Με τη βοήθεια του χεριού, οι ασθενείς μπόρεσαν να πιουν αβοήθητοι για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια.
Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε μία τεχνική που αναπτύχθηκε από σύμπραξη των πανεπιστημίων Μπράουν και Χάρβαρντ, του υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.
Η εν λόγω τεχνική βασίζεται στην εμφύτευση ενός αισθητήρα στον εγκέφαλο. Ο αισθητήρας είναι συνδεδεμένος με έναν υπολογιστή που «μεταφράζει» τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου και να τα μετατρέπει σε εντολές για τον ρομποτικό βραχίονα.
Οι επιστήμονες που έχουν αναπτύξει την επίμαχη τεχνική ευελπιστούν ότι μελλοντικά θα μπορούν να «επανασυνδέσουν» τον εγκέφαλο με τα παραλυμένα άκρα ασθενών, δίνοντας τη δυνατότητα σε τετραπληγικούς και παραπληγικούς ανθρώπους να κινηθούν και πάλι.
«Ήταν μία στιγμή πραγματικής χαράς [όταν οι ασθενείς ήπιαν μόνοι τους]», δήλωσε ο καθηγητής John Donoghue, νευρολόγος στο πανεπιστήμιο του Μπράουν. «Νομίζω ότι ήταν μία σημαντική πρόοδος στον τομέα της [επαφής] μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή, βοηθήσαμε έναν άνθρωπο να κάνει κάτι που επιθυμούσε να κάνει επί πολλά χρόνια», συμπλήρωσε. Πηγή: Συντάκτης: Fergus Walsh (BBC), Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.