ΚΑΙΡΟΣ

Πολλαπλάσιες νέες εφαρμογές και προϊόντα νανοτεχνολογίας τα επόμενα χρόνια

Η αγορά των νανοτεχνολογικών προϊόντων υπολογίζεται να διαμορφωθεί, μέχρι το 2020, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα 4-5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι νανοεπιστήμες θα «ανοίγονται» σε ολοένα και περισσότερους νέους τομείς, όπως διαφαίνεται ήδη σήμερα, για παράδειγμα στην ιατρική και στα τρόφιμα.

Αυτό υποστήριξε στην ομιλία του στο διεθνές πολυσυνέδριο «Nanotechnology 2015», που διεξάγεται για 12η συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη (4-11 Ιουλίου, ξενοδοχείο Porto Pallas), ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, επισημαίνοντας, παράλληλα, την σπουδαιότητα «εκπαίδευσης» του πληθυσμού στις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης, ώστε η κοινωνία να είναι ενήμερη και να υιοθετήσει τα οφέλη της.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο δραστηριοποιούνται περί τις 2.500 νέες εταιρείες στις νανοτεχνολογίες, με στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα και θα δίνουν λύσεις σε θέματα τεχνολογίας. Νέοι τομείς, που τα επόμενα χρόνια θα προκύψουν πολλές νέες εφαρμογές νανοτεχνολογίας είναι η βιοτεχνολογία, η ιατρική -με καινούργια εστιασμένα φάρμακα και μηχανήματα μεγάλων δυνατοτήτων- και η βιομηχανία τροφίμων, για παράδειγμα στον κλάδο των έξυπνων συσκευασιών, της γεύσης, της βελτίωσης ποιότητας και διάρκειάς τους.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα συζητηθούν και θέματα ηθικής, νομοθεσίας και ασφάλειας, που ήδη συμπεριλαμβάνονται σε έρευνες και σε ρυθμίσεις που αφορούν τις νανοεπιστήμες.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ