Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, και οι 27 φαίνεται να χωρίζονται ήδη σε δύο στρατόπεδα.
Από την μία πλευρά η Γαλλία και όσοι στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο, ζητώντας σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, και από την άλλη το μπλοκ των διστακτικών χωρών με επικεφαλής την προεδρεύουσα Γερμανία.
Τον τόνο για τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο έδωσε πριν από λίγες ημέρες η Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας "θετική" την προσχηματική απόσυρση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, λίγες ημέρες πριν το Συμβούλιο Κορυφής.
«Είναι καλό σημάδι ότι αυτό το πλοίο, το Ορούτς Ρέις έχει επιστρέψει σε ένα τουρκικό λιμάνι αλλά ακόμα συνεχίζονται οι εξορυκτικές δραστηριότητες κοντά στις ακτές της Κύπρου» είχε τονίσει η κα Μέρκελ μεταξύ άλλων.
Αντιθέτως, η Γαλλία πρωτοστατούσε από την πρώτη στιγμή απέναντι στον επεκτατισμό και την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να μιλά για κόκκινες γραμμές.
«Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε διάλογο με την Τουρκία, εάν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές.» είχε αναφέρει ο κος Μακρόν.
Η διστακτικότητα του Βερολίνου είχε φανεί και στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης και με το κρεσέντο προκλητικότητας της Άγκυρας σε εξέλιξη, η Γερμανίδα Καγκελάριος, μιλούσε για θετική ατζέντα με την Τουρκία.
«Θέλουμε να προωθήσουμε αυτή την θετική ατζέντα στις συνομιλίες με την Τουρκία, επειδή γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλες τις διαφορετικές στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκίας» είχε πει η κα Μέρκελ.
Στον αντίποδα, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου ο Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Παρισιού.
«Όταν ένα άλλο κράτος – μέλος δέχεται επίθεση, απειλείται και όταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη» επεσήμανε ο κος Μακρόν.
Ακόμη και μετά την Σύνοδο όπου η πλειοψηφία των εταίρων ζητούσε κυρώσεις, το Βερολίνο απέφυγε να στείλει αυστηρό μήνυμα, προσδοκώντας μια "καλή σχέση" με την Άγκυρα.
«Από τη μία πετύχαμε να αναγνωρίσουμε τις δικαιολογημένες αιτιάσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και από την άλλη να τονίσουμε ότι επιθυμούμε μια δομικά καλή σχέση με την Τουρκία» είχε πει η Καγκελάριος.
Ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε άμεσα αντανακλαστικά απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας καλώντας τον περασμένο Σεπτέμβριο του ηγέτες 7 κρατών Μεσογείου στην Κορσική, εκπέμποντας ηχηρό μήνυμα κατά του Ερντογάν καλώντας την Ευρώπη να αντιδράσει.
«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και σταθεροί, όχι με την Τουρκία ως έθνος, ως λαό, αλλά με την κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν, η οποία σήμερα έχει απαράδεκτη συμπεριφορά, και αναφέρομαι μόνο σε ένα μέρος των μονομερών πράξεων και προκλήσεων αυτού του καλοκαιριού.» είχε πει.
Το Βερολίνο διατηρεί στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Άγκυρα ενώ παρά το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων, που στηρίζει μεταξύ άλλων και η Ολλανδία, συνεχίζει να πουλά εξοπλισμούς στην Τουρκία.
Η Γερμανία πουλάει στην Τουρκία υποβρύχια 214, όμοια με αυτά που διαθέτει η Ελλάδα, αναβαθμίζει τα άρματα μάχης Leopard και προμηθεύει την Άγκυρα με πυραύλους και πυρομαχικά.
Αντί για εμπάργκο όπλων όμως, η Καγκελαρία παραπέμπει σε διάλογο.
«Ανέκαθεν υποστήριζα να μην υπάρξουν περαιτέρω κλιμακώσεις, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί εν μέρει μόνο με το να μιλά ξανά και ξανά με τις δύο πλευρές.» δήλωνε η κα Μέρκελ.
Απέναντι στα πολλαπλά μέτωπα του Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο, όπου η Τουρκία διατηρούσε στρατεύματα σε Λιβύη, Συρία και Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και ερευνητικά πλοία σε Κύπρο και ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Γάλλος πρόεδρος βγήκε μπροστά, ζητώντας από την Ευρώπη την οικοδόμηση Μεσογειακής Ειρήνης.
«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την αναγκαία οικοδόμηση μίας Pax Mediterranea (Μεσογειακής Ειρήνης), αλλά όχι με το τίμημα του εκφοβισμού, ούτε του δικαίου του ισχυρού (αλλά) με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, της συνεργασίας και του σεβασμού μεταξύ των συμμάχων. Αυτές οι αρχές είναι μη διαπραγματεύσιμες.» είχε
Η δυσκολία του Βερολίνου να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες αποτυπώθηκε και στη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ που εξέφρασε τον σεβασμό της στην Άγκυρα για την διαχείριση του προσφυγικού, παραβλέποντας την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησε στα ελληνοτουρκικά και συνάμα ευρωτουρκικά σύνορα την περασμένη Άνοιξη.
«Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα.» ανέφερε η κα Μέρκελ.
Η Γαλλία από την πλευρά της, πιστός σύμμαχος της Ελλάδας, ανταποκρίθηκε και στο αίτημα της Αθήνας για συμμετοχή στην άσκηση Ευνομία που αποτέλεσε απάντηση στην παράνομη δραστηριότητα του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας μάλιστα, δεν δίστασε να αναφερθεί ανοιχτά σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
«Αν η Τουρκία δεν αλλάξει θεμελιωδώς και σαφώς τη στάση της πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, τότε θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα σε ευρωπαΪκό επίπεδο με αποδέκτη τις τουρκικές αρχές.» είχε τονίσει ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
Το Παρίσι διατηρεί μόνιμη παρουσία ναυτικών δυνάμεων στην Αν. Μεσόγειο ενώ σύντομα, υπερσύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη Ραφάλ θα εξοπλίζουν την πολεμική αεροπορία, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.