Στην ειδική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου, η νεαρή ηθοποιός παρέλαβε από την προκάτοχό της Μαρίνα Ασλάνογλου την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, μαζί με το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ που συνοδεύει το συγκεκριμένο βραβείο. Συνυποψήφιες της ήταν η Χριστίνα Μαξούρη και και η Δήμητρα Σύρου.
Η ερμηνεία της στον ρόλο της Χίλντε στο έργο του Ερρίκου Ίψεν «Η κυρία από τη θάλασσα» σε σκηνοθεσία Έρικ Στούμπε που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και στον ρόλο της Τέσσα στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Τόκος» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, που παίχθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2010 από τη Νέα Σκηνή, ήταν αυτές που την οδήγησαν στο βραβείο.
«Ευχαριστώ το Εθνικό Θέατρο και τον Γιάννη Χουβαρδά για τους ρόλους που μου εμπιστεύτηκε και για την δυνατότητα που δίνει στους νέους ηθοποιούς να συνεργάζονται με ξένους σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως είναι ο Έρικ Στούμπε, τον Λευτέρη Βογιατζή που μου έμαθε τί σημαίνει πειθαρχία και ακρίβεια στο θέατρο και αφιερώνω το βραβείο μου, στον δάσκαλό μου, που δεν είναι πια μαζί μας, τον Δημήτρη Οικονόμου» είπε η νεαρή ηθοποιός συγκινημένη κατά τη διάρκεια της βράβευσής της.
Την σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής του βραβείου, μαζί με τους Μάγια Λυμπεροπούλου (Πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη και Ρένη Πιττακή.
Την εκδήλωση της απονομής καλωσόρισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος ο οποίος αναφερόμενος στον θεσμό του βραβείου, τόνισε πως πρόκειται για μία τακτική επιλογή που έχει σταθερό σημείο αναφοράς την μεγάλη ηθοποιό και που φιλοδοξεί να γίνει παράδοση.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «η φιλοδοξία αυτή οδήγησε και στην απόφαση το θεατρικό βραβείο ν’ απονέμεται σε ξεχωριστή εκδήλωση από τα αδελφά βραβεία Χορν, που θα πραγματοποιείται στον ιστορικό τόπο του Εθνικού θεάτρου ώστε να αναδειχθεί η αξία που έχει ο σκοπός του επάθλου: να βραβεύεται δηλαδή η άριστη νέα ηθοποιός και δια μέσου της διαδικασίας απονομής του βραβείου να τιμώνται όλες οι νέες ομότεχνές της που κρίθηκαν για τις σημαντικές επιδόσεις τους».
Η πρόεδρος της επιτροπής Μάγια Λυμπεροπούλου μίλησε για την «συναρπαστική», «ανεπανάλήπτη» και «μαχητική» Μελίνα Μερκούρη. «Είναι κάποιοι άνθρωποι που επειδή έφυγαν, δεν σταμάτησαν να ζουν. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η Μελίνα» σημείωσε η ηθοποιός για να προσθέσει πως: «Σήμερα, όπου σχεδόν τίποτα στο ελληνικό θέατρο δεν είναι όπως θέλησε και ονειρεύτηκε, εκείνη δεν θα το έβαζε κάτω, αλλά θα έδινε μάχη, να μην επιτρέψει στην κρίση που μένεται να εξουθενώσει και να αφανίσει τον μοναδικό πλούτο που διαθέτουμε: τον πολιτισμό του πάλαι ποτέ, προπάντων όμως τον ζωντανό, του σήμερα, του τώρα που είναι και το θέατρο!».
Στη συνέχεια, οι τέσσερις προηγούμενες κάτοχοι των βραβείων Μερκούρη, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη, Ελενα Μαυρίδου και Μαρίνα Ασλάνογλου, διηγήθηκαν η κάθε μία την δική της προσωπική «Οδύσσεια» του βραβείου, που δεν είναι άλλο από την καρφίτσα της αείμνηστης ηθοποιού, περιγράφοντας την αγωνία τους ώστε να μην την χάσουν και να την παραδώσουν, σαν σκυτάλη στην επόμενη, ενώ ερμήνευσαν τραγούδια της Μελίνας, με τη συνοδεία της Ηρώς στο πιάνο.
Ένα βίντεο, από το αρχείο της Μανουέλας Παυλίδου με ένα απόσπασμα από το «Ιλια Ντάρλινγκ» πλημμύρισε την αίθουσα με την «παρουσία και τη φωνή» της Μελίνας.
Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, εξοπλισμένη και με άλλα προσόντα (έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι, κιθάρα και σύγχρονο χορό), η Λουκία Μιχαλοπούλου έβαλε εξαρχής τον πήχη των επιλογών της ψηλά.
Αποτέλεσμα; Ένα βιογραφικό που ήδη καταγράφει θεατρικές συνεργασίες με τον Λευτέρη Βογιατζή, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Γιώργο Κιμούλη, τον Μίμη Κουγιουμτζή, τον Γιάννη Χουβαρδά, τη Ρούλα Πατεράκη, την Αθανασία Καραγιαννοπούλου, τον Γιώργο Λαζάνη και τον Έρικ Στούμπε. Στην μεγάλη οθόνη έλαβε μέρος στις ταινίες «Valse Sentimentale» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, «Ώρες κοινής ησυχίας» της Κατερίνας Ευαγγελάκου και «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη.
Φέτος τη συναντάμε στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας όπου ερμηνεύει την Αδέλα στο έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.