ΚΑΙΡΟΣ

Στην επιφάνεια μετά 2.500 χρόνια

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αφότου βυθίστηκε στα νερά της Μεσογείου, και δυο δεκαετίες μετά τον εντοπισμό του στα ανοιχτά της Γέλας, ένα αρχαιοελληνικό πλοίο ήρθε τη Δευτέρα στην επιφάνεια αποκαλύπτοντας στους επιστήμονες τους θησαυρούς που έκρυβε στα αμπάρια του.

Οι σειρήνες των πλοίων ηχούσαν και οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι του ιταλικού υπουργείου πολιτισμού, χειροκροτούσαν καθώς ένας γερανός σήκωσε από το βυθό της θάλασσας το μήκους 21 μέτρων ξύλινο σκαρί.

Η καρίνα, μήκους 11 μέτρων και ένα τμήμα της πρύμνης, που διατηρήθηκαν αφού το πλοίο παρέμεινε θαμμένο στο βυθό για 25 αιώνες, θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Γέλας, στη Σικελία. Εκεί, οι αρχαιολόγοι θα τοποθετήσουν το ναυάγιο σε δεξαμενές με προστατευτικά χημικά και κατόπιν θα το μεταφέρουν σε ένα εργαστήριο του Πόρτσμουθ, στη Βρετανία, όπου φυλάσσεται ήδη από το 2004 ένα τμήμα της πλώρης του.

Το πλοίο πιστεύεται ότι βυθίστηκε γύρω στο 500 π.Χ. κατά τη διάρκεια καταιγίδας ενώ κατευθυνόταν από τη Σικελία στην Ελλάδα. Ένα μικρό τμήμα του φορτίου του, από αρχαιοελληνικά αγγεία, μεταξύ των οποίων και δύο σπάνιοι ερυθρόμορφοι ασκοί (είδος αγγείου που χρησιμοποιούσαν για τη φύλαξη υγρών, όπως λαδιού) είχαν ανασυρθεί μετά τον εντοπισμό του ναυαγίου από δύτες το 1988.

Οι ιταλικές αρχές σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα μουσείο στη Γέλα για να φιλοξενήσουν το ναυάγιο και ορισμένα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί.
Πηγή: skai.gr