηθούν.

Η υγεία του εντέρου σου δεν θα βελτιωθεί αν οι ενέργειές σου για την αντιμετώπισή της δεν είναι βιώσιμες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

 De-stress (με όποιο τρόπο προτιμάς)

Το να βρίσκεσαι υπό ψυχολογικό στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου σου. Rule number one, λοιπόν, ένα υγιές μυαλό και ένα υγιές σώμα πάνε χέρι-χέρι.

Η μείωση του στρες είναι σημαντική και όσο κι αν ακούγεται πιο εύκολο να το λες από ότι να το κάνεις, υπάρχει κάτι πολύ θετικό στην όλη διαδικασία. Και αυτό είναι το ότι μπορείς να χειριστείς το ζήτημα με όποιο τρόπο είναι λειτουργικός για εσένα, μιας και είναι στη διακριτική σου ευχέρεια να επιλέξεις την κατάλληλη μέθοδο de-stress.

Δοκίμασε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της αυτοφροντίδας, του να βλέπεις φίλους, να κλείσεις μια συνεδρία μασάζ, να ακούσεις ένα podcast ή απλά την αγαπημένη σου playlist.

Ύπνος

Η καλή υγιεινή του ύπνου μπορεί να είναι εκπληκτικά πολύτιμη. Φρόντισε λοιπόν ο πρώτος “σταθμός” να είναι η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σου, είτε αυτό αφορά τις ώρες που κοιμάσαι είτε απλά το κατά πόσον ο ύπνος σου είναι ξεκούραστος.

Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα

Είναι ζωτικής σημασίας να μην παραμελείς τη ρουτίνα γυμναστικής σου. Η άσκηση προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων που συνθέτουν μόρια τα οποία προωθούν την επιδιόρθωση του βλεννογόνου του εντέρου και τη μείωση της φλεγμονής. Τι κερδίζουμε έτσι; Μια ασπίδα απέναντι σε παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

Φυτικές ίνες

Η σύγχρονη διατροφή είναι συχνά “βιομηχανοποιημένη” και “χαμηλή σε φυτικές ίνες”, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καθημερινά προβλήματα. Για αρχή λοιπόν στόχευσε στην κατανάλωση 30 μερίδων φυτικών τροφίμων την εβδομάδα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και να συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Παράλληλα, μείωσε τα επεξεργασμένα τρόφιμα σε σνακ που προμηθεύεσαι απ’ έξω και προσπάθησε να ετοιμάζεις τα γεύματά σου στο σπίτι. 

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Προσπάθησε να προσθέσεις στη διατροφή σου κάποια τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο και το kimchi – αν δεν έχεις δοκιμάσει αυτά τα τρόφιμα στο παρελθόν, μην ανησυχείς. Η βελτίωση της υγείας του εντέρου σου μέσω της διατροφής μπορεί συχνά να είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να ανακαλύψεις νέα αγαπημένα τρόφιμα, από το κεφίρ μέχρι το τουρσί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @plantbasedgutdoc

Ενυδάτωση

Αν η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα στην υγεία του εντέρου, η καλή ενυδάτωση είναι όλη η υπόλοιπη αλφάβητος. Με έξι έως οκτώ μεγάλα ποτήρια νερό την ημέρα, ή αλλιώς 2 λίτρα, η πλειονότητα των προβλημάτων όπως το φούσκωμα, μπορεί να βρει λύση.

Πηγή: Savoir Ville