ΚΑΙΡΟΣ

Γιατί η κατάληψη της Μαριούπολης και της Χερσώνας μπορεί να είναι σημείο-«κλειδί» για τους Ρώσους

Ενώ τα ρωσικά στρατεύματα στη βόρεια και ανατολική Ουκρανία αγωνίζονται να καταλάβουν σημαντικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου, η προέλασή τους στη νότια Ουκρανία φαίνεται να είναι πιο επιτυχημένη.

Η Ρωσία θεωρεί τον Νότο ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της εισβολής της. Έχει πολιορκήσει αρκετές πόλεις ενώ κατέλαβε και τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Η επιχείρηση στο νότο ξεκίνησε από την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και φιλοξενεί μια σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία.

Μια ματιά στον παρακάτω χάρτη δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η χερσόνησος ως βάση για την επίθεση στη νότια Ουκρανία.

Τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται στην Ουκρανία από την Κριμαία, επεκτείνονται ανατολικά προς τη Μαριούπολη και δυτικά προς την Οδησσό, απειλώντας να διακόψουν τη θαλάσσια πρόσβαση της Ουκρανίας που θα προκαλούσε τεράστια οικονομική ζημιά στη χώρα.

«Στρατηγικά, υπάρχουν μεγάλα λιμάνια σε αυτήν την περιοχή που πραγματικά επιτρέπουν στις δυνάμεις του Πούτιν να αποκόψουν κάθε δυνατότητα για την Ουκρανία να τροφοδοτείται μέσω θαλάσσης», είπε στο BBC ο Karl Qualls, καθηγητής ιστορίας και ειδικός στη Ρωσία στο Dickinson College.

Στα ανατολικά της Κριμαίας, οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν προς τη Μαριούπολη, την πόλη 450.000 κατοίκων, η οποία είναι περικυκλωμένη και δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό. Η παροχή νερού και ρεύματος έχει διακοπεί και οι κάτοικοι είπαν στο BBC ότι είναι τρομοκρατημένοι.

Εάν πέσει η Μαριούπολη, θα έδινε στη Ρωσία τον έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας και θα δημιουργούσε έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Η σύνδεση της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία μέσω των περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες θα διευκόλυνε πολύ τη Ρωσία να μεταφέρει υλικά και ανθρώπινο δυναμικό από και προς την Κριμαία. Η Ρωσία το ήθελε αυτό από το 2014, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στα ανατολικά.

Επί του παρόντος, η χερσόνησος συνδέεται με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα μόνο μέσω μιας ενιαίας γέφυρας, που χτίστηκε με μεγάλα έξοδα μετά τη ρωσική προσάρτηση.

Καταλήφθηκε ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής

Βορειοδυτικά της Μαριούπολης, η Ρωσία κατέλαβε το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια. Σε κανονικούς καιρούς, το εργοστάσιο παράγει περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, επομένως, παίρνοντας το, η Ρωσία ελέγχει ένα σημαντικό μέρος της πιθανής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Ο ρωσικός στρατός έχει επίσης καταλάβει την πόλη Χερσώνα, η οποία βρίσκεται εκεί όπου ο ποταμός Δνείπερος συναντά τη Μαύρη Θάλασσα, μια σημαντική τοποθεσία για τα στρατεύματα να μετακινηθούν περαιτέρω στην Ουκρανία.

«Τους βλέπουμε να εκμεταλλεύονται τον έλεγχο της Χερσώνας», είπε ο Δρ Τζακ Γουότλινγκ από το Royal United Services Institute στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4. «Βρίσκονται τώρα στη δυτική πλευρά του Δνείπερου και μπορούν να προωθηθούν πέρα του ποταμού όσο και προς την Οδησσό».

Η Ρωσία λέει ότι οι δυνάμεις της έχουν περικυκλώσει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας

Εάν η Ρωσία μπορέσει να κινηθεί πιο δυτικά, προς την Οδησσό και πέρα ​​από αυτήν, όχι μόνο θα έκοβε την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα αλλά θα περικυκλώσει τη χώρα από τις τρεις πλευρές.

"Αν κατακτήσουν την Οδησσό, έχουν μια πόλη-κλειδί για να δημιουργήσουν ένα στρατηγικό τόξο γύρω από την Ουκρανία. Με τη Λευκορωσία στα βόρεια και το Ντονμπάς στα ανατολικά, έχουν περικυκλώσει τη χώρα", δήλωσε η Catherine Wanner, καθηγήτρια ιστορίας και Ρωσία και Ουκρανία. ειδικός στο Πανεπιστήμιο Penn State, είπε στο BBC.

Πηγή: BBC