ΚΑΙΡΟΣ

Ποια πανεπιστήμια «εκκολάπτουν» τους περισσότερους εκατομμυριούχους

Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχει στις λίστες των αποφοίτων του τους περισσότερους εκατομμυριούχους από οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο στον κόσμο, σύμφωνα τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας διαχείρισης μεγάλων περιουσιών, WealthInsight, που χρησιμοποίησε για την έρευνά της, τις προσωπικές πληροφορίες των χιλιάδων πελατών της.

Πίσω από το Χάρβαρντ, στην λίστα των κροίσων, βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη θέση ακολουθούν το Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αντίστοιχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν την αναμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία στο πεδίο της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με υψηλές πιθανότητες προσωπικού πλουτισμού, καθώς τα 31 από τα 50 πιο υποσχόμενα πανεπιστήμια, βρίσκονται επί αμερικανικού εδάφους.

Με 10 εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά να έχουν περιουσία ανώ του ενός εκατομμυρίου δολαρίων και το 33% των πολυεκατομμυριούχων να ζει και να δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, δεν αποτελεί έκπληξη η πρωτιά των ΗΠΑ.

Εντύπωση όμως προκαλεί πως μόνο ένα από τα 50 πανεπιστήμια βρίσκεται στην Ασία. «Τα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν τόσο καλή φήμη, που προσελκύουν και τους επίδοξους εκατομμυριούχους των ασιατικών χωρών», στις οποίες μένει το 29% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, εξηγεί ο επικεφαλής της WealhInsiaght, Όλιβερ Γουίλιμας.

Η πρώτη δεκάδα διαμορφώνεται ως εξής:
1. Χάρβαρντ (ΗΠΑ)
2. Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ)
3. Στανφορντ (ΗΠΑ)
4. Όξφορντ (Μεγάλη Βρετανία)
5. Μπέρκλεϊ (ΗΠΑ)
6. Πανεπιστήμιο του Τέξα (ΗΠΑ)
7. Κορνέλ (ΗΠΑ)
8. Πρίνστον (ΗΠΑ)
9. Γέηλ (ΗΠΑ)
10. Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν (ΗΠΑ)

Εντός τις εικοσάδας φιγουράρουν και άλλα γνωστά πανεπιστήμια όπως το βρετανικό Κέμπριτζ (11ο), το αμερικανικό Κολούμπια (16ο) και το ΜΙΤ (17ο).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται 6 από τα 50 πανεπιστήμια, 4 στην Αυστραλία, 2 στη Γαλλία και ακόμη 2 στον Καναδά.

Αρκετοί είναι αντιτείνουν πως οι πλειοψηφία των νέων που σπουδάζουν σε αυτά τα πανεπιστήμια, είναι γόνοι εκατομμυριούχων, γεγονός που επηρεάζει την κατάταξη των πανεπιστημίων με κριτήριο την οικονομική προοπτική. «Στα ίδια πανεπιστήμια εκκολάπτονται, διαχρονικά, οι πιο επιτυχημένες επιχειρηματικές ιδέες που αποφέρουν στους εμπνευστές τους εκατομμύρια», απαντά ο Γουίλιαμς.

Ο ίδιος παραδέχεται ωστόσο πως τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε αυτά τα πανεπιστήμια, αφήνοντας συχνά στους απόφοιτους μικρότερης περιουσίας, ένα σημαντικό χρέος προς κάποια τράπεζα.
Πηγή: Πηγή: Forbes - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας